Κυριακή 29 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η αντιλαϊκή κολεγιά...

Το ότι εφοπλιστές - κυβέρνηση - ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν κάνει κολεγιά σε συνθήκες καπιταλιστικής απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, συνολικά των θαλάσσιων μεταφορών, είναι γνωστό. Προκειμένου μάλιστα ο ένας να δουλέψει για τα συμφέροντα του άλλου και όλοι μαζί για τα κέρδη των εφοπλιστών, δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Το παράδειγμα με την παράταση της περιορισμένης αναγνώρισης στην ιδιωτική εταιρεία «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ» από την ΕΕ και την κυβέρνηση για 17 ακόμα μήνες, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι αποκαλυπτικό, όσο και εξοργιστικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχικά είχε αρνηθεί να χορηγήσει στην ιδιωτική εταιρεία «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ» παράταση της περιορισμένης αναγνώρισής της, δηλαδή να διενεργεί ελέγχους και να χορηγεί πιστοποιήσεις πλοίων για τη συμμόρφωσή τους με τις διεθνείς συμβάσεις, σχετικά με την ασφάλεια στη θάλασσα και την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης. Ετσι, η αναγνώριση της εταιρείας «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ» και το δικαίωμά της να διενεργεί ελέγχους και πιστοποιήσεις είχε παύσει από τις 4/8/2008.

Οι λόγοι που επικαλέστηκε τότε η Κομισιόν ήταν η χαμηλή ποιότητα των κανόνων και του συστήματος εκπαίδευσης και ελέγχου επιθεωρητών του συγκεκριμένου Νηογνώμονα, η έλλειψη σεβασμού στις απαιτήσεις συμμόρφωσης με τους ελέγχους και των ίδιων των κανόνων και των διαδικασιών του, η χρησιμοποίηση επιθεωρητών μη αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς και το γεγονός της συχνής κράτησης από τις Λιμενικές Αρχές πλοίων για λόγους που συνδέονται με τα πιστοποιητικά που τους είχε χορηγήσει η εταιρεία «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ