Τρίτη 17 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λεφτά υπάρχουν!

Από τη στιγμή που τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και τα ελεγχόμενα από την οικονομική ολιγαρχία Μέσα Ενημέρωσης «είδαν» την οικονομική κρίση, το σκηνικό που παρουσιάζουν είναι ζοφερό: Εκατομμύρια εργαζόμενοι σ' ολόκληρο τον κόσμο χάνουν τη δουλειά τους. Ερχεται, λέει, και η σειρά μας. Μεγάλα συνδικάτα και διάφορες εργατικές ενώσεις στα ισχυρά κράτη υποτάσσονται στην εργοδοσία και αποδέχονται «πάγωμα μισθών», μείωση των ημερών απασχόλησης με μείωση των αποδοχών. Πρέπει -αποφαίνονται - να έρθει και η σειρά μας. Και εδώ, αρχίζουν οι...«εθνικοί διάλογοι», και η...«εθνική συνεννόηση». Είτε εκπορεύονται από τη ΝΔ, είτε από το ΠΑΣΟΚ.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να εμπλακούν σε τέτοια διλήμματα, διαπραγματεύσεις και παζάρια. Η οικονομική κρίση που χτυπάει σ' ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο δεν είναι κρίση που την προκάλεσαν οι εργαζόμενοι. Ούτε είναι κρίση που προκλήθηκε επειδή δεν υπάρχουν... λεφτά. Ισα - ίσα, ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Η κρίση ξέσπασε εξαιτίας της μόνιμης επιδίωξης του κεφαλαίου να αυξάνει συνεχώς τα υπερκέρδη του. Η κρίση ήρθε στο προσκήνιο επειδή χρόνια τώρα η οικονομική ολιγαρχία συσσωρεύει όλο και μεγαλύτερο πλούτο στα χέρια της. Η κρίση είναι το αποτέλεσμα της λεηλασίας που υπέστη ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος, από μια χούφτα εκπροσώπους της πλουτοκρατίας. Εχοντας σαν εργαλείο τις πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων, που - ανεξάρτητα αποχρώσεων - υπηρέτησαν με δογματισμό τα συμφέροντα και τις αξιώσεις τους, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου «μπούκωσαν» σε τέτοιο βαθμό, που τώρα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν - όπως στο παρελθόν - την κερδοφορία των αμύθητων κεφαλαίων τους.

Τα στοιχεία που ξεδιάντροπα αυτοί οι ίδιοι δημοσιεύουν κάθε χρόνο είναι πέρα για πέρα αποκαλυπτικά για το πώς «στερέψαμε» από λεφτά. Ιδού μερικά από αυτά:

  • Τα κεφάλαια που κατείχαν οι πολύ μεγάλες βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις στη χώρα, από 392,9 δισεκατομμύρια το 2000, εκτοξεύτηκαν στα 680,6 δισ. το 2007! Αυτά τα ποσά τα πήραν, τώρα αξιώνουν κι άλλα!
  • Τα κέρδη που συγκέντρωσαν αυτά τα μονοπώλια, την ίδια ακριβώς περίοδο, έφτασαν σε αστρονομικά επίπεδα. Οι τραπεζίτες τσέπωσαν καθαρά κέρδη ύψους 32 δισ. ευρώ, οι βιομήχανοι 17 δισ. ευρώ, οι μεγαλέμποροι 16 δισ. ευρώ. Σύνολο εφταετίας 65 δισ. ευρώ! Αυτά τα ποσά τα πήραν, τώρα αξιώνουν κι άλλα!
  • Κοντά σ' αυτά μπορούμε να προσθέσουμε και μερικά «ψιλά»: Τα 28 δισ. που πήραν οι τραπεζίτες, οι τόκοι των 15 δισ. που λεηλατούν κάθε χρόνο οι... θεσμικοί επενδυτές που δανείζουν το Δημόσιο, τα δισεκατομμύρια των ΣΔΙΤ, των επιχορηγήσεων της εργοδοσίας κλπ. Αυτά τα ποσά τα πήραν, τώρα αξιώνουν κι άλλα.

Οι εργαζόμενοι, που στις σημερινές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ θα προτάξουν το σύνθημα «Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», ξέρουν πολύ καλά ότι από το χέρι τους εξαρτάται να μην περάσουν ο εκβιασμός και οι νέες αξιώσεις της εργοδοσίας και των κομμάτων της. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι οι βαποριές με τα δισεκατομμύρια, που συσσωρεύτηκαν στα θησαυροφυλάκια των κεφαλαιοκρατών, είναι ο δικός τους μόχθος. Η δική τους καθημερινή παραγωγική δραστηριότητα. Η μάχη που δίνουν με τα μέσα παραγωγής και τις μηχανές για να αυξηθεί ο κοινωνικός πλούτος, τον οποίο όμως ιδιοποιούνται οι άλλοι, οι λίγοι και περιττοί. Τα υπόλοιπα είναι για... φτηνή κατανάλωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ