Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
1ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Μπούκαρε» αστυνομία σε σχολείο

Τρομοκρατική εισβολή στο χώρο του 1ου Ενιαίου Λυκείου Λάρισας και επίθεση στους μαθητές πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη το βράδυ άντρες της Ασφάλειας, επιχειρώντας να καταστείλουν μαθητική κινητοποίηση! Συγκεκριμένα δύο άνδρες της Ασφάλειας επιτέθηκαν σε μαθητές με βρισιές, ξυλοκόπησαν έναν απ' αυτούς και τους απώθησαν βίαια από το χώρο του σχολείου! Οι μαθητές είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κατάληψη, από την Τετάρτη το απόγευμα, αντιδρώντας στην άρνηση της διεύθυνσης να πάνε εκδρομή, με το πρόσχημα ότι «πρέπει να καλυφθούν οι ώρες που χάθηκαν από τις κινητοποιήσεις». Δυο μέρες μετά, ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου επέβαλλε την τιμωρία αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος σε τρεις από τους μαθητές που πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση, την οποία, στη συνέχεια πήρε πίσω και τη μετέτρεψε σε αποβολή, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Η εισβολή των ανδρών της Ασφάλειας στο σχολείο και τα όσα ακολούθησαν έγιναν γνωστά, χτες, ύστερα από σχετική ανακοίνωση - καταγγελία του 15μελούς Συμβουλίου του 1ου Λυκείου Λάρισας, στην οποία, αφού αναφέρονται τα γεγονότα, τονίζεται: «Είναι απαράδεκτο, επικίνδυνο, αντιδημοκρατικό να εισέρχονται στα σχολεία αστυνομικοί για να επιβάλλουν τη δική τους "τάξη" με τη βία».

«Αστυνομικοί έβρισαν μαθητές και χειροδίκησαν εναντίον τους στη διάρκεια απόπειρας κατάληψης του σχολείου. Σε ρόλο παιδονόμου, που θυμίζει άλλες μαύρες εποχές, η Αστυνομία αναλαμβάνει να "νουθετήσει" τους μαθητές που αγωνίζονται και να επιβάλλει κλίμα εκφοβισμού στα σχολεία», τονίζει η Ενωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Λάρισας, για την επιχείρηση βίαιης καταστολής και υπογραμμίζει ότι: «Ηθικός αυτουργός είναι το ίδιο το Υπουργείο, που έκοψε τις εκδρομές για να αναπληρώσει δήθεν τα μαθήματα που χάθηκαν στις φετινές κινητοποιήσεις. Στην ουσία τιμωρεί παραδειγματικά τους μαθητές που διεκδίκησαν το δικαίωμά τους για την Παιδεία που ονειρεύονται.

Καταγγελία από την ΚΝΕ

Τις πράξεις βίας και εκφοβισμού ενάντια στους μαθητές του 1ου Ενιαίου Λυκείου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ τονίζοντας: «Η προκλητική αυτή επίθεση σε μαθητές της Λάρισας είναι η συνέχεια της καταστολής και της ποινικοποίησης των αγώνων μαθητών, εργατών, αγροτών και λαού». «Η πολιτική αυτή έχει χρώμα. Είναι αυτή που προωθεί η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο και την υλοποιούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Είναι η πολιτική, που από τη μια γεννά τα προβλήματα, ιδιωτικοποιεί την εκπαίδευση, καταργεί δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού και από την άλλη ποινικοποιεί και καταστέλλει τους αγώνες του λαϊκού κινήματος. Είναι αυτή που προωθεί αντιεκπαιδευτικές μεθόδους και πρακτικές μέσα στα σχολεία, όπως την τιμωρία - κατάργηση εκδρομών και τις αποβολές. Αυτή που στέλνει ΟΠΚΕ και αστυνομία να φυλάξει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και θρασύδειλα χτυπά μαθητές στα σχολεία τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς και μαζικούς φορείς της πόλης να καταδικάσουν την αντιδημοκρατική πράξη καταστολής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περικοπές εκδρομών σε 20 σχολεία της Καρδίτσας (26/1/2018)
Συλλήψεις μαθητών που αντιδρούν στις χαφιεδοκάμερες στο σχολείο τους (24/10/2012)
Δυναμικά και μαζικά στο δρόμο (25/10/2007)
Συνεχίζεται ο κατήφορος του γυμνασιάρχη - στρατονόμου! (21/10/2000)
"Παιδαγωγική" και "επανορθωτική" η τιμωρία των 6 μαθητών! (9/2/1999)
Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις (5/11/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org