Πέμπτη 2 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μαθήματα υποταγής και ευρω-λαγνείας

Ανακοίνωση της Αχτίδας Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Την ενορχηστρωμένη προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ μέσα στα πλαίσια του προγράμματος «Ανοιξη της Ευρώπης», που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Αχτίδα Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Σημειώνουμε ότι φέτος το πρόγραμμα (που περιλαμβάνει εκδηλώσεις και μαθήματα προπαγανδιστικά της ΕΕ) υλοποιείται από 25 Μάρτη έως 9 Μάη και από την Αθήνα έχουν δηλώσει συμμετοχή 34 σχολεία. Το σύνθημά του είναι «Οι ιδέες κινούν την Ευρώπη», με προφανή στόχο να κρύψει ότι αυτό που κινεί την ΕΕ είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Σ' αυτό το πνεύμα, το υπουργείο Παιδείας καλεί τους εκπαιδευτικούς σε «υλοποίηση διαθεματικών σχεδίων διδασκαλίας σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα όπως τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, οι πολιτικές τους και οι τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ», να εξωραΐσουν δηλαδή, τα όργανα, τις αποφάσεις, τις πολιτικές που τσακίζουν δικαιώματα και κατακτήσεις, που βάζουν τους λαούς να πληρώσουν την κρίση του κεφαλαίου.

«Σε μια περίοδο που η ΕΕ αμφισβητείται από όλο και μεγαλύτερο κομμάτι εργαζομένων στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, που ένα σημαντικό τμήμα δείχνει διάθεση απειθαρχίας και ανυπακοής απέναντι στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, καλούμαστε να δηλητηριάσουμε τη συνείδηση των μαθητών με το δηλητήριο της υποταγής. Τώρα που και μπροστά στην κρίση καταρρίπτονται οι μύθοι που τόσα χρόνια με τέχνη πλασάρονται στους εργαζόμενους, οι συνάδελφοι καλούνται να παίξουν το ρόλο του προπαγανδιστή της ΕΕ», επισημαίνει σχετικά με το πρόγραμμα η Αχτίδα Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ.

Παράλληλα, η Αχτίδα επισημαίνει ότι η επιλογή να κορυφώνεται το πρόγραμμα στις 9 Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, «εντάσσεται στην προσπάθεια ετών που γίνεται ώστε να αντικατασταθεί αυτή η επέτειος από τη λεγόμενη "Μέρα της Ευρώπης". Ετσι προσπαθούν να αντικαταστήσουν το καλύτερο μάθημα για τους σημερινούς μαθητές και αυριανούς εργαζόμενους, το μάθημα της αντίστασης, της ηρωικής πάλης των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό, με το "μάθημα" υποταγής στην οικονομία της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας, την υποταγή εν κατακλείδι στο καπιταλιστικό κέρδος», τονίζει η Αχτίδα Εκπαιδευτικών.

Καλεί, λοιπόν, εκπαιδευτικούς και μαθητές να μη συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, να καταγγείλουν τους στόχους του, να μπουν μπροστά στην πάλη ενάντια στην ΕΕ και τις επιλογές της, στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων.

Ειδικά μπροστά στις ευρωεκλογές, η Αχτίδα καλεί τους εκπαιδευτικούς να γυρίσουν την πλάτη σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: «Είναι μονόδρομος για εμάς η ανασύνταξη του κινήματος, η συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου, η πάλη για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, το σοσιαλισμό. Αυτός ο δρόμος προϋποθέτει απειθαρχία, αποδέσμευση από την ΕΕ και μπορεί να δώσει απάντηση από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού στην καπιταλιστική κρίση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ