Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάλη για ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας, λαϊκή περιουσία

Ανακοίνωση, με αφορμή το θέμα της εκμετάλλευσης λιγνίτη από ιδιωτικές εταιρείες στα Σέρβια και τις αντιδράσεις του εργαζόμενου λαού της περιοχής

Το πρόβλημα που προκαλεί η εκμετάλλευση του λιγνίτη από ιδιωτικές εταιρείες στην περιοχή των Σερβίων Κοζάνης και οι αντιδράσεις του εργαζόμενου λαού της περιοχής, επιβεβαιώνουν πως η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας, λαϊκή περιουσία είναι επίκαιρη, ρεαλιστική και αναγκαία. Αυτό σημειώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ και καλεί τον εργαζόμενο λαό της περιοχής να παλέψει σ΄αυτήν την κατεύθυνση.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα, το ΥΠΕΧΩΔΕ παραχώρησε για εκμετάλλευση - εξόρυξη λιγνίτη - στην εταιρεία ΜΕΤΕ ΑΕ, έκταση 10.000 στρεμμάτων που βρίσκεται στα όρια των χωριών Τριγωνικό, Προσήλιο και Πολύρραχο. Στα 10.000 στρέμματα, περιλαμβάνονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκότοποι. Από την ήδη υπάρχουσα δραστηριότητα των δύο εταιρειών που εδώ και χρόνια εκμεταλλεύονται το κάρβουνο στην περιοχή, (ΛΑΡΚΟ και ΜΕΤΕ ΑΕ), επιβεβαιώνεται ο κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής των οικισμών, με προοπτική ακόμα και την εξαφάνισή τους. Οι δύο εταιρείες που τα προηγούμενα χρόνια αποκόμισαν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση του λιγνίτη, τώρα με πρόσχημα την κρίση υπολειτουργούν, μεταφέρουν δυσβάσταχτα βάρη στις πλάτες των ιδιοκτητών φορτηγών, οι οποίοι εδώ και μήνες είναι απλήρωτοι καθώς επίσης και των εργαζομένων που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Ετσι οδηγούν την περιοχή των Σερβίων σε μαρασμό.

«Αυτή η εξέλιξη δείχνει πόσο επίκαιρη, ρεαλιστική και αναγκαία είναι η πρόταση του ΚΚΕ, δηλαδή, ο λιγνίτης, ως εγχώριο προϊόν παραγωγής ενέργειας, να ενταχθεί σε ένα Δημόσιο φορέα ενέργειας, ως λαϊκή περιουσία. Ο ορυκτός πλούτος όχι μόνο δεν πρέπει να παραχωρείται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αλλά η εκμετάλλευσή του να εξυπηρετεί την ικανοποίηση των αναγκών του λαού, να συμβάλλει στην ουσιαστική και πολύπλευρη ανάπτυξη της χώρας, με σεβασμό στο περιβάλλον», σημειώνει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η μόνη λύση βρίσκεται στην κοινή πάλη των κατοίκων των πληττομένων χωριών, των μικροϊδιοκτητών, των εργαζομένων, του συνόλου του λαού της περιοχής για τα άμεσα προβλήματα της προστασίας των οικισμών, των περιουσιών, του περιβάλλοντος, της υπεράσπισης της δουλειάς, της πληρωμής των δεδουλευμένων. Οπως σημειώνει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, «η πάλη αυτή πρέπει να ενταχθεί στο γενικότερο αγώνα για το δρόμο ανάπτυξης, που αναγνωρίζει αποκλειστικά και μόνο ως παραγωγό του πλούτου τον εργαζόμενο άνθρωπο και ως κίνητρο παραγωγής την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, σε αντίθεση με τη φιλελεύθερη και σοσιαλδημοκρατική γραμμή, που συμφέρει το κεφάλαιο και τα μονοπώλια.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ από το λαό σε όλα τα μέτωπα είναι ο μόνος δρόμος και η εγγύηση για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας για τα άμεσα προβλήματα, αλλά και η προοπτική για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ