Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνικό Φεστιβάλ, με αφιέρωμα στον Ρίτσο

Με τετραήμερο αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο (1-4/6, Πειραιώς 260) αρχίζει το φετινό Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, τιμώντας την 100ή επέτειο της γέννησης του μεγάλου ποιητή. Οι Ρούλα Πατεράκη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (σκην. Δ. Λιγνάδης) και Ακύλας Καραζήσης (σκην. Β. Αρδήττης) ερμηνεύουν σύγχρονα και μυθολογικά πρόσωπα από την «Τέταρτη Διάσταση». Το «Τερατώδες αριστούργημα» του Ρίτσου θα σκηνοθετήσει ο Δ. Μαυρίκιος στη Μικρή Επίδαυρο. Επίσης, στο Ηρώδειο (10/6), η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα αποδώσει τους τρεις κορυφαίους «καρπούς» της συνεργασίας Ρίτσου - Θεοδωράκη («Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη», «Δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας»).

Το θεατρικό μέρος του Φεστιβάλ περιλαμβάνει μετακλήσεις σημαντικών ξένων θιάσων και ελληνικών «με έμφαση στην ενίσχυση των νέων τάσεων». Μεταξύ άλλων θα εμφανιστούν: Θεατρική ομάδα Σοτσιετάς Ραφαέλο Σάντσιο. Ο Γκι Κασίερς (καλλιτεχνικός διευθυντής του Toneelhuis, του μεγαλύτερου θεάτρου της Φλάνδρας, σκηνοθετεί το «Mefisto for ever»). Το «Deutsches Theater» με το έργο «Οι αρουραίοι». Το Αόρατο Τσίρκο των Ζαν Μπατίστ Τιερέ και Βικτόρια Τσάπλιν. Η βερολινέζικη ομάδα «Rimini Protokoll». Η ομάδα «Fura dels Baus» (Βαρκελώνη), με «Μπορίς Γκοντουνόφ» κ.ά. Στο μουσικό μέρος, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες των Μ. Μητσιά, Θ. Μικρούτσικου, Δ. Παπαδημητρίου κ.ά.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Ελληνικού Φεστιβάλ, ο υπουργός Πολιτισμού το χαρακτήρισε ως «ουράνιο τόξο μέσα στους δύσκολους καιρούς μας, στο ελληνικό και παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα». «Ουράνιο τόξο» για τον υπουργό είναι και ο «πολιτισμός». Μαζί με τέτοια ..ειδυλλιακά, ανέφερε και ότι «η αγορά του κτιρίου στην Πειραιώς 260 είναι πολύ κοντά ...εξασφαλίζοντας και μια πολύ καλή πενταετή χορηγία».

Αφιέρωμα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

«Ο Γιάννης Ρίτσος στον κινηματογράφο», τιτλοφορείται το διήμερο τιμής στον Γιάννη Ρίτσο, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών στις 2-3 /4, στην αίθουσά της (Τοσίτσα 11), για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.

Η πρώτη εκδήλωση (2/4, 8 μ.μ.) περιλαμβάνει: Προβολή της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «Σάμος, Γιάννης Ρίτσος» (28`). Χαιρετισμό της ΕΕΣ από τον Τώνη Λυκουρέση. Ομιλίες των Αγγελικής Κώττη («-Να λες: ουρανός. Και ας μην είναι») και Ιωάννας Καρατζαφέρη («Προσωπικές στιγμές με τον Γιάννη Ρίτσο»). Προβολή της ταινίας των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη «Γιάννης Ρίτσος» (20`). Απαγγελία ποιημάτων από τους Νάντια Μουρούζη, Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο. Μελοποιημένος Ρίτσος με την Γιώτα Βέη. Προβολή της ταινίας του Νίκου Ξυθάλη «Η σονάτα του σεληνόφωτος» (75`).

Η εκδήλωση στις 3/4 (7.30 μ.μ.) περιλαμβάνει: Προβολή της ταινίας του Τάκη Παπαγιαννίδη «Γιάννης Ρίτσος» (45`). Ομιλίες των Νίκου Αντωνάκου («Γιάννης Ρίτσος: Τρία κόκκινα γράμματα») και Στάθη Βαλούκου («Η ποίηση και τα τραγούδια του Γιάννη Ρίτσου στα ντοκιμαντέρ της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης»). Προβολή των ταινιών: Γιάννη Σολδάτου «Εαρινή Συμφωνία, (Ρίτσος - Μαμαγκάκης)» ( 29`). Δημήτρη Βερνίκου «Ισμήνη του Γιάννη Ρίτσου» (30`). Γιώργου Κούμουρου «Η διάσταση του θανάτου στην ποίηση του Ρίτσου» (21`). Χρήστου Ακρίδα «Νυχτερινό» (20`). Κώστα Αριστόπουλου «Γιάννης Ρίτσος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ