Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΒΑΡΔΑΡΗ
Σκουπιδότοπος σε χώρο που περιλαμβάνει και αρχαία ευρήματα

Στη Βουλή έφεραν το θέμα βουλευτές του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα το σκουπιδότοπο στα αρχαία του Βαρδάρη, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στη δημοτική αγορά του Βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Ειρήνης 4, σε χώρο που περιλαμβάνει και αρχαία ευρήματα. Σκουπίδια και μπάζα βρίσκονται σπαρμένα στον ακάλυπτο χώρο πίσω από το κτίριο της δημοτικής αγοράς. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής έχουν προβεί σε επανειλημμένες καταγγελίες.

Η αιτία είναι η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του πολιτισμού από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά. Η εγκατάλειψη των αρχαιολογικών ευρημάτων, σε συνδυασμό με την άναρχη δόμηση και τη δημιουργία σκουπιδότοπου, εκτός από σημαντική καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής παράδοσης, έχει μετατρέψει την περιοχή σε ανθυγιεινή εστία.

Ο κίνδυνος μόλυνσης της περιοχής, με ό,τι συνεπάγεται στην υγεία του λαού της περιοχής, έχει δημιουργήσει και σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι βλέπουν την περιοχή τους να υποβαθμίζεται. Οι υποσχέσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για οριστική λύση του ζητήματος μέσω της ανάπλασης του κτιρίου δεν έχουν υλοποιηθεί.

Θεωρώντας την άμεση επίλυση του ζητήματος απαραίτητη για την υγεία των κατοίκων και για την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για τον καθαρισμό της περιοχής και την απομάκρυνση των σκουπιδιών έτσι ώστε να διαφυλαχτούν η υγεία του πληθυσμού και τα αρχαιολογικά ευρήματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ