Κυριακή 8 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συλλογικός φορέας διεκδίκησης και δημιουργίας

Η αφίσα του συνεδρίου
Η αφίσα του συνεδρίου
Σε πείσμα των καιρών το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας αντιστέκεται στην προωθούμενη υποκουλτούρα και την εμπορευματοποίηση της Τέχνης. Εχοντας εισπράξει την αδιαφορία - χρόνια τώρα - από το ΥΠΠΟ, ο συλλογικός φορέας των 5.000 εικαστικών καλλιτεχνών, δεν καταθέτει τα «όπλα». Διεκδικεί την ελευθερία της έκφρασης και την ολόπλευρη ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το πανελλήνιο συνέδριο «Γλώσσα Ελληνική - Γραφή και Τέχνη», που πραγματοποιείται στις 20, 21 και 22/3, στην αίθουσα Παλαιάς Βουλής, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, αποτελεί μία ακόμη σημαντική διοργάνωση του ΕΕΤΕ. Συμμετέχουν γνωστοί γλωσσολόγοι, φιλόλογοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, γραφίστες, εικαστικοί καλλιτέχνες, λογοτέχνες, ποιητές, διευθυντές μουσείων κ.ά., οι οποίοι θα φωτίσουν σημαντικές πλευρές του θέματος.

Γλώσσα, γραφή, τέχνη

Οπως μας λέει ο Διονύσης Βαλάσης (μέλος του ΔΣ και μέλος της Επιτροπής Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του ΕΕΤΕ) «Ο θεσμικός ρόλος του Επιμελητηρίου, είναι να παράγει και να προωθεί τον πολιτισμό. Θεωρώ ότι η τέχνη είναι κατ' εξοχήν το "όργανο" με το οποίο ο πολιτισμός μπορεί να προαχθεί. Με αυτό το Συνέδριο, υλοποιούμε μια επιθυμία χρόνων. Πραγματοποιείται σε μια περίοδο που έχουμε δυσπραγία γλωσσική. Οι τρεις βασικοί άξονες διερεύνησης είναι η γλώσσα μας σαν άκουσμα, η γλώσσα σαν γραφή και οι μορφές της στην τέχνη».

Η πρόθεση των εικαστικών καλλιτεχνών, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του ΕΕΤΕ «είναι να προσεγγισθεί η σχέση μας με τη γλώσσα και τη γραφή της σε μια εποχή επιστημονικών αλμάτων, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην προσωπική και κοινωνική ζωή των Ελλήνων. Μέσα από μια παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα με πρώτη γλώσσα επικοινωνίας την αγγλική, στο ελάχιστο της γεωγραφικής επικράτειάς της, η ελληνική γλώσσα, απομονωμένη, βάλλεται πολλαπλώς και κακοποιείται με τη συνενοχή και ανοχή μας: στον εκπαιδευτικό προορισμό της ελλιπής, στον εκφερόμενο δημόσιο λόγο ανυπεράσπιστη, εκτεθειμένη σε κάθε είδους εκτροπή ξένων επιρροών».

Γραφιάς του '21
Γραφιάς του '21
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες ομιλητές θα αναφερθούν στις ενότητες: «Τέχνη γλώσσα και γραφή», «Ελληνική γλώσσα: Μεταλλάξεις της γλώσσας, μεταβολές της γραφής», «Ιστορία της γραφής», «Γλώσσα, ποίηση, λογοτεχνία», «Γραφή, εικαστική χειρονομία, αισθητική» και «Ο σύγχρονος άνθρωπος και η γραφή».

Σημαντικές πολιτιστικές δράσεις

Το Συνέδριο «Γλώσσα Ελληνική - Γραφή και Τέχνη», έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές πολιτιστικές δράσεις του Επιμελητηρίου. Από τις εκθεσιακές διοργανώσεις των δύο τελευταίων χρόνων, σημειώνουμε τη μεγάλη έκθεση νέων καλλιτεχνών «Εικόνα - Χώρος - Δράση 2», με 650 έργα 300 νέων εικαστικών και την έκθεση «Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής», στην οποία 150 χαράκτες μας παρουσίασαν περισσότερα από 500 έργα τους. Και οι δύο αυτές διοργανώσεις αποτελούν για τους καλλιτέχνες, βήμα κατάθεσης της εικαστικής τους πρότασης, έξω από τους περιορισμούς της «αγοράς» ή των παραγόντων, που σήμερα ρυθμίζουν την προβολή και τη διακίνηση της τέχνης.

«Η έκθεση "Εικόνα - Χώρος - Δράση 2"», τονίζει ο Δ. Βαλάσης, «αγκαλιάστηκε από τους νέους καλλιτέχνες, οι οποίοι δούλεψαν σκληρά για την πραγματοποίησή της. Σαν ΔΣ έχουμε πει ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι ομάδες εκείνες, οι οποίες δούλεψαν για την παρουσίαση, ώστε αυτή η διοργάνωση να έχει συνέχεια. Πρόθεσή μας είναι κάτι που έχει επιτυχία να μην ολοκληρώνεται σε μία έκθεση, αλλά να συνεχίζει. Η δεύτερη μεγάλη εκθεσιακή διοργάνωση - εκείνη της χαρακτικής και το συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στο τέλος - νομίζω ότι ήταν από τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε. Η παρουσίαση "Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής" μας ζητήθηκε να μεταφερθεί στο εξωτερικό, ενώ τμήμα της θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζοντας μία καινούρια αίθουσα του Μουσείου».

Οικονομικό αδιέξοδο

Πήλινη πινακίδα Γραμμικής Β
Πήλινη πινακίδα Γραμμικής Β
Παρά την σημαντική, πολύπλευρη δραστηριότητα του Επιμελητηρίου, το υπουργείο Πολιτισμού, το έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο, λόγω της υποχρηματοδότησής του. Ο προϋπολογισμός που ενέκρινε το ΥΠΠΟ είναι 200.000 ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί ούτε για τις μισές ανελαστικές δαπάνες του φορέα, ενώ ύστερα από συνεχείς πιέσεις και αγώνες, με την έκτακτη επιχορήγηση των 150.000 ευρώ για το 2008, καλύφθηκε μέρος μόνο παλαιότερων χρεών (μεγάλες εκθέσεις στο Γκάζι, εκθέσεις Νέων και Χαρακτικής, συνέδριο για την Τέχνη στο δημόσιο χώρο, κ.ά.).

Προκειμένου να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες του ΕΕΤΕ και οι προγραμματισμένες δράσεις του, οι εικαστικοί - όπως ομόφωνα αποφάσισαν σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση - ζητούν 1.192.000 ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2009, επαναθέτοντας το αίτημα για χρηματοδότηση του Πολιτισμού με 2% από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

«Ο πολιτισμός» συνεχίζει ο Δ. Βαλάσης «έχει απαιτήσεις. Και μιλάμε για το συλλογικό φορέα 5.000 καλλιτεχνών που έχει ένα πρόγραμμα πολιτιστικό να παρουσιάσει κάθε χρόνο, αρκετά σημαντικό. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Θεσμικά θεωρούμαστε σύμβουλοι της πολιτείας στην πολιτιστική της δραστηριότητα, αν και τις περισσότερες φορές μας αγνοούν. Το ΥΠΠΟ, κατά καιρούς, έχει επιχορηγήσει εκθέσεις μικρότερου βεληνεκούς και μάλιστα ιδιωτών. Είναι η επιλογή των εκάστοτε κυβερνήσεων. Η καλλιτεχνική δημιουργία για εκείνους είναι θέμα "πρεστίζ", είναι θέμα οικονομικών διασυνδέσεων και δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα του πολιτισμού, την οποία εκφράζει το Επιμελητήριο. Το ΕΕΤΕ είναι υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟ. Θεσμικό όργανο που καθορίζει τον πολιτισμό για τα ελληνικά πράγματα. Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο το παραγκωνίζει, ενώ αντίστοιχα με τους ιδιώτες δεν έχει κανένα πρόβλημα».

Μαχητική απάντηση των καλλιτεχνών

«Μια άλλη σημαντική έκθεση που δρομολογούμε να πραγματοποιήσουμε στο τέλος αυτού του χρόνου είναι "Η ανθρώπινη μορφή στις εικαστικές τέχνες". Θα είναι μία μεγάλη έκθεση την περίοδο του Δεκέμβρη 2009 - Γενάρη 2010. Χάρη στις προσπάθειες κάποιων μελών του ΔΣ θα μας παραχωρηθεί όλη η "Τεχνόπολη". Η έκθεση αυτή αφορά όλους τους εικαστικούς καλλιτέχνες, (χαράκτες, γλύπτες, ζωγράφους κ.ά.). Θα είναι δηλαδή, μια πολύ μεγάλης εμβέλειας, θεματική έκθεση, που θα έχει τη μορφή πανελλήνιας. Αλλά η διοργάνωση αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την οικονομική στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Η μεταφορά και ασφάλεια των έργων, ο κατάλογος που θα βγει, πώς θα καλυφθούν; Υπάρχει η ανάγκη, υπάρχει η διάθεση από τους εικαστικούς, αλλά δεν έχουμε καμία οικονομική βοήθεια. Μόνο την παραχώρηση του χώρου "Τεχνόπολις" και ευελπιστούμε πάντα σε μια μικρή οικονομική βοήθεια από την πλευρά της Βουλής, η οποία όλες τις φορές μας βοήθησε. Τα έξοδα όμως είναι πάρα πολύ μεγάλα».

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΔΣ του Επιμελητηρίου, «τη στιγμή που δίνονται ποσά πολύ μεγαλύτερα για ιδιωτικές εικαστικές διοργανώσεις ολιγοήμερες και προκλητικά δίνονται για "διαφήμιση" εκδηλώσεων βιτρίνας αστρονομικά ποσά, διαφαίνεται προκλητικά εκ μέρους του ΥΠΠΟ η απαξίωση των εικαστικών καλλιτεχνών της χώρας, που μοχθούν να προβάλουν, με προσωπική προσφορά και αυταπάρνηση, τη σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι επιτακτική η ανάγκη μαχητικής κινητοποίησης όλων των μελών, προκειμένου το ΕΕΤΕ να αναπτύξει τη δυναμική του και να υλοποιήσει τους στόχους του: Ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών και τη διήθισή τους μέσα στην ελληνική κοινωνία. Προβολή και στήριξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και επικοινωνία με τους δημιουργούς άλλων χωρών. Στήριξη των εικαστικών στο έργο τους, προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, διασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και πλήρης συνταξιοδότησή τους. Ο πολιτισμός και η Τέχνη, είναι υποχρέωση του κράτους, το οποίο οφείλει να δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη ανάπτυξή τους».


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ