Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΘΕΩΡΗΣΕΩΝ
Ακόμη ένα εργαλείο καταστολής της μετανάστευσης

Το ΚΚΕ καταψήφισε τον Κώδικα που ενισχύει το απροκάλυπτο φακέλωμα και τον ασφυκτικό έλεγχο των μεταναστών

Ενισχύεται βήμα - βήμα η καταστολή της μετανάστευσης στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την Πέμπτη ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση της Επιτροπής για τον Κανονισμό περί Κοινοτικού Κώδικα Θεωρήσεων, που αποτελεί το βασικό μέσο για τον καθορισμό των διαδικασιών και των όρων υπό τους οποίους θα εκδίδονται οι θεωρήσεις βραχείας διαμονής, οι θεωρήσεις διέλευσης και οι θεωρήσεις διέλευσης από αερολιμένα. Πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, με το οποίο διευκολύνεται το φακέλωμα και ο ασφυκτικός έλεγχος των μεταναστών.

Συγκεκριμένα, θεσπίζεται σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις σχετικά με τις ανταλλαγές δεδομένων μεταξύ των κρατών - μελών για τις θεωρήσεις βραχείας διαμονής (VIS). Τα κράτη - μέλη θα έχουν αυτόματη πρόσβαση σε πληροφορίες για όλα τα πρόσωπα που έχουν υποβάλει αίτηση θεώρησης (εντός της πενταετούς περιόδου διατήρησης των δεδομένων), ενώ εισάγονται τα βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία ως απαίτηση για την υποβολή αίτησης θεώρησης.

Απροκάλυπτο φακέλωμα

Ο Κοινοτικός Κώδικας Θεωρήσεων έρχεται να προστεθεί σε μία δέσμη μέτρων της που εντείνουν την καταστολή απέναντι στους μετανάστες, υλοποιώντας την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, με βάση τις κατευθύνσεις του Συμφώνου για την Μετανάστευση, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε:

«Η πρόταση της Επιτροπής για τον Κανονισμό περί Κοινοτικού Κώδικα Θεωρήσεων εντάσσεται στα μέτρα της ΕΕ για την ένταση της καταστολής απέναντι στους μετανάστες, στη δημιουργία της "Ευρώπης Φρούριο" απέναντι στους λαούς των τρίτων χωρών, αλλά και για τους λαούς της ίδιας της ΕΕ. Με τον Κώδικα Θεωρήσεων η ΕΕ θεσπίζει ενιαίους, για όλα τα κράτη - μέλη της, σκληρότερους κανόνες για τη χορήγηση θεώρησης εισόδου στην ΕΕ σε υπηκόους τρίτων χωρών. Επιβάλλει την ενσωμάτωση στις βίζες βιομετρικών δεδομένων (δακτυλικά αποτυπώματα και των δέκα δακτύλων) ακόμη και στα παιδιά 12 ετών! Τα στοιχεία αυτά μαζί και με σειρά άλλων προσωπικών δεδομένων θα καταχωρούνται στο Σύστημα Πληροφοριών VIS που έχει ήδη θεσπίσει η ΕΕ και φιλοδοξεί να αποτελέσει την μεγαλύτερη βάση προσωπικών δεδομένων - απροκάλυπτου φακελώματος - όλων των πολιτών τρίτων χωρών».

Και κατέληξε: «Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ΕΕ είναι εχθρός των λαών, των μεταναστών και των προσφύγων, παραδίδοντάς τους ομήρους στην άγρια εκμετάλλευση του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ