Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Μαζικότητα και παλμός

Γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα του Δημαρχείου της πόλης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διεθνιστικής αλληλεγγύης

Το σύνθημα «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός», τράνταξε την αίθουσα του δημαρχείου της Καλλιθέας, από τους εκατοντάδες κομμουνιστές, οπαδούς και φίλους του Κόμματος, που συμμετείχαν στην εκδήλωση της Αχτίδας Νοτίων Συνοικιών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διεθνιστικής αλληλεγγύης για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από εφτά ξένα κόμματα, το βράδυ της Τετάρτης.

Την εκδήλωση «άνοιξε», η Χρ. Μπέλλα, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου, τονίζοντας ότι σήμερα το κομμουνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα βρίσκεται μπροστά σε αυξημένα, σύνθετα καθήκοντα. Στο φόντο της εξελισσόμενης παγκόσμιας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που είναι αποτέλεσμα της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας και της αναρχίας της καπιταλιστικής παραγωγής, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον η πείρα από κάθε χώρα και κόμμα και από τις προσπάθειές του, για την οργάνωση της πάλης του ταξικού εργατικού κινήματος, για να μην πληρώσει η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα αυτήν την κρίση.

«Πριν από 20 χρόνια, ο λαός μας είχε την ψευδαίσθηση ότι με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ο μισθός του θα έφτανε στα επίπεδα του Γερμανού εργάτη, όμως η πραγματικότητα ήταν πολύ πιο σκληρή, αφού σήμερα και μετά την ένταξη της χώρας μας, σχεδόν οι 9 στους 10 πολίτες της Ουγγαρίας ζουν είτε στο όριο της φτώχειας είτε κάτω από αυτό», υπογράμμισε ο Γκιουλάρ Γιουρμέρ, πρόεδρος του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας. «Μπορώ να σας πω, συνέχισε, σαν άνθρωπος που έζησα στο σοσιαλισμό, έτσι όπως τον γνωρίσαμε, ήταν ένα δίκαιο σύστημα. Ποτέ δε θα παραιτηθούμε από τις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού, την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό»


Ο Ρομάν Κόροπ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Λευκορωσίας και βουλευτής του, χαρακτήρισε το ΚΚΕ ως ένα από τα πιο ισχυρά κομμουνιστικά κόμματα σε διεθνές επίπεδο, με τον πολιτικό του ρόλο να αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Ο Σαμπτόλοβ Σόντι, Πρόεδρος του ΚΚ Τατζικιστάν, είπε ότι σε πολύ δύσκολους καιρούς το ΚΚΕ κράτησε ψηλά τη σημαία του σοσιαλισμού, βρισκόμενο στην πρωτοπορία των αγώνων της εργατικής τάξης, κι έκλεισε με μια φράση του Στάλιν: «Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, η νίκη θα είναι δική μας».

Ο Ουνέκ Νεμέρ, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Συρίας, αναφέρθηκε στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού ανά τον κόσμο και κατά των αραβικών λαών, με πιο πρόσφατο παράδειγμα «το κτηνώδες έγκλημα του κράτους του Ισραήλ κατά του λαού της Γάζας», τονίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις και η συνολική δράση που αναπτύσσει το ΚΚΕ υπέρ του δίκαιου αγώνα του παλαιστινιακού λαού προκαλεί συγκίνηση και ευγνωμοσύνη στους κομμουνιστές της Συρίας.

Ως «ξεχωριστή ευκαιρία αποκόμισης πολύτιμης εμπειρίας για την καλύτερη οργάνωση της εργατικής τάξης της χώρας μας», χαρακτήρισε τη συμμετοχή του στις εργασίες του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος, ο Ναζαρένκο Γεβγένι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κινήματος Λαϊκής Αντίστασης Μολδαβίας.

Ο Στιν Χάιντζ, Πρόεδρος του ΚΚ Γερμανίας, εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτική κατάσταση παγκόσμια αλλάζει ραγδαία, με τις επαναστατικές, όπως τις χαρακτήρισε, δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής να «αλλάζουν το πολιτικό τοπίο». Μίλησε, επίσης, για την οικονομική κρίση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, λέγοντας ότι πρόκειται για φαινόμενο σύμφυτο του καπιταλισμού και κατέληξε αναφερόμενος στην αναγκαιότητα κοινής δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων.

Ο Πέπε Κάμπο, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΚ Ισπανίας, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα του και στην αναγκαιότητα ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων, ως τη μόνη απάντηση και λύση υπέρ των συμφερόντων του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ