Σάββατο 7 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΣΔΕΠ
Συνέδριο σε φάση έντασης των αναδιαρθρώσεων

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο το 9ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών

Με τις αναδιαρθρώσεις να εφαρμόζονται ήδη στα πανεπιστήμια, ξεκίνησε χτες το 9ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με χαιρετισμούς εκπροσώπων των κομμάτων και άλλων μαζικών φορέων της εκπαίδευσης.

«Η προηγούμενη χρονιά χαρακτηρίστηκε από την επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να εφαρμόσει, πάση θυσία, το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια και αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», τόνισε στο χαιρετισμό του, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο πανεπιστημιακός και βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Ζιώγας, δίνοντας έτσι και το στίγμα της χρονικής συγκυρίας στην οποία γίνεται το Συνέδριο.

Εξήγησε ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που επιχειρείται να εφαρμοστούν έχουν στόχο «την ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου σύμφωνα με την απόφαση της Λισαβόνας και τις κατευθύνσεις της Μπολόνια». Πρόσθεσε ότι αυτές τις επιλογές, που παραδίδουν το πανεπιστήμιο στις ορέξεις του κεφαλαίου, τις στήριξαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - ΛΑ.Ο.Σ. Επισήμανε ότι οι πανεπιστημιακοί έχουν καθοριστικό ρόλο μέσα στα ιδρύματα για το αν και πόσο γρήγορα θα εφαρμοστούν αυτές οι αναδιαρθρώσεις και τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος που η άρχουσα τάξη στρέφει με επιμονή το βλέμμα στους πανεπιστημιακούς αυτή την περίοδο.

Σε αυτές τις συνθήκες «υπάρχουν και χιλιάδες πανεπιστημιακοί που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για το διδακτικό τους έργο και την έρευνά τους, που αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό τους από τις επιχορηγήσεις για έρευνα και που, προς τιμήν τους, με αξιοπρέπεια αρνούνται να εντάξουν ή να υποτάξουν το επιστημονικό τους έργο στις απαιτήσεις των μονοπωλιακών σχεδιασμών και συμφερόντων. Σε αυτές τις συνειδήσεις απευθύνεται το ΚΚΕ με τις δυνάμεις του μέσα κι έξω από τα πανεπιστήμια», είπε ο Γ. Ζιώγας, καλώντας, εκ μέρους του Κόμματος και από το βήμα του Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ, αυτούς ειδικά τους πανεπιστημιακούς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να ορθώσουν το ανάστημά τους, να σταθούν εμπόδιο στο σύνολο του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου που αφορά στην ανώτατη εκπαίδευση.

Κατά το άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Λάζαρος Απέκης, αναφέρθηκε μεν στις αναδιαρθρώσεις και στις συνέπειές τους, χωρίς όμως να τις συνδέει επί της ουσίας με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις του κεφαλαίου. Υπερασπιζόμενος τη δράση της Ομοσπονδίας ουσιαστικά ωραιοποίησε την κατάσταση, κάνοντας λόγο για νίκες σε σχέση με το άρθρο 16, αποτροπή της γενικευμένης εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης και ανεξαρτησία της ΠΟΣΔΕΠ από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. «Επιτεύγματα» που στέκονται σε χάρτινα πόδια την ώρα που η άρχουσα τάξη συνεχίζει να επιτίθεται με όλες της τις δυνάμεις και προχωράει την «ιδιωτικοποίηση» των πανεπιστημίων με τη συμβολή και μερίδας των πανεπιστημιακών.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής Συλβάνα Ράπτη εντόπισε ως μοναδικό πρόβλημα την έλλειψη δαπανών και αναφερόμενη στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για αύξηση της χρηματοδότησης και συνέχιση της εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων (διαδικασίες προγραμματισμού, λογοδοσίας, κτλ.). Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης χαρακτήρισε τις αναδιαρθρώσεις «νεοφιλελεύθερες», δείχνοντας το δρόμο της διεκδίκησης μιας σοσιαλδημοκρατικής καπιταλιστικής διαχείρισης, ενώ δεν είπε κουβέντα για την ΕΕ, όπου έχουν αποφασιστεί τα μέτρα που περνούν σήμερα, σε αρκετές περιπτώσεις με τις υπογραφές και του ΣΥΝ.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι από τη χτεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου εκφράστηκε ένταση ανάμεσα στις δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στους πανεπιστημιακούς, με «θεατρικές» αποχωρήσεις από την αίθουσα και διακοπές από το ακροατήριο την ώρα που μιλούσαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ