Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Ανοίγουμε τα φτερά μας, σαλπίζουμε την Αντεπίθεση

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Αντεπίθεση. Το Σύνθημα του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ καταγράφεται με ηχηρά χρώματα. Ετοιμο να γίνει πράξη σε όλα τα μέτωπα. Ξεκινώντας από το βήμα του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, όπου από χτες οι σύνεδροι παίρνουν το λόγο. Για να γίνει αυτό το συνέδριο εφαλτήριο ώστε να γίνουμε πιο ικανοί να ανταποκριθούμε στον ιστορικό ρόλο του κομμουνιστικού κόμματος σε όλες τις συνθήκες, να γυρίσουμε τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος.

Πολύ πριν από την ώρα προσέλευσης, σύνεδροι, παρατηρητές και προσκεκλημένοι προσέρχονται στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, που είναι στολισμένη με λουλούδια και πανό, που αποτυπώνουν τους στόχους του 18ου Συνεδρίου και τους συμπυκνώνουν σε μια λέξη ουσιαστική, φωτεινή για το σήμερα και το αύριο: Αντεπίθεση.

Αυτό το σύνθημα, αυτός ο στόχος πυροδοτεί διαρκείς συζητήσεις ανάμεσα στους αντιπροσώπους, που μέχρι τη στιγμή της έναρξης των εργασιών δε σταματούν να ανταλλάσσουν εμπειρία από τις οργανώσεις τους, την εμπειρία που μεταφέρεται στις εργασίες του Συνεδρίου. Πριν μπουν στην αίθουσα, κοντοστέκονται στην έκθεση βιβλίου και στα ταμπλό που παρουσιάζουν την ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ από το 13ο Συνέδριο μέχρι και σήμερα, την ταξική συσπείρωση στο ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ, την ηρωική πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, καθώς και σύγχρονες στιγμές της πάλης του λαού.


Οι σύνεδροι προσέρχονται και παίρνουν θέση. Με το χαμόγελο στα χείλη, την αισιοδοξία αποτυπωμένη σε ολόκληρη την παρουσία τους και την αποφασιστικότητα να συμβάλουν στις εργασίες του Συνεδρίου για να γυρίσουμε νέα σελίδα στη δράση και στην προοπτική του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Συγκεντρώνονται σε ένα πολύχρωμο μελίσσι πρωτοπόρων κομμουνιστών και αγωνιστών από όλη την Ελλάδα και τις οργανώσεις του εξωτερικού. Μαζί τους και οι αντιπρόσωποι των 90 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από 72 χώρες του κόσμου, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Κόμματος για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του 18ου Συνεδρίου και με ενθουσιασμό πέρασαν χτες το πρωί τις πύλες της έδρας της ΚΕ. Δίπλα στους αντιπροσώπους του Συνεδρίου βρέθηκαν και χτες, στην έναρξή του, δεκάδες εργάτες του χεριού και του πνεύματος, εκπρόσωποι του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, μετανάστες, εκπρόσωποι του γυναικείου κινήματος, του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, της Eθνικής Aντίστασης... Στο πλάι των συνέδρων του ΚΚΕ, στο πλάι των κομμουνιστών. Εκεί που είναι η θέση τους στις καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες για το μεροκάματο, για την ασφάλιση, για τα δημοκρατικά δικαιώματα, για τη μόρφωση, για την ίδια τη ζωή...

Νεολαίοι και παλαίμαχοι αγωνιστές, κομμουνιστές όλων των ηλικιών από κάθε μεριά αυτού του τόπου, που συναντιούνται πάντα στην πάλη, συναντήθηκαν ξανά χτες στην κορυφαία διαδικασία του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οπλισμένοι με την πείρα από τη δουλειά στις οργανώσεις τους, από τις μικρές και μεγάλες μάχες στους χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης και κατοικίας. Αρματωμένοι με την κοσμοθεωρία του μαρξισμού -λενινισμού και του επιστημονικού σοσιαλισμού, με την επιμονή του επαναστάτη κομμουνιστή που δουλεύει λιθαράκι το λιθαράκι για να φέρει πιο κοντά την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ατσαλωμένοι με την αισιοδοξία ότι αυτό το Συνέδριο σηματοδοτεί την αύξηση των απαιτήσεων από τους εαυτούς μας, ότι αυτό το Συνέδριο είναι Συνέδριο αντεπίθεσης «σε όλα τα μέτωπα, στο κίνημα, στη δουλειά μας, στον τρόπο καθοδήγησης. Χρειάζονται αναπροσαρμογές, μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, να ανταποκριθούμε», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην Εισήγηση της απερχόμενης ΚΕ προς το 18ο Συνέδριο. Αλλωστε, «και από την προσυνεδριακή δουλειά φάνηκε ότι τώρα είμαστε πιο ώριμοι, έμπειροι και ικανοί να ανοίξουμε τα φτερά μας πιο πλατιά στο λαό, χωρίς δισταγμό και αναστολή, έτσι που να ξεπερνιούνται τα αδιέξοδα που γεννά αντικειμενικά η αποσπασματικότητα. Να δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα που μπαίνουν τι είναι σήμερα ρεαλιστικό και εφικτό». Γιατί ρεαλιστικό είναι εκείνο που συμφέρει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Και αυτό ακριβώς μπαίνει στο επίκεντρο του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Για το σήμερα και για το αύριο. Για το Μέτωπο, για το σοσιαλισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο της συζήτησης η ισχυροποίηση του ΚΚΕ(2017-04-01 00:00:00.0)
Αποφασιστικά για πιο ισχυρό ΚΚΕ(2009-02-19 00:00:00.0)
Το 2009 μπορεί να είναι χρονιά αντεπίθεσης(2009-01-31 00:00:00.0)
Πιο ικανοί να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων(2008-10-12 00:00:00.0)
Για το Λαό, τη Λαϊκή Συμμαχία, το Σοσιαλισμό(2005-02-09 00:00:00.0)
Σημαντική διεθνής απήχηση(1996-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ