Τρίτη 17 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Νικητής ο υποψήφιος του «Φαραμπούτο Μαρτί»

Ο νέος πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ
Ο νέος πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ
ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.--

Ο υποψήφιος του «Μετώπου Φαραμπούτο Μαρτί» (FMLN), Μαουρίσιο Φούνες, είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Ελ Σαλβαδόρ καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα σχεδόν αποτελέσματα, ο Φούνες αποσπά το 51,29% των ψήφων, έναντι 48,70% του υποψηφίου του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος ARENA και πρώην αρχηγού της αστυνομίας Ροντρίγκο Αβίλα, ο οποίος αναγνώρισε, με δήλωσή του, την ήττα του στις εκλογές.

«Αυτή ήταν η πιο ευτυχισμένη νύχτα της ζωής μου. Είναι μια νίκη όλου του λαού του Σαλβαδόρ. Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος όλων των πολιτών του Ελ Σαλβαδόρ. Σήμερα είναι η νίκη των πολιτών που πίστεψαν στην ελπίδα και νίκησαν το φόβο», δήλωσε ο Φούνες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καταλήγοντας ότι το Ελ Σαλβαδόρ των 36 χρόνων του εμφύλιου πολέμου αλλάζει σελίδα και ανοίγει αυτή της «ειρήνης και της συμφιλίωσης». «Αυτή τη στιγμή, το ARENA το κόμμα της Δημοκρατικής Εθνικιστικής Συμμαχίας, που κατείχε ως τώρα την εξουσία, περνάει στην αντιπολίτευση και πρέπει να έχει την εγγύηση ότι θα ακούγεται και θα είναι σεβαστό. Η κυβέρνησή μου θα βασιστεί στο πνεύμα της εθνικής ενότητας».

Εντούτοις, δεν μπορεί παρά να σημειωθεί ότι η εκλογή του Φούνες, γνωστού δημοσιογράφου συνεργαζόμενου με το «Μέτωπο Φαραμπούτο Μαρτί» (το παλιό αντάρτικο κίνημα, που έγινε πολιτικό κόμμα) επιτεύχθηκε με αρκετούς συμβιβασμούς και συμφωνίες και με τμήμα της άρχουσας τάξης. Ο Φούνες δεσμεύτηκε για «ανεξάρτητη» εξωτερική πολιτική, ότι δε θα τεθεί θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Συμφώνου Ελευθέρου Εμπορίου με τις ΗΠΑ, ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο τις άριστες σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ... Μένει να φανεί τι θα εφαρμόσει, ωστόσο η θέληση του λαού του Σαλβαδόρ για αλλαγή είναι ένα θέμα που θα εξαρτηθεί κυρίως από τη δική του πάλη σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ