Κυριακή 15 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΚΙΛΕΛΕΡ
Σήμερα το μεσημέρι το συλλαλητήριο

Σε αγωνιστική κινητοποίηση κατά της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ - κυβέρνησης θα μετατρέψουν το γιορτασμό οι μικρομεσαίοι αγρότες

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, πραγματοποιείται το συλλαλητήριο που οργανώνουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και η Επιτροπή Αγώνα του μπλόκου της Νίκαιας, στο πλαίσιο του αγωνιστικού γιορτασμού της 99ης επετείου του Κιλελέρ.

Θα στείλουν το μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται, καθώς οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται στο στόχαστρο μιας αντιαγροτικής πολιτικής η οποία επιχειρεί να τους ξεκληρίσει και να παραδώσει τη γη και την παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, των «νεοτσιφλικάδων» του καιρού μας.

Στο Κιλελέρ θα βρεθούν σήμερα και εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, για να δείξουν πως ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι και δική τους υπόθεση, αφού τα προβλήματα όλων των λαϊκών στρωμάτων είναι κοινά, κοινός είναι ο αντίπαλος, κοινός και ο στόχος της πάλης.

Το σημερινό συλλαλητήριο έρχεται ως συνέχεια της μεγάλης, πανελλαδικής, παναγροτικής κινητοποίησης του περασμένου Γενάρη, που ανέδειξε, πιο καθαρά, την πλήρη αντίθεση των μικρομεσαίων αγροτών στην ΚΑΠ και την απόφασή τους ν' αγωνιστούν για να την ανατρέψουν.

ΚΑΠ = Καταστροφή

Ο απολογισμός των αποτελεσμάτων της ΚΑΠ είναι τραγικός για τη μικρομεσαία αγροτιά και έχει βαριές συνέπειες και στα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας μας:

  • Το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συρρικνώνεται και, ταυτόχρονα, εκτοξεύονται στα ύψη τα κέρδη των μεσαζόντων - εμποροβιομηχάνων, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων. Στα τρία τελευταία χρόνια εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε πάνω από 30%, ενώ τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στα τρόφιμα αυξήθηκαν πάνω από 270%.
  • Εκατοντάδες χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν για να προχωρήσουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην αγροτική παραγωγή και οικονομία. Στα χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται στην ΕΟΚ και στην ΕΕ, πάνω από 800.000 μικρομεσαίοι αγρότες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αγροτική απασχόληση και ένα μεγάλο μέρος της γης και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της αγροτικής παραγωγής πέρασε στα χέρια αγροτοκαπιταλιστών.
  • Η αγροτική παραγωγή μειώθηκε δραστικά και εντάθηκε η διατροφική εξάρτηση του λαού μας. Δυναμικές καλλιέργειες συρρικνώθηκαν - ο καπνός, σχεδόν εξαφανίστηκε, η τευτλοκαλλιέργεια μειώθηκε κατά 50%, η βαμβακοκαλλιέργεια μειώνεται κατά 1.000.000 στρέμματα - οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σταμάτησαν και οι εισαγωγές διογκώθηκαν, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου της χώρας μας να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, αγγίζοντας τα 3 δισ. ευρώ.
Στόχος τα μονοπώλια

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η ΚΑΠ και, γενικότερα, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων, που δρουν ασύδοτα στο χώρο της αγροτικής οικονομίας, κερδοσκοπώντας σε βάρος και των αγροτών - παραγωγών, από τους οποίους αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα και τους πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια, αλλά και των εργαζομένων - καταναλωτών στους οποίους πουλούν πανάκριβα τα τρόφιμα.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν μέλλον και θα «ξεπαστρευτούν» μέχρι ενός, αν δεν την ανατρέψουν. Και, βεβαίως, η πάλη τους χρειάζεται να στοχεύει και στη δημιουργία των προϋποθέσεων, των συνθηκών και των όρων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα στρέφεται κατά των μονοπωλίων και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς και όλων των λαϊκών στρωμάτων.

Οι στόχοι πάλης και το διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων που προβλήθηκαν στην τελευταία αγροτική κινητοποίηση - και ειδικά από το μπλόκο της Νίκαιας - κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση κι αυτό ανοίγει νέους δρόμους για το αγροτικό κίνημα.

Αλλη οργάνωση

Για να ικανοποιηθούν τα ουσιαστικά αιτήματα που θέτουν, με τους αγώνες τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες απαιτείται να φύγουν από τη μέση οι μεσάζοντες - εμποροβιομήχανοι, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές. Και, βεβαίως, χρειάζεται μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας.

Μια οργάνωση η οποία θα αξιοποιεί όλα τα παραγωγικά πλεονεκτήματα και θα ενεργοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού, με επαρκή, φτηνά και ασφαλή, για την υγεία, προϊόντα. Και θα προωθεί μια ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, με βασικό μοχλό τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που θα λειτουργούν δίπλα στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις,

Αυτή η διαφορετική οργάνωση της αγροτικής οικονομίας δε χωράει στο πλαίσιο της ΚΑΠ και, φυσικά, δε θα την προωθήσουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κινούνται, σταθερά και αταλάντευτα, στον «ντορό» του ευρωμονόδρομου και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Χρειάζεται, συνεπώς, ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς να συνδέσει το αίτημα για μια άλλη πολιτική με το ζήτημα της αλλαγής σε επίπεδο εξουσίας.

Ανασύνταξη του κινήματος

Για να φέρει αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση η πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς, πρέπει να συνδυαστεί και να συντονιστεί με την πάλη του ταξικού εργατικού κινήματος και του αγωνιστικού κινήματος των αυτοαπασχολουμένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με στόχο τη συγκρότηση ενός κοινού αγωνιστικού λαϊκού μετώπου, όπως προβάλλει και παλεύει το ΚΚΕ, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας.

Σήμερα προβάλλει η ανάγκη ανασύστασης του αγροτικού κινήματος, με την αναζωογόνηση και τη μαζικοποίηση των αγροτικών συλλόγων και των Ενωτικών Ομοσπονδιών και ισχυροποίησή του με τον παραμερισμό των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, και την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου, της ΠΑΣΥ. Τα βήματα που, ήδη, γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικά και αισιόδοξα, αλλά χρειάζεται ένταση των προσπαθειών για να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια που βάζουν η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι αγροτοπατέρες του αγροτοσυνδικαλισμού του ευρωμονόδρομου.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ