Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σοβιετικά κινούμενα σχέδια

Διήμερο σοβιετικού animation πραγματοποιεί το σωματείο των μικρομηκάδων, «μικρό», (Μεθώνης 46, Εξάρχεια) (χτες) και σήμερα (7.30 μ.μ.).

Θα προβληθούν 17 επιλεγμένες ταινίες σοβιετικών κινούμενων σχεδίων, δημιουργίες πρωτοπόρων σκηνοθετών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν το «Soviet τoys» (1924) του Ντζίγκα Βερτώφ, κορυφαίου σκηνοθέτη του σοβιετικού κινηματογράφου και το αριστούργημα του Νόρσταϊν «Το παραμύθι των παραμυθιών» (Skazka Skazok) που ψηφίστηκε ως η καλύτερη ταινία όλων των εποχών, το 1984 στο Λος Αντζελες, από μια διεθνή επιτροπή δημιουργών και θεωρητικών των κινουμένων σχεδίων.

Τα περισσότερα κινούμενα σχέδια είναι του κρατικού σοβιετικού στούντιο «Soyuzmultfilm» (ήταν ό,τι η «Ντίσνεϊ» στις ΗΠΑ), που γύρισε αρκετές βραβευμένες ταινίες κινουμένων σχεδίων, ταινίες υπεράσπισης του σοσιαλισμού και καταδίκης του ναζισμού και ιμπεριαλισμού, μεγάλης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας. Πάνω τους καθρεφτίστηκε το ταλέντο εκατοντάδων animators, αλλά και το σοσιαλιστικό όραμα για έναν καλύτερο κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ