Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αισιόδοξα βήματα με τους μετανάστες εργάτες

Ανάμεσα στα βασικά καθήκοντα που καθόρισε η 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που έγινε τον Ιούνη του 2007 στην Αθήνα, ήταν η ένταση της σχεδιασμένης δουλειάς με τους μετανάστες εργάτες και υπάλληλους, σαν βασική προϋπόθεση για το δυνάμωμα του ταξικού συνδικαλιστικού, συνολικά του εργατικού κινήματος. Ακόμα, η συγκρότηση νέων κλαδικών σωματείων και Σωματειακών Επιτροπών στα ήδη υπάρχοντα Συνδικάτα, με στόχο το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που συσπειρώνει να ριζώσει βαθύτερα στους τόπους δουλειάς, να μπει σε καινούριους κλάδους και χώρους εργασίας, να μεγαλώσει η συσπείρωση δυνάμεων γύρω από το πλαίσιό του.

Τον ενάμιση χρόνο που μεσολάβησε από τη Συνδιάσκεψη, τα βήματα που έκαναν οι ταξικές δυνάμεις και στα δύο αυτά μέτωπα, είναι μετρήσιμα και ενθαρρυντικά. Τα κλαδικά σωματεία που συστάθηκαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και αλλού, έχουν ήδη αφήσει τη σφραγίδα τους στην οργάνωση των αγώνων σε κλάδους με μεγάλη συγκέντρωση νέων σε ηλικία εργαζομένων, που απασχολούνται με τις πιο βάρβαρες σχέσεις εργασίας και στη συντριπτική τους πλειοψηφία παρέμεναν ασυνδικάλιστοι. Νέα κλαδικά σωματεία βρίσκονται στα σκαριά, καθώς έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ίδρυσή τους σε κλάδους όπου ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός αφήνει συνειδητά εκτός Συνδικάτων χιλιάδες εργαζόμενους που δεν απασχολούνται με σταθερή σχέση εργασίας.

Αντίστοιχα αισιόδοξη είναι και η δουλειά με τους μετανάστες. Οι μάχες που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, στους τόπους δουλειάς και κατοικίας των χιλιάδων οικονομικών μεταναστών, ανεξάρτητα από κλάδο δουλειάς, έχουν οδηγήσει, ώστε σήμερα περισσότεροι εργατοϋπάλληλοι από άλλες χώρες να συσπειρώνονται στα ταξικά Συνδικάτα, να παίρνουν πιο ενεργά μέρος στη ζωή και τη δράση των Σωματείων, να γίνονται οι ίδιοι προπαγανδιστές της δράσης των Συνδικάτων στους ομοεθνείς τους.

Δείγμα αυτής της ωρίμανσης για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι μόνο οι αγώνες που αναπτύχθηκαν με αιχμή τα προβλήματα των μεταναστών, είτε στη Μανωλάδα και τη «Lady Fashion», είτε στο κάτεργο της Πέτρου Ράλλη και τα υπόγεια των Πατησίων. Δεν είναι μόνο η μαζικοποίηση με μετανάστες εργάτες Σωματείων όπως αυτό του Ιματισμού στην Αθήνα, η συμμετοχή εκατοντάδων εργατών από άλλες χώρες στις εκλογές του. Ούτε, βέβαια, μόνο τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας που διοργανώνει κεντρικά το ΠΑΜΕ για τους μετανάστες και το εγχειρίδιο με τα δικαιώματά τους που τυπώθηκε σε εφτά γλώσσες και διακινείται πλατιά από Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.

Ο πιο αισιόδοξος δείκτης για τη δουλειά των ταξικών δυνάμεων στους μετανάστες είναι η συγκρότηση Σωματειακών Επιτροπών. Οπως αυτές που γεννήθηκαν την περασμένη Κυριακή, ύστερα από συσκέψεις των Συνδικάτων Ιματισμού και Μετάλλου της Αθήνας. Οπως αυτές που χτίζονται σε πολλούς άλλους κλάδους. Μέσα από τέτοιες δοκιμασμένες μορφές οργάνωσης, οι μετανάστες εργάτες βγαίνουν στο προσκήνιο της ταξικής πάλης. Από καλύτερες θέσεις δίνουν τη μάχη για τα δικαιώματά τους, για την κοινή δράση με τους Ελληνες συναδέλφους τους, ενάντια στον κοινό αντίπαλο. Η πείρα από τη μέχρι τώρα δουλειά αποτελεί παρακαταθήκη για τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ