Κυριακή 1 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΑ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Πακέτα με το ίδιο αντιλαϊκό περιεχόμενο

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάθε βδομάδα παρουσιάζουν και ένα νέο «σχέδιο» εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση. Είτε από την πλευρά της κυβέρνησης, είτε από αυτή του ΠΑΣΟΚ, είτε από τα κέντρα της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας εκπονούνται σε καθημερινή βάση νόμοι, εκθέσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, που έχουν τέσσερα βασικά αλληλοσυνδεόμενα χαρακτηριστικά:

α) Τη χορήγηση πακτωλού δισεκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για τη διατήρηση της κερδοφορίας τους.

β) Την προώθηση νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις.

γ) Μεγάλες περικοπές κοινωνικών δαπανών.

δ) Την παροχή επιδομάτων - «ασπιρίνων» για την ακραία φτώχεια!

Την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση εξήγγειλε 12 μέτρα ενώ το ΠΑΣΟΚ πρότεινε 5 συγκεκριμένους άξονες. Οι προτάσεις του Κ. Καραμανλή και του Γ. Παπανδρέου ήρθαν να προστεθούν στο πλήθος των προτάσεων και των προγραμμάτων που έχουν καταρτίσει τα δύο κόμματα και κινούνται ακριβώς πάνω σ' αυτούς τους στρατηγικούς στόχους. Στην ίδια ρότα είναι και οι δυνάμεις των οπορτουνιστικών και ρεφορμιστικών κομμάτων.

Αυτή τη στιγμή και ενώ η κρίση του συστήματος βρίσκεται μόνο στα πρώτα στάδιά της, τα λαϊκά στρώματα σε ολόκληρο τον πλανήτη γίνονται μάρτυρες ξεδιπλώματος αυτών των σχεδίων. Το «πακέτο Ομπάμα» στις ΗΠΑ προβλέπει 787 δισ. δολάρια, που θα κατευθυνθούν στις τράπεζες και στη βαριά βιομηχανία. Το αντίστοιχο του Γκ. Μπράουν στη Βρετανία από τον Οκτώβρη προβλέπει 400 δισ. στερλίνες. Συνολικά στις χώρες της ΕΕ θα δοθούν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς περίπου 1,8 τρισ. ευρώ στους τραπεζίτες για να κατευθυνθούν από εκεί στους βιομηχάνους, στους μεγαλοκατασκευαστές και τους εφοπλιστές.

Την ίδια ώρα υπόσχονται «ψίχουλα» στα πλέον εξαθλιωμένα στρώματα του πληθυσμού. Η χορήγηση «επιδομάτων αλληλεγγύης», «κουπονιών», η δημιουργία «ταμείων κατά της φτώχειας», οι υποσχέσεις για «πάγωμα» των δανείων, αποτελούν επίσης βασικό πυλώνα αυτού του κεντρικού σχεδιασμού, με στόχο την αποτροπή διευρυμένων λαϊκών εκρήξεων και αντιδράσεων.

Τα κρατικά ταμεία αρωγός του κεφαλαίου...

Αυτών των πολιτικών επιλογών κεντρικοί εκφραστές είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Κοινός παρονομαστής των «γαλάζιων» και «πράσινων» σχεδίων είναι το βάρος να σηκώσει ο εργαζόμενος λαός ώστε να βγει αλώβητο μέσα από την κρίση το μεγάλο κεφάλαιο.

-- Από τα 28 δισ. ευρώ του «πακέτου στήριξης» των τραπεζών που έχει δώσει η κυβέρνηση, με τη συγκατάθεση του ΠΑΣΟΚ, ήδη τα 5 δισ. έχουν καταλήξει στα ταμεία των τραπεζών, ενώ η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας δηλώνει ...«αισιόδοξη» και για την τύχη των άλλων 23 δισ. τους επόμενους μήνες!

-- Οι εταίροι του δικομματισμού δεν κόπτονται μόνο για τη «ρευστότητα» των τραπεζών, αλλά και για τις επενδύσεις της ντόπιας πλουτοκρατίας στα Βαλκάνια και στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Ηδη ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ: «Να αναλάβει πρωτοβουλία για τη ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια, γιατί αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας, εξαιτίας και της παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών στις χώρες αυτές»!!! Στο κάλεσμα είναι σίγουρο ότι θα ανταποκριθεί ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει συμπεριλάβει ήδη το αίτημα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην ατζέντα του...

-- Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ συνηγορούν στην επίσπευση της υλοποίησης των έργων μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ηδη η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ έχει εγκρίνει ποσά της τάξης των 5,7 δισ. ευρώ, στα οποία αναμένεται να προστεθούν μέχρι το τέλος του έτους άλλα 1,140 δισ. για τη «συντήρηση» των έργων.

-- Μεγάλη έμφαση, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, δίνουν στην πολυδιαφημισμένη «πράσινη ανάπτυξη», η οποία βάσει των οδηγιών της ΕΕ παραδίδεται στο μεγάλο κεφάλαιο που θα καρπωθεί τεράστιες επιδοτήσεις για τους τομείς της ενέργειας και της γεωργίας, στο όνομα της «πράσινης οικονομίας». Ο Γ. Παπανδρέου μάλιστα σε ομιλία του την προηγούμενη Κυριακή, όπου παρουσίασε το «εθνικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα», σημείωσε: «Μόνο αν υπάρχει σχέδιο για τη χώρα (...), οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, αλλά και οι ξένοι επενδυτές, θα επενδύσουν, θα συμπράξουν με το δημόσιο σε μεγάλα έργα και θα χρηματοδοτήσουν μεγάλες πρωτοβουλίες για την "πράσινη" αναπτυξιακή πορεία».

-- Με απόφαση της κυβέρνησης και την παρότρυνση του ΠΑΣΟΚ για επιτάχυνση των διαδικασιών, περισσότερα από 36 δισ. ευρώ θα λάβουν μέχρι το 2013 οι πολυεθνικοί όμιλοι, μέσω του Δ΄ ΚΠΣ. Συγκεκριμένα, μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), τεράστια ποσά κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων θα δοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις της αρμόδιας επιτρόπου της ΕΕ, Ντ. Χούμπνερ, που επισκέφτηκε μέσα στη βδομάδα τη χώρα μας, για το 2009 οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα αναλάβουν έργα δε θα καταβάλουν ούτε ένα ευρώ, αφού θα καλυφθούν 100% από κοινοτικούς πόρους (δηλαδή, από τις εισφορές των κρατικών προϋπολογισμών)!

...και νόμοι «ταφόπλακα» των εργασιακών δικαιωμάτων

Ενα από τα πρώτα αιτήματα που έθεσαν οι κεφαλαιοκράτες στους πολιτικούς τους εκπροσώπους ήταν να ψηφίσουν νόμους και να ...ενεργοποιήσουν ήδη ψηφισμένους, με στόχο να μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης. Ο εκπρόσωπος των εμποροβιομηχάνων, Κ. Μίχαλος, αφού πρώτα συναντήθηκε με την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε την πλήρη ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου, με τη μορφή της βδομάδας τριών ή τεσσάρων ημερών, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ηδη, οι προτάσεις Μίχαλου εφαρμόζονται σε διάφορες επιχειρήσεις στη χώρα, με την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα και το ΠΑΣΟΚ να αποφεύγει να τοποθετηθεί. Πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, αφού τις συγκεκριμένες απαιτήσεις των βιομηχάνων τις έχουν ψηφίσει οι ίδιοι:

-- Σε αγαστή συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου το Νοέμβρη του 2008 την έκθεση «Σέρκας», που διαχωρίζει τον εργάσιμο χρόνο σε «ενεργό» και «ανενεργό» ενώ αυξάνει την εργάσιμη βδομάδα τουλάχιστον στις 65 ώρες. Η «ενεργός» περίοδος, δηλαδή ο χρόνος κατά τον οποίο ο εργαζόμενος θα προσφέρει τις υπηρεσίες του, θα λογαριάζεται ως εργάσιμος χρόνος. Αντίθετα, η «ανενεργός» περίοδος της εφημερίας, ο χρόνος δηλαδή κατά τον οποίο ο εργαζόμενος θα παραμένει σε επιφυλακή για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όποτε τον χρειαστεί ο εργοδότης(!!), θα θεωρείται χρόνος ...ξεκούρασης και άρα δε θα πληρώνεται. Εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης, το ευρωενωσιακό νομοθέτημα ...λύνει τα χέρια των καπιταλιστών!

-- Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το νόμο 2639/98 και η ΝΔ τον διατηρεί στο αντεργατικό της οπλοστάσιο, ο οποίος προβλέπει (άρθρο 2, παράγραφος 2): «Επίσης, κατά τη σύσταση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν κάθε μορφή απασχόλησης εκ περιτροπής ανά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα (...). Σε περίπτωση περιορισμού της δραστηριότητάς του ο εργοδότης μπορεί να επιβάλλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του»...

Με οδηγό τη «στρατηγική της Λισαβόνας»...

Τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τις καταρτίζουν βάσει της στρατηγικής της Λισαβόνας, με στόχο την ενίσχυση της υποαπασχόλησης, την επέκταση της μερικής απασχόλησης, της ανασφάλιστης και επιδοτούμενης εργασίας.

-- Πρώτη προτεραιότητα των «γαλάζιων» και «πράσινων» πολιτικών εκπροσώπων της άρχουσας τάξης η επέκταση του καθεστώτος της ανασφάλιστης εργασίας. Η κυβέρνηση ήδη έχει εξαγγείλει την προκήρυξη 60.000 θέσεων στο δημόσιο με προγράμματα «stage» (στα οποία οι εργαζόμενοι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη), ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει οι θέσεις αυτές να κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα. Στο ίδιο πνεύμα και αυτή τη φορά πίσω από την ταμπέλα της «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσφέρουν φτηνά νεανικά εργατικά χέρια στο μεγάλο κεφάλαιο.

-- Η ΝΔ μέσω νέου προγράμματος του ΟΑΕΔ απαλλάσσει για 5 μήνες από μισθούς - εισφορές τους εργοδότες που απασχολούν νέους εργαζόμενους 16 - 25 ετών.

-- Παράλληλα, μέσω του προγράμματος «εκπαίδευση και διά βίου μάθηση» οι κυβερνώντες προσφέρουν 2,2 δισ. ευρώ στους επιχειρηματίες για να προσφέρουν ...κατάρτιση στους εργαζόμενους.

-- Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ αντιπροτείνει πρόγραμμα έξι μηνών που προσφέρει απαλλαγές από μισθούς και εισφορές στους επιχειρηματίες που απασχολούν νέους για να αποκτήσουν πιστοποιημένη εργασιακή εμπειρία έως έξι μήνες στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον έχουν πτυχίο λυκείου, ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

-- Ταυτόχρονα, προτείνει «επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 30 χρόνων για 4 χρόνια», προκειμένου να προσληφθούν από τις επιχειρήσεις.

Ερχονται νέοι φόροι και περικοπές κοινωνικών δαπανών

Την ίδια ώρα που κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ προσφέρουν «γην και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο, ο Κ. Καραμανλής την προηγούμενη Τετάρτη στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε «συνεχή προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση». Αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν εισηγήσεις, σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων, για νέους ειδικούς ή έκτακτους φόρους. Συγχρόνως ξεκαθάρισε ότι η περιστολή των κρατικών δαπανών είναι η αιχμή του δόρατος του κυβερνητικού σχεδιασμού, προεξοφλώντας νέες δραστικές περικοπές στους κοινωνικούς τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, κ.ά. Το ΠΑΣΟΚ ασκώντας ...σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση την εγκάλεσε γιατί και στο παρελθόν υποσχέθηκε περιστολή των κρατικών δαπανών, αλλά δεν την ...πραγματοποίησε!

Και ενώ οι «γαλαζοπράσινοι» συνυπογράφουν τις περικοπές των κρατικών δαπανών, οι κυβερνώντες υπόσχονται ενίσχυση των ασθενέστερων και το ΠΑΣΟΚ «αναδιανομή του πλούτου» υπέρ των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Στο «διά ταύτα» η κυβέρνηση δημιούργησε το «Ταμείο Κρατικής Συνοχής», που θα μοιράσει 66 λεπτά του ευρώ τη μέρα σε κάθε πολίτη που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται επίδομα «κοινωνικής αλληλεγγύης» που αντιστοιχεί σε 68 λεπτά του ευρώ τη μέρα...

Και στο βάθος ...«κεϋνσιανές συνταγές»

Τα συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις που παρουσιάζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποτελούν παρεμβάσεις κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα και έχουν έναν και μοναδικό στόχο: Τη στήριξη των συμφερόντων των μονοπωλίων, των πολυεθνικών και της πλουτοκρατίας.

Σήμερα, που η καπιταλιστική κρίση ανέδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα όρια του καπιταλιστκού συστήματος, ανασύρονται και οι «νεοκεϋνσιανές συνταγές». Στη χώρα μας, με μπροστάρη το ΠΑΣΟΚ και άξιο σύμμαχό του το ΣΥΡΙΖΑ, επανέρχονται οι θεωρίες του «κρατικού παρεμβατισμού» και της ανάγκης «κρατικοποίησης» τραπεζών και ΔΕΚΟ έτσι ώστε να μπουν «κανόνες στην αγορά»!!

Ο Γ. Παπανδρέου μόλις την προηγούμενη Κυριακή δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δε θα διστάσει, αν χρειαστεί, να κρατικοποιήσει μια τράπεζα», ενώ ο Αλ. Αλαβάνος και ο Αλ. Τσίπρας έχουν προτείνει να κρατικοποιηθούν ο ΟΤΕ, η Εθνική και η Αγροτική Τράπεζα. Αυτού του τύπου η διαχείριση, που προτείνουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κινείται στη λογική των κρατικομονοπωλιακών παρεμβάσεων και, σήμερα, που το κεφάλαιο κινδυνεύει, έρχονται να το στηρίξουν μέσω των κρατικοποιήσεων. Εξάλλου, την προηγούμενη Παρασκευή στην ίδια κίνηση προχώρησε και ο Μπ. Ομπάμα κρατικοποιώντας το 40% της «Citygroup», η οποία κινδύνευε από χρεοκοπία.

Οι προτάσεις των σοσιαλδημοκρατών και των οπορτουνιστών για μια άλλου τύπου διαχείριση, μέσω των κρατικών παρεμβάσεων στα πλαίσια του καπιταλισμού, δεν πρόκειται, όπως ισχυρίζονται, ούτε έλεγχο των τιμών να επιφέρουν, ούτε το ύψος των επιτοκίων να καθορίσουν, γιατί στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού και της απελευθέρωσης των αγορών κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Οσο και αν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να πείσουν ότι με μια άλλη διαχείριση ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει «ανθρώπινος», οι προτάσεις που καταθέτουν είναι τα κομμάτια ενός πλαισίου διαχείρισης της κατάστασης από θέσεις των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και εναπόθεσης των βαρών στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα.

Αυτή είναι η πολιτική που υπηρετούν τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και, μαζί με τους φορείς της καπιταλιστικής εργοδοσίας, καλούν τα λαϊκά στρώματα να συνδράμουν ώστε να εξασφαλιστεί σύμπνοια και συναίνεση, ώστε μαζί κεφάλαιο και εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν την κρίση. «Η ανασφάλεια καταλαμβάνει τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα»..., δήλωσε ο Κ. Καραμανλής στις 15 του Φλεβάρη από τη Λαμία, στέλνοντας το μήνυμα στους εργαζόμενους για νέες θυσίες, εκφράζοντας όλο το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης. Η εργατική τάξη δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι. Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ