Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΣΔΕΠ
Προσπάθεια υπεράσπισης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων

Συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά μετά το Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ (ομοσπονδία των πανεπιστημιακών) η νέα Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας, που εξέλεξε Εκτελεστική Γραμματεία και νέο προεδρείο. Το προεδρείο αποτελείται από τις παρατάξεις ΚΙΠΑΝ (δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ), ΑΡΜΕ (μέρος δυνάμεων του ΣΥΝ) και την παράταξη των πανεπιστημιακών της Ιατρικής, που πρόσκειται στο δικομματισμό.

Το πνεύμα που κυριάρχησε ήταν να εκλεγεί ένα προεδρείο «συναντίληψης» κι όχι ένα αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Η ΔΗΠΑΚ, από την πλευρά της, ξεκαθάρισε ότι ακόμα κι αν έμπαινε θέμα «αντιπροσωπευτικού» προεδρείου δε θα συμμετείχε σε αυτό, γιατί έτσι κι αλλιώς δε θα ήταν αντιπροσωπευτικό, αφού ο νέος συσχετισμός στη Διοικούσα Επιτροπή προέκυψε, ουσιαστικά, μέσα από την αλλοίωση του Σώματος του συνεδρίου (με τη νομιμοποίηση συλλόγων που έκαναν εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα, τη νομιμοποίηση δυο συλλόγων από τον ίδιο χώρο κ.ο.κ). Τα παραπάνω αποδεικνύουν και τις βαριές ευθύνες της «Συσπείρωσης» (δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), που συναίνεσε πλήρως στο συνέδριο στην αλλοίωση του Σώματος, δίνοντας το περιθώριο στις δυνάμεις του «επιχειρηματικού» πανεπιστημίου να κυριαρχήσουν.

Οι δυνάμεις του νέου προεδρείου προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποσπάσουν από τη χθεσινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) ένα κείμενο υποστηρικτικό των αναδιαρθρώσεων, της διαδικασίας της Μπολόνια και, γενικότερα, του «επιχειρηματικού» πανεπιστημίου. Πρότειναν, χαρακτηριστικά, να συνεχίσει και να ολοκληρώσει η ΔΕ τη συζήτηση του 9ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας (!), μια πρόταση που κινείται εκτός κάθε καταστατικής και δημοκρατικής συνδικαλιστικής διαδικασίας. Για το σκοπό αυτό, παρουσίασαν ένα πρόχειρο κείμενο που κανένα μέλος της ΔΕ δεν είχε λάβει νωρίτερα, ώστε να μπορέσει να συζητήσει και να τοποθετηθεί... Μετά από διαλείμματα και διαβουλεύσεις (για να κατευναστούν, μάλλον, αντιδράσεις που υπήρξαν ακόμα και στο εσωτερικό των παραπάνω δυνάμεων), η πλειοψηφία κατάφερε τελικά την ψήφιση αυτού του κειμένου, που ...ευλογεί, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία της Μπολόνια.

Η ΔΗΠΑΚ ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι η συνέχεια των εργασιών του συνεδρίου στη ΔΕ αποτελεί ένα «συνδικαλιστικό πραξικόπημα», που δε νομιμοποιεί και οι δυνάμεις της αποχώρησαν από αυτήν τη συζήτηση.

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται, η ΔΗΠΑΚ καλεί τους πανεπιστημιακούς, που τα συμφέροντά τους δεν έχουν καμιά σχέση με το «επιχειρηματικό» πανεπιστήμιο που προωθείται, να συμμετέχουν στους συλλόγους τους και με ένα αγωνιστικό πλαίσιο να αντεπιτεθούν στη λαίλαπα που θα αντιμετωπίσει η ανώτατη εκπαίδευση. Επισημαίνει ιδιαίτερα την ανάγκη αντίστασης στην υλοποίηση των μέτρων που παίρνονται στο όνομα της κρίσης, όπως το «πάγωμα» στους μισθούς και σημειώνει τον κίνδυνο για τους εργαζόμενους στα Ιδρύματα με επισφαλή σχέση εργασίας (εργολαβικούς, έκτακτους του ΠΔ 407 κτλ.), τις γενικότερες μειώσεις δαπανών. Είναι φανερό, εξάλλου, ότι το μέλλον, που προοιωνίζεται ζοφερό, μπορεί να γκρεμίσει αυταπάτες, που υπάρχουν σήμερα σε μερίδα των πανεπιστημιακών ότι οι αναδιαρθρώσεις μπορούν να ...ωφελήσουν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org