Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου

Σε αντίξοες συνθήκες «γιορτάζει» και φέτος την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου το ελληνικό θέατρο λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης και αδιαφορίας.

Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΕΘ) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27/3. Το ΔΙΘ επιλέγει κάθε φορά μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να γράψει το μήνυμα που διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο. Κατά καιρούς μήνυμα έχουν γράψει οι: Ζαν Κοκτώ, Αρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Ιάκωβος Καμπανέλλης κ.ά.

Φέτος, το μήνυμα έγραψε o Βραζιλιάνος, Αουγκούστο Μποάλ, Σκηνοθέτης, συγγραφέας, καθηγητής, θεωρητικός, θεμελιωτής της μεθόδου «Θέατρο των Καταπιεσμένων», ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει: «Μια από τις κύριες υπηρεσίες της τέχνης μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους στις παραστάσεις της καθημερινής ζωής όπου οι ηθοποιοί είναι και θεατές και η σκηνή και οι θέσεις στην πλατεία του θεάτρου συμπίπτουν (...) Κάνοντας θέατρο μαθαίνουμε να βλέπουμε αυτό που είναι προφανές αλλά που συνήθως δεν μπορούμε να δούμε επειδή δεν έχουμε συνηθίσει να το παρατηρούμε (...) κάνοντας θέατρο φωτίζουμε τη σκηνή της καθημερινής ζωής (...) Οταν κοιτάζουμε πέρα από τα προσχήματα, βλέπουμε καταπιεστές και καταπιεσμένους, σε όλες τις κοινωνίες, τις εθνότητες, τις κοινωνικές τάξεις και ομάδες βλέπουμε έναν άδικο και σκληρό κόσμο. Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν άλλο κόσμο (...) Αλλά εξαρτάται από εμάς να χτίσουμε αυτόν τον άλλο κόσμο με τα χέρια μας, παίζοντας στη σκηνή και στην προσωπική ζωή μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου(25/3/2011)
Αποδράσεις... θεατρικής γοητείας(18/12/2005)
Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου(25/3/2005)
Τιμή στο κυπριακό θέατρο(27/3/2002)
«Ονειρο» για τα παιδιά(17/2/2001)
"Βαλς" με γέλιο και δάκρυ(5/11/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org