Κυριακή 22 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Μπροστά στην κρίση και την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων

Κάτι οι φοιτητικές εκλογές, κάτι το άσυλο, κάτι η ΕΦΕΕ... ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στρέφουν και πάλι έντονα τα μάτια στο φοιτητικό κίνημα. «Κολακεύουν», αποπροσανατολίζουν, τελικά, όμως, γίνονται επικίνδυνοι για την πάλη των φοιτητών και σπουδαστών, για την ανάπτυξη του κινήματός τους. Οι προτάσεις τους για το ξεπέρασμα της κρίσης είναι υπέρ του κεφαλαίου, ενώ δεν κρύβουν πως ζητούν εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η ΝΔ, από την πλευρά της, νιώθει πως έχει εξασφαλισμένη, για άλλη μια χρονιά, την κυριαρχία της ΔΑΠ στους συσχετισμούς στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα, ενώ, από την άλλη, ως κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τις αναδιαρθρώσεις που έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν τους πικρούς «καρπούς» τους...

Κριτήριο για τους φοιτητές το ποιος θα πληρώσει την κρίση

Σήμερα, παράλληλα, πρέπει να συνυπολογίσουμε τη νέα βάρβαρη επίθεση που δέχονται λαός και η νεολαία στο εισόδημα και το δικαίωμα στη δουλειά, στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Ολες οι παραπάνω πολιτικές δυνάμεις, όμως, συζητούν διαχειριστικές προτάσεις για το «ξεπέρασμα» της κρίσης, χωρίς να θέτουν το ερώτημα, ποιος, τελικά, θα πληρώσει το «ξεπέρασμά» της. Και δε θέτουν καν το ερώτημα, γιατί γι' αυτούς, για τα κόμματα του συστήματος, είναι δεδομένο ότι πρέπει για άλλη μια φορά να πληρώσει ο λαός. Σ' αυτό καταλήγουν τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Οι όποιες «διαφωνίες» τους έχουν να κάνουν με τον «τρόπο αποπληρωμής» της κρίσης από το λαό. Και οι όποιες προτάσεις τους, για «ανακούφιση» του λαού, είναι απλώς και μόνον «υπνωτικά», προκειμένου να δεχτούν οι εργαζόμενοι να κάνουν περισσότερες θυσίες για να σώσουν ...τους εκμεταλλευτές τους.

Μόλις πριν από μια βδομάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Α. Τσίπρας, μιλώντας σε διημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι πρέπει η «δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση να είναι ένα όχημα για να ξεπεράσουμε την κρίση». Δηλαδή, τα πανεπιστήμια να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, πιο αποτελεσματικά στις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στο κεφάλαιο, ώστε να βοηθήσουν το κεφάλαιο, τον καπιταλισμό, να ξεπεράσει την κρίση του. Βέβαια, δεν εξήγησε αναλυτικά το πώς θα γίνει αυτό (με εξαίρεση, ίσως, την αναφορά του για αύξηση της χρηματοδότησης). Αλλά δε χρειαζόταν κιόλας να το εξηγήσει, αφού αυτό το ζητούμενο για το κεφάλαιο έχει απαντηθεί από την ιμπεριαλιστική ΕΕ: Με τις αναδιαρθρώσεις της Μπολόνια θα γίνουν τα πανεπιστήμια πιο ανταγωνιστικά. Με τις αναδιαρθρώσεις, που, ήδη, έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και στη χώρα μας.

Ο συνδυασμός της επίθεσης στην Ανώτατη Εκπαίδευση με τη συνολική επίθεση στο λαό και τη νεολαία, στο όνομα της κρίσης, αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι λαϊκές οικογένειες που έχουν παιδιά σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Αν σκεφτούμε ότι, ήδη, το ποσοστό των φοιτητών που αναγκάζεται να δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές του φτάνει στο 45% (σύμφωνα με περσινή έρευνα των Γραφείων Διασύνδεσης), ενώ για τους σπουδαστές των ΤΕΙ εκτινάσσεται πάνω από 60%... Αν σκεφτούμε ότι το 45% - 50% των εισαγόμενων κάθε χρόνο στις σχολές αναγκάζεται να μετακινηθεί σε άλλη πόλη για να σπουδάσει, δηλαδή να πληρώνει έναν ολόκληρο μισθό το μήνα για να καλύψει το κόστος σπουδών και διαβίωσης (με ένα μέρος αυτών των παιδιών να εγκαταλείπει, τελικά, τις σπουδές)... Γίνεται κατανοητό ότι η απάντηση στο ερώτημα «ποιος θα πληρώσει τελικά τις συνέπειες της κρίσης» αποτελεί (και πρέπει να αποτελεί) το κυριότερο κριτήριο για τη στάση που θα κρατήσουν και οι φοιτητές - σπουδαστές, απέναντι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τους εκφραστές τους, σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας (φοιτητικές εκλογές, ευρωεκλογές).

...ακάθεκτη η επίθεση στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Οι νόμοι που εφαρμόζονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση προωθούν το «επιχειρηματικό» πανεπιστήμιο, που συνεπάγεται υποβάθμιση της γνώσης, διόγκωση του κόστους σπουδών και περιστολή των δικαιωμάτων φοιτητών - σπουδαστών. Κι αυτό φαίνεται, ακόμα κι αν σταχυολογήσουμε μερικές από τις ειδήσεις των τελευταίων μόλις βδομάδων.

Ιδιώτες επιχειρηματίες, πέρα από το μεγάλο πακέτο χρηματοδότησης (διάβαζε παραγγελίας και αξιοποίησης για τα συμφέροντά τους) της έρευνας, διευρύνουν τις μπίζνες τους με τα ΑΕΙ, αναλαμβάνοντας την παραγγελία και χρηματοδότηση ολόκληρων μεταπτυχιακών!

Η «αξιολόγηση» δίνει, ήδη, αποτελέσματα, δείχνοντας το πραγματικό της «πρόσωπο». Κάνει παρατηρήσεις στα Τμήματα για ταχύτερη προσαρμογή στις κατευθύνσεις της Μπολόνια, βγάζει δηλητηριώδη πορίσματα για το άσυλο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, περιέλαβε μέχρι και πρόταση για κατάργηση των όποιων δωρεάν παροχών των Ιδρυμάτων στους φοιτητές που κινητοποιούνται!

Κι αυτά, την ώρα που χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές έδωσαν εξετάσεις χωρίς να έχουν πάρει καν βιβλία, ως αποτέλεσμα ακριβώς της εφαρμογής του νόμου - πλαισίου. Την ίδια στιγμή, εφαρμόζονται και όλες οι κύριες πλευρές του νόμου - πλαισίου (καταρτίστηκαν τετραετείς προγραμματισμοί, εσωτερικοί κανονισμοί, ανασύρονται οι αντιδραστικές διατάξεις για τη διάρκεια των εξαμήνων κ.ά.).

Πέφτουν οι μάσκες

Ολες αυτές οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, από τη μια, δείχνουν ότι τα ΑΕΙ έχουν, ήδη, αρχίσει να ντύνονται το επιχειρηματικό τους κοστούμι και, από την άλλη, δείχνουν πώς καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος τα περί «ανεφάρμοστου» νόμου (που ισχυρίζεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) ή τα περί «γραφειοκρατικού» νόμου (που ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ).

Αυτή τη βδομάδα, δε, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ προχώρησαν ακόμα παραπέρα: Με μια φωνή απαίτησαν την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου στο σκέλος του που αφορά το άσυλο!

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη, είπε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει, με βάση τον ισχύοντα νόμο που ψηφίστηκε μόλις πριν ενάμιση χρόνο από τη ΝΔ, η δυνατότητα να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα» και, αντίστοιχα, ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΝ, Δ. Τζανακόπουλος, είπε ότι «υπάρχει το νομικό πλαίσιο (...) για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών». Πανομοιότυπο αίτημα έθεσαν την προηγούμενη βδομάδα με δηλώσεις τους και στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Χρυσοχοΐδης, Παπακωνσταντίνου κ.ά.), καθώς, φυσικά, και άλλοι της ΝΔ.

Αναφέρονται στο νόμο - πλαίσιο και ζητούν την εφαρμογή του σε μια από τις πλέον αντιδραστικές διατάξεις του: Την περιστολή του ακαδημαϊκού ασύλου. Γιατί, να ξεκαθαρίσουμε, η εφαρμογή του νόμου που ζητούν δεν έχει να κάνει τόσο με την αντιμετώπιση των «κουκουλοφόρων», όσο με τον περιορισμό της δράσης του ίδιου του φοιτητικού κινήματος. Ο νόμος, του οποίου ζητούν την εφαρμογή, λέει ότι καταλύει το άσυλο όποιος ...διακόπτει ένα μάθημα, όποιος διακόπτει ένα ερευνητικό πρόγραμμα κ.ά. Στρέφεται, δηλαδή, εναντίων των ίδιων των φοιτητών, πανεπιστημιακών κι εργαζομένων, εναντίων οποιασδήποτε κινητοποίησής τους μέσα στις σχολές.

Και μετά από την παραπάνω αντιδραστική συμφωνία, οι πρόεδροι ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ συνέχισαν τη συνεργασία, ανταλλάζοντας επιστολές για ...την ανάγκη επανασύστασης της ΕΦΕΕ. Ποιοι; Αυτοί, που οι παρατάξεις τους στους φοιτητές είτε δεν εμφανίστηκαν καν τα τελευταία χρόνια όταν έπρεπε να γίνουν τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια (ΣΥΝ), είτε τις ημέρες των συνεδρίων πήγαιναν εκλογές στα Κυκλαδονήσια (ΠΑΣΟΚ)!


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ