Πέμπτη 2 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΜΕ
Ακούραστος οργανωτής των ταξικών εργατικών αγώνων

Δέκα χρόνια από τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ συμπληρώνονται αύριο Παρασκευή, 3 του Απρίλη

Η αυριανή μέρα έχει ξεχωριστή σημασία για τους εργάτες και τις εργάτριες, στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, σε όλη τη χώρα. Για τους άνεργους, τις γυναίκες, τους νέους εργαζόμενους, τους μετανάστες και τις μετανάστριες. Σαν αύριο, πριν από δέκα χρόνια, στις 3 Απρίλη του 1999, συγκροτήθηκε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης της χώρας μας στη σύγχρονη Ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος. Τιμώντας αγωνιστικά την αυριανή επέτειο, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Συνδικάτα, οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, διοργανώνουν εκατοντάδες εξορμήσεις σε τόπους δουλειάς όλης της χώρας, με την κεντρική ανακοίνωση για τα δεκάχρονα, την οποία παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ».

Καρπός της αναγκαιότητας

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Στις 3 Απρίλη 1999 συγκροτήθηκε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο από αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις με διαφορετική πολιτική αφετηρία, αλλά με κοινούς στόχους και προοπτική. Ηταν καρπός της αναγκαιότητας να βγει το συνδικαλιστικό κίνημα από το τέλμα, την αναξιοπιστία και το συμβιβασμό που το έχει ρίξει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που κυριαρχεί στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Για τη συσπείρωση και το συντονισμό της πάλης της εργατικής τάξης μπροστά στη σφοδρή επίθεση των μονοπωλίων, της εργοδοσίας.

Καρπός της αναγκαιότητας για τη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας της εργατικής τάξης και του ταξικού προσανατολισμού της πάλης. Για την αποφασιστική ανάπτυξη των αγώνων της κατά του κεφαλαίου, της αντιλαϊκής πολιτικής. Για να γίνει το ταξικό εργατικό κίνημα πόλος συσπείρωσης και συμμαχίας όλων όσοι υποφέρουν από το ζυγό των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ιμπεριαλισμού. Για μια φιλολαϊκή πολιτική.

10 χρόνια ΠΑΜΕ

Η ζωή, η δράση, επιβεβαιώνει ότι η γέννησή του αποτελεί σταθμό στην αγωνιστική πορεία του ταξικού κινήματος και ελπιδοφόρα προοπτική για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των εργατοϋπαλλήλων, για την εργατική οικογένεια στο σύνολό της.

10 χρόνια ΠΑΜΕ

Στάθηκε ο ακούραστος οργανωτής της πάλης της εργατικής τάξης. Μπροστά σε όλα τα μέτωπα πάλης. Βρέθηκε μαζί με τους εργάτες και τις εργάτριες, στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς, στο δρόμο του αγώνα για κάθε πρόβλημα των εργατών και των εργατριών, των νέων εργαζόμενων, των γυναικών, των συνταξιούχων, των μεταναστών. Για το δικαίωμα στη δουλειά, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τους μισθούς, τις συντάξεις, την παιδεία, την υγεία, τις συνθήκες δουλειάς. Για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη, που επηρεάζουν τη ζωή της. Εδειξε με τις θέσεις και τη δράση του ότι η εργατική τάξη είναι παντοδύναμη, όταν είναι οργανωμένη και πεισμένη για την αναγκαιότητα της ασυμβίβαστης πάλης με την εργοδοσία και τα κόμματά της.

10 χρόνια ΠΑΜΕ

Με απεργίες, συλλαλητήρια, καταλήψεις, παραστάσεις με όλες τις μορφές πάλης. Οργανωμένα, μαζικά, δυναμικά σε ανυποχώρητο αγώνα με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, τις δυνάμεις καταστολής και την εργοδοτική τρομοκρατία. Μπροστά στον αγώνα κατά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, κατά της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο για την κατάργησή της. Εκφράζει ανυποχώρητα, μαχητικά τα εργατικά συμφέροντα, τα συμφέροντα των «ταπεινών και καταφρονεμένων».

10 χρόνια ΠΑΜΕ

Εδωσε ελπίδα, πνοή και προοπτική στην εργατική τάξη. Ετσι, σήμερα πολλοί εργάτες το εμπιστεύονται, απευθύνονται σ' αυτό, ανεξάρτητα αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί του.

Αυτό είναι το ΠΑΜΕ. Συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων, σωματείων, ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων, επιτροπών αγώνα, συνδικαλιστών, εργαζομένων, κίνημα που οργανώνει, διαπαιδαγωγεί, κινητοποιεί την εργατική τάξη.

Πραγματικός εκπρόσωπος των εργαζομένων, των εργατών και των εργατριών, που έχει φάρο την ταξική πάλη ανάμεσα στην εργασία και στο κεφάλαιο, κατά της ταξικής συνεργασίας, των διαλόγων, της υποταγής, των λογικών των «κοινωνικών εταίρων» που αφοπλίζει το εργατικό κίνημα.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, τους χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους που στηρίζουν την αγωνιστική πορεία αυτά τα χρόνια.

Χαιρετίζουμε τα συνδικάτα, τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και παλεύουν μαζί του ακόμα και αν δε συμφωνούν με το σύνολο των θέσεών του. Σήμερα, μπροστά στην κρίση και την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, ο λαός, το ΠΑΜΕ αποτελεί το αποκούμπι όλων των εργαζομένων, ασπίδα προστασίας και φάρο συσπείρωσης.

Διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει!

Συνάδελφοι,

Η γραμμή και το πλαίσιο στόχων πάλης του ΠΑΜΕ στηρίζεται στις αρχές της ταξικής πάλης. Αφετηρία των σκοπών και του αγώνα μας είναι η αλήθεια που κρύβουν εργοδοσία και συμβιβασμένοι συνδικαλιστές ότι η εργατική τάξη είναι ο μόνος παραγωγός του πλούτου που τον καρπώνονται οι εκμεταλλευτές, οι καπιταλιστές γιατί έχουν στην ιδιοκτησία τους τα μέσα παραγωγής και όσο αυξάνεται αυτός ο πλούτος, τόσο πιο πολύ μεγαλώνουν τα βάσανα, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον. Η εργατική τάξη έχει υποχρέωση όχι μόνο να παλεύει για καλύτερους όρους ζωής, αμοιβής και εργασίας, αλλά να διεκδικεί ό,τι της ανήκει, να διεκδικεί τον πλούτο που παράγει.

Η εργατική τάξη έχει υποχρέωση να διεκδικεί στόχους πάλης και αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, γι' αυτό επιμένουμε στην πάλη για: 1.400 κατώτερο μισθό, 56 ευρώ κατώτερο μεροκάματο. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Μόνιμη σταθερή δουλειά. Κατάργηση όλων των αντεργατικών μορφών εργασίας. 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο. Κοινωνικές παροχές και υποδομές που να καλύπτουν δωρεάν τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας, των παιδιών, των γυναικών, των ηλικιωμένων.

Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ περιλαμβάνει αιτήματα που καλύπτουν όλες τις πλευρές της ζωής της εργατικής τάξης. Ακολουθεί τη γραμμή του προλεταριακού διεθνισμού, της διεθνούς αλληλεγγύης και του συντονισμού με δυνάμεις που αντιστέκονται στους ιμπεριαλιστές.

Προχωράμε μπροστά, υπολογίζουμε τις δυσκολίες, αλλά τις αντιπαλεύουμε αποφασιστικά. Θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, γιατί γνωρίζουμε ότι η ταξική πάλη είναι σκληρή και ο αντίπαλος χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και τα μέτρα για να βάλει εμπόδια στη δουλειά μας.

Προχωράμε μπροστά, σε σύγκρουση με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που εκπροσωπεί τη στρατηγική του κεφαλαίου στο εργατικό κίνημα, που στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου. Που συνδιαλέγεται με τον ΣΕΒ στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και του κοινωνικού εταιρισμού.

Προχωράμε μπροστά για την αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Για να οργανωθεί η εργατική τάξη στα σωματεία, να τους δώσει ταξικό προσανατολισμό, να αλλάξει το συσχετισμό δύναμης, να συσπειρωθούν νέες δυνάμεις που θα αφήνουν στην άκρη τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Για να οργανωθεί η εργατική τάξη σε επιτροπές αγώνα, σε σωματειακές επιτροπές στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς. Για να οργανωθούν, να ενταχθούν στην πάλη οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες, οι μετανάστες, οι εργαζόμενες με ελαστικές μορφές εργασίας.

Για να δυναμώσει η κοινή δράση της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης.

Για να χτιστεί η κοινωνική συμμαχία που θα παλεύει σχεδιασμένα, αποφασιστικά κατά της πλουτοκρατίας και του ιμπεριαλισμού.

Για να ενισχυθεί, να εμπλουτισθεί, η Αντιμονοπωλιακή, Αντιιμπεριαλιστική γραμμή πάλης, που θα ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές. Για ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο τις ανάγκες, τα συμφέροντα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Ανάπτυξη προς όφελος του λαού

Σε αυτήν την ανάπτυξη, το κουμάντο θα κάνει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της και τα μέσα παραγωγής θα είναι στην ιδιοκτησία του λαού. Η οικονομία θα βασίζεται σε κεντρικό σχεδιασμό, που θα μπορεί να εξασφαλίζει το δικαίωμα πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους, να εξασφαλίζει εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα, να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.

Δυναμώνουμε τον αγώνα στις συνθήκες της κρίσης. Η καπιταλιστική κρίση απαιτεί να δυναμώσει η οργάνωση, η μαζική δράση και κινητοποίηση, η όξυνση της ταξικής πάλης. Τα κόμματα του κεφαλαίου και της ευρωυποταγής ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ κρύβουν τις αιτίες της κρίσης. Κρύβουν ότι η κερδοφορία είναι η πραγματική αιτία και επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την εργατική τάξη. Προσπαθούν να περάσουν τη λογική ότι μπροστά στην κρίση χρειάζεται συνεννόηση, συναίνεση και εργασιακή ειρήνη.

Το ΠΑΜΕ, έχοντας στις πλάτες του μεγάλες ευθύνες, παλεύει αταλάντευτα για την ενότητα της εργατικής τάξης. Επιδιώκει τη συγκέντρωση και την κινητοποίηση περισσότερων εργατών, εργατριών, νέων, σε ταξική, αγωνιστική κατεύθυνση, σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς του εκπροσώπους, την αντιλαϊκή πολιτική. Για να μην πληρώσει η εργατική τάξη την κρίση, αλλά το κεφάλαιο που τη δημιούργησε.

Επιδιώκει την κοινή πάλη ανάμεσα στους Ελληνες και τους μετανάστες. Μπορούμε να κάνουμε ακόμα καλύτερα βήματα με αποφασιστικότητα, μαχητικότητα, αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Απρίλης 2009


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ