Τετάρτη 25 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Των μαχητών ο τάφος είναι ιερός, το δρόμο του αγώνα διαλέγει ο λαός».

Εκδήλωση τιμής και μνήμης διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή στον ομαδικό τάφο όπου είναι θαμμένοι οι περίπου 850 μαχητές του ΔΣΕ η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Μια σημαντική πολιτική εκδήλωση και συνάμα εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πρωταγωνιστές της τρίχρονης εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στη Φλώρινα. Παρά το τσουχτερό κρύο και το χιόνι, εκατοντάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και πήραν μέρος στην εκδήλωση η οποία έγινε στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσει το ΚΚΕ προβάλλοντας το αίτημα ο ομαδικός τάφος όπου είναι θαμμένοι οι περίπου 850 μαχητές του ΔΣΕ που έπεσαν νεκροί και τραυματίες στη μάχη της Φλώρινας να χαρακτηριστεί τόπος ιστορικής μνήμης, χώρος πρασίνου και να ανεγερθεί μνημείο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Φλώρινας, όπου ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης μίλησε για τον Εμφύλιο και τα παιδιά του εμφυλίου πολέμου. Παρεμβάσεις, καταθέτοντας τις προσωπικές τους μαρτυρίες, έκαναν και δύο «παιδιά του Εμφυλίου», συνταξιούχοι σήμερα, ο Κώστας Κατσιάβαλος και ο Βαγγέλης Μπουγάς. Από τις τοποθετήσεις αναδείχτηκαν ιστορικές πλευρές του Εμφυλίου και δόθηκε απάντηση στην κατασυκοφάντηση του αγώνα του ΔΣΕ και της προσπάθειάς του να σώσει χιλιάδες παιδιά από τις επιχειρήσεις των Αμερικανών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Οπως σημείωσε ο Γ. Μαργαρίτης, «με τον τρόπο τους, τα παιδιά αυτά μετείχαν της πολιτικής εξέλιξης της Ελλάδας. Ο κόσμος του "ηττημένου", η πολιτική του έκφραση, το ΚΚΕ, έμεινε ζωντανή και αυτό λειτούργησε σαν φάντασμα, σαν απειλή για το μεταπολεμικό κόσμο των νικητών στην Ελλάδα. Δίκιο είχανε».

Ακολούθησε μαχητική πορεία προς τον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ.

Με τα πανό υψωμένα, φωνάζοντας συνθήματα, κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, νεολαίοι, πορεύτηκαν προς το χώρο που είναι σπαρμένος από τα λείψανα των ηρώων, των μαχητών που έπεσαν στο πεδίο της ταξικής πάλης για την κατάκτηση της εξουσίας. «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», βροντοφώναξαν και διαδήλωσαν: «Των μαχητών ο τάφος είναι ιερός, το δρόμο του αγώνα διαλέγει ο λαός».

Στο μνημείο που έστησαν πέρσι οι κομμουνιστές στο χώρο κατέθεσε στεφάνι ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ