Κυριακή 1 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Οδός πραγματικότητας

1. Ο δύσμοιρος υπουργός Δικαιοσύνης λειτουργούσε πανευτυχής το αξίωμα για το οποίο τον είχε προορίσει ο πανάγαθος χωρίς ούτε μία φορά να τον υποχρεώσει να διασχίσει την οδό της πραγματικότητας. Και ιδού το τραύμα: δύο κρατούμενοι μέσα σε μια στιγμή τον κατέστησαν κομπάρσο, θεατή σε όσα διαδραματίστηκαν στο χώρο που υποτίθεται είναι της δικαιοδοσίας του, τις φυλακές Κορυδαλλού. Σνομπάροντας κάγκελα και πύλες δραπέτευσαν διαλέγοντας την ουράνια οδό. Ο υπουργός ας παλέψει μέσα του να λησμονήσει το γεγονός. Η σοβαρή ανατροφή του τού δίνει το πλεονέκτημα να αποσυρθεί όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και τα εγκόσμια, και να προσανατολιστεί σε άλλα χόμπι.

2. Η πηγή των παθών του Καραμανλή είναι η έλλειψη φαντασίας. Οταν δεν έχεις καμία σχέση με την πραγματικότητα, οφείλεις να την αναπληρώνεις με κάτι άλλο. Ενας πρωθυπουργός πρέπει για λόγους σεμνότητας να κοιτάζει κάτω, αλλά να μην ξεχνά πως η υπέρτατη αξία είναι ο ουρανός. Αξία που συνέλαβαν οι δύο δραπέτες. Ο Κωστάκης επιβεβαιώνει τον Ρολάν Μπαρτ: Ο αστός δεν καταστρέφει την αξία, την ισοπεδώνει, τη συρρικνώνει κατασκευάζοντας ένα ευτελές σύστημα.

3. Γράμμα της Τηλεθέασης προς τους ληστές: Αξιότιμοι, πού ήσασταν τόσον καιρό και παράδερνα στην απελπισία βλέποντας τα ποσοστά μου σε όλα τα κανάλια να πηγαίνουν κατά διαβόλου; Δεν κάνουμε τίποτα με ειδήσεις από την περιοχή της ανίας και της αρετής. Μέχρι χθες περιφρονούσαμε τους δημοσιογράφους μας που δεν προσκόμιζαν κανένα σκάνδαλο ικανό να μας ταράζει. Τροφαντοί, καλοστεκούμενοι, πληκτικοί έως θανάτου δοκίμαζαν ιδέες σαν ρούχα, ανταλλάσσοντας πληροφορίες. Ομως τώρα, χάρη σ' εσάς, απέκτησαν ξανά το θαυμασμό μου, και είναι στο χέρι τους να καταφέρουν να τραβήξουν από τα μαλλιά την περιπέτειά σας και να εξιλεωθούν απέναντί μου. Σας έχω εμπιστοσύνη πως μετά την απόδραση οι μιαρότητές σας θα είναι αντάξιες του μεγάλου κράτους μας. Μαζί ξεπεράσαμε τη μεγαλύτερη ατίμωση: τηλεοπτικοί σταθμοί στη σειρά χωρίς τηλεθέαση...

4. Η αφηρημένη δημοκρατία μας εξελίσσεται σε επικίνδυνη φάρσα. Εξαιτίας της ελαφρότητας που τη δέρνει, καταφεύγει στο παιχνίδι της ωμότητας, παρασύροντας εαυτούς και αλλήλους. Οι πελάτες μπαίνουν και βγαίνουν στο παιχνίδι της άλλοτε ως θύτες και άλλοτε ως θύματα.

5. Οι παραισθήσεις του Καραμανλή και η μεγαλοπρέπεια που ντύνει κάθε νέα του αποτυχία τού έχουν χαρίσει όλο τον οίκτο που συγκέντρωσε μεταπολεμικά Ελληνας πρωθυπουργός. Το γεγονός ότι συνεχίζει την περιπλάνησή του ανάμεσά μας κρύβοντας κάτω από την ιδιότητά του σαν ιατρικό απόρρητο αυτό που ο κόσμος έχει τύμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι, την ανικανότητά του, τον καθιστά επικίνδυνο, γιατί δεν έχει καταλάβει τίποτα. Κάνοντας πως δεν βλέπει, προσφέρει στον πολίτη το ρόλο του τυφλού, ως τον μόνο που θα τον βγάλει από την κρίση.

6. Ο υπουργός Υγείας ας βρει τη δύναμη έστω για μία μόνο μέρα να ζήσει όπως ένας ασθενής σ' ένα από τα αποκαλούμενα νοσοκομεία του κράτους. Επειτα έχει όλο το δικαίωμα να κάνει μήνυση στον εαυτό του.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ