Κυριακή 15 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαρκ Ραβαλομανάνα

Εν μέσω «διασταυρούμενων πυρών» στασιαστών του στρατού και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης βρίσκεται απ' την αρχή του χρόνου ο 60χρονος Πρόεδρος της Μαδαγασκάρης, Μαρκ Ραβαλομανάνα.

Οι πρώτοι τον θεωρούν πρόθυμο ακόμη και να αιματοκυλήσει τη χώρα με τη χρήση ξένων μισθοφόρων προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία. Η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον 34χρονο (πρώην δήμαρχο της πρωτεύουσας) Αντρι Ρατζοελίνα, τον κατηγορεί για διαφθορά, τον χαρακτηρίζει «δικτάτορα» και απαιτεί την άμεση παραίτησή του και τη διεξαγωγή εκλογών. Ο ίδιος, που διατελεί Πρόεδρος του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού στον κόσμο για δεύτερη φορά, ισχυρίζεται ότι τον πολεμούν άδικα και καμώνεται τον υπερασπιστή της δημοκρατίας.

Ωστόσο, αν κάτι μπορεί να πει κανείς με σιγουριά για τον Μαρκ Ραβαλομανάνα είναι πως η έως τώρα πολιτική του ωφέλησε μόνον έναν: το μεγάλο ξένο κεφάλαιο και πανίσχυρες πολυεθνικές μετάλλων, ορυκτών και πετρελαίου. Προ μηνών, δε, είχε δημιουργηθεί διεθνώς αίσθηση με την απόφασή του να «δωρίσει» στο νοτιοκορεατικό επιχειρηματικό όμιλο «Νταεβού» μία τεράστια έκταση στη δυτική Μαδαγασκάρη (ίση με το... μισό Βέλγιο) για την καλλιέργεια και παραγωγή καλαμποκιού.

Οσο για το λαό; Πέρα απ' τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τις μικροεπιδιορθώσεις στην υλικοτεχνική υποδομή μερικών σχολείων, δεν έχουν κανέναν λόγο για να τον ευγνωμονούν. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε, αφού το 75% των 20.000.000 πολιτών «επιβιώνει» με ένα ευρώ τη μέρα;


Δεσ.ΟΡΦ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ