Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Κλιμακώνουν για τη Σύμβαση

Πρώτο θετικό βήμα η υποχώρηση της εργοδοσίας από τις κατάπτυστες αξιώσεις της

Στο πόδι βρίσκονται οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και ολόκληρου του Πειραιά, διεκδικώντας, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να ικανοποιεί τις ανάγκες τους δίνοντας οργανωμένη απάντηση στην αντεργατική πολιτική και την επίθεση της εργοδοσίας στο όνομα της κρίσης. Από χτες ξεκίνησαν παύση υπερωριών, ενώ από σήμερα ξεκινούν και στάσεις εργασίας εκ περιτροπής, από χώρο σε χώρο. Κάθε πρωί θα ανακοινώνεται ο εργασιακός χώρος που θα γίνεται η παύση εργασίας. Επίσης δε θα δουλεύουν δεύτερη βάρδια.

Στο μεταξύ η Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, κάτω από την αποφασιστικότητα του κλάδου, αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις κατάπτυστες αξιώσεις που είχε προβάλει και αφορούσαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων «από μηδενική βάση», θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις μεγάλες κατακτήσεις που έχει αποσπάσει ο κλάδος. Η εργοδοτική Ενωση εμμένει ωστόσο στην απαίτησή της για την απελευθέρωση του ωραρίου, ενώ απορρίπτει τα αιτήματα του Συνδικάτου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο Μετάλλου επισημαίνει προς τον κλάδο ότι είναι ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα του αγώνα τους «η αλλαγή στάσης της εργοδοσίας», που τους ενδυναμώνει για να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα για τη Σύμβαση.

Σε αναβρασμό βρίσκονται τα σωματεία και των άλλων ειδικοτήτων της Ζώνης, καθώς προετοιμάζουν τη μάχη για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης λόγω Πάσχα 1.000 ευρώ, χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους ανέργους της Ζώνης. Απαιτούν επίσης να δοθεί στους ανέργους και στις οικογένειές τους πλήρης ιατροφαρμακευτική, νοσοκομειακή περίθαλψη και παροχές ασθενείας σε είδος από το ΙΚΑ εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 25 μέρες ασφάλισης είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο 15μηνο. Να σημειωθεί ότι με αγώνες οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης είχαν αποσπάσει για το θέμα αυτό, σχετική υπουργική απόφαση, η οποία έληξε στις 28 Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ