Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΟΜΠΑΜΑ
Νέες δεσμεύσεις σε σχέδια των ΗΠΑ

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για Αφγανιστάν, Μ. Ανατολή, ενεργειακά, επιθυμεί να ακούσει από τον Ελληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός πρόεδρος

Η πιο ενεργός συμμετοχή της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το μεσημέρι στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ οι Κ. Καραμανλής και Μπ. Ομπάμα.

Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είναι η πρώτη, ωστόσο δε θα είναι «εθιμοτυπική», αλλά αναμένεται να συζητηθούν συγκεκριμένα θέματα, με την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προσδοκά συγκεκριμένες δεσμεύσεις εκ μέρους του Ελληνα πρωθυπουργού σε θέματα που έχει αναδείξει σε μείζονα (Αφγανιστάν, Μέση Ανατολή, ενεργειακά, τρομοκρατία, οικονομική κρίση κ.ά.). Η ελληνική κυβέρνηση επιδίωκε διακαώς τη συνάντηση, προκειμένου να εξισορροπήσει τις εντυπώσεις από το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα στην Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα θέσει ο Κ. Καραμανλής και πολύ περισσότερο αν εισακουστούν οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, αλλά και ονομασία της ΠΓΔΜ, με δεδομένο ότι ήδη οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει πως θέλουν να «απαλλάξουν» τις διμερείς θέσεις από αυτά τα «μη παραγωγικά» θέματα. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε πρόσφατα σε συνάντηση που είχε με διπλωματικούς συντάκτες ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη «να ξεπεράσει η Ελλάδα την αντίληψη ότι πάει "πακέτο" με την Τουρκία». Μάλιστα, ο Αμερικανός αξιωματούχος προσδιόρισε ως πιο σημαντικά ζητήματα στη νέα ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων τη «διμερή σύμπτωση συμφερόντων» στο Αφγανιστάν, στη Μέση Ανατολή, στην ενέργεια, την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενώ επανέφερε και το θέμα της τρομοκρατίας μέσω ...των μεταναστών, επειδή τάχα χρησιμοποιούν το ελληνικό έδαφος για «πέρασμα» για την Ευρώπη.

Το ΠΑΣΟΚ

Να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για ακόμα πιο ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, κάλεσε τον πρωθυπουργό το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας απόλυτα τη διαχρονική πολιτική των εταίρων του δικομματισμού απέναντι στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Μπ. Ομπάμα κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αξιοποιήσει» τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ώστε να μην «είναι μια συνάντηση που θα εξαντληθεί σε ένα φωτογραφικό "ενσταντανέ" ιδιαίτερα μετά την ψυχρολουσία από την μονομερή επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην Τουρκία».

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να δώσει τη συγκατάθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους κυβερνητικούς χειρισμούς σχετικά με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν (ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απαιτήσει μεγαλύτερη στρατιωτική συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών στη δύναμη κατοχής στην περιοχή), σημειώνοντας: «Η θέση η δική μας είναι απολύτως σαφής, ότι προφανώς μετέχοντας σε διεθνείς Οργανισμούς, έχουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητήσουμε και τις πιο ειδικές μας υποχρεώσεις, στη συγκεκριμένη παρουσία μας, στη συγκεκριμένη χώρα»!!

Παρέμβαση Παπούλια

Αίσθηση προκάλεσε η χτεσινή παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια, ο οποίος εξέφρασε αμφιβολίες αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποδεχθεί τις αλλαγές και το «νέο αέρα» που πνέει στη Λατινική Αμερική. Σε συνάντηση που είχε χτες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας Σέλσο Αμορίμ ο Κ. Παπούλιας εκτίμησε ότι «σε όλη τη Λατινική Αμερική κάτι αλλάζει σήμερα, φυσάει ένας καινούριος αέρας». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Δεν ξέρω αν αυτό ανησυχεί τις ΗΠΑ ή ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο για τον Πρόεδρο Ομπάμα». Στην επισήμανση του Βραζιλιάνου ΥΠΕΞ ότι «και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ένδειξη μεγάλης αλλαγής», ο Κ. Παπούλιας απάντησε: «Βεβαίως, αλλά ελπίζω να δεχθεί και τις αλλαγές που γίνονται στον ευρύτερο χώρο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ