Κυριακή 15 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Στην τελική ευθεία για το 18ο Συνέδριο

Ολα είναι έτοιμα για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του την ερχόμενη Τετάρτη στις 18 Φλεβάρη, οι εργασίες του οποίου αποτελούν κορυφαίο γεγονός για το Κόμμα μας. Η πολύμηνη προσυνεδριακή περίοδος δείχνει ότι μπορούμε να πούμε με αισιοδοξία πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ευοδωθούν οι στόχοι που έθεσε η ΚΕ με τις Θέσεις για τον απολογισμό δράσης και τα καθήκοντα έως το 19ο Συνέδριο, με δεδομένη τη δουλειά που έγινε και με τα δύο προσυνεδριακά κείμενα, δηλαδή και με τις Θέσεις της ΚΕ για το Σοσιαλισμό. Αλλωστε, οι Θέσεις για το Σοσιαλισμό, ο εμπλουτισμός της προγραμματικής αντίληψης του ΚΚΕ γι' αυτό το ζήτημα είναι προϋπόθεση για να δρούμε ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά με τη στρατηγική μας μέσα στην εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, που αποτελούν τις κοινωνικές δυνάμεις της συμμαχίας για το σοσιαλισμό, μαζί βεβαίως με τις νέες και τους νέους από τα λαϊκά στρώματα.

Θεωρητική δουλειά και πρακτική δράση

Για το ΚΚΕ η διερεύνηση των παραγόντων που οδήγησαν στην αντεπανάσταση είναι καθήκον πρώτης γραμμής, που απορρέει από το Πρόγραμμα του Κόμματος, τον τελικό σκοπό της πάλης του, που είναι η ανατροπή του καπιταλισμού και η οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας. Απορρέει από το χαρακτήρα του ΚΚΕ ως επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης. Αποτελεί θεμελιακό ζήτημα για το Κόμμα μας η ανάπτυξη της επιστημονικής κοσμοθεωρίας του κομμουνισμού, προκειμένου να επεξεργάζεται σωστά και να δρα με την επαναστατική στρατηγική. Αλλωστε, η ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας είναι προαπαιτούμενο της επαναστατικής δράσης. Τόσο οι Θέσεις της ΚΕ όσο και οι Αποφάσεις του Συνεδρίου μάς εξοπλίζουν θεωρητικά όχι μόνο για τα ζητήματα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, αλλά και για την καθημερινή πρακτική δράση, με στόχο να γίνεται υπόθεση πάλης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Και όπως έδειξε και η προσυνεδριακή διαδικασία, για ένα θέμα με θεωρητικά ζητήματα, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ δούλεψαν σκληρά και υπεύθυνα με τη θεωρία μας, για να κρίνουν την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Εγινε ένα σημαντικό βήμα για ολόκληρο το Κόμμα, για κάθε σύντροφο ξεχωριστά στο ζήτημα-κλειδί της συνένωσης της θεωρητικής και της πρακτικής δουλειάς. Ωριμάσαμε σ' αυτό. Αποδείχτηκε, λοιπόν, στην πράξη μέσα από την προσυνεδριακή διαδικασία ότι η υπόθεση της μελέτης του Σοσιαλισμού δεν είναι υπόθεση κάποιων ειδικών, θεωρητικών, αλλά πριν από όλα όλων των μελών του Κόμματος, των εργατών, των αγροτών, των μικρομεσαίων, της νεολαίας μας.


Αποστόλης Πλατανιάς

Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί κι έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στις εργασίες 90 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, Εθνικοαπελευθερωτικά Κινήματα από 72 χώρες από όλο τον κόσμο. Η μεγαλύτερη εδώ και πολλά χρόνια συμμετοχή Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, Εθνικοαπελευθερωτικών Κινημάτων δείχνει το ενδιαφέρον για το Συνέδριο του ΚΚΕ, αλλά και για το ότι ένα από τα δύο θέματα είναι οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα.

Η προσυνεδριακή διαδικασία με τον εσωκομματικό και το δημόσιο διάλογο ήταν μια διαδικασία από τις κορυφαίες, που έγινε στη βάση της σχέσης του Κόμματος με την εργατική τάξη και το λαό. Σχέση οργανική και αμφίδρομη, αφού το Κόμμα μας, όταν απευθύνεται στους ανθρώπους, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετεί, με τις Θέσεις του, επιδιώκει και τη δική τους ενεργητική συμμετοχή στη συζήτηση γι' αυτές, με σκοπό να γίνεται και δική τους υπόθεση η πάλη με τη στρατηγική του Κόμματος. Και έγινε ταυτόχρονα σε συνθήκες έντονης μαζικής δράσης για τα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με την οργάνωση απεργιών και συλλαλητηρίων από τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, με τα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς, με τις μεγάλες λαϊκές και νεολαιίστικές κινητοποιήσεις το Δεκέμβρη, με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Αλλά και στη συνέχεια με τον αγώνα αλληλεγγύης κατά της ισραηλινής πολεμικής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας και τη δολοφονία του παλαιστινιακού λαού, στον αγώνα του για να αποκτήσει πατρίδα. Δώσαμε μάχες σε συνδυασμό με την εσωκομματική προσυνεδριακή διαδικασία. Δοκιμαστήκαμε σε ένα συνδυασμό καθηκόντων μαζικής, πολιτικής και θεωρητικής ταυτόχρονα δουλειάς, γιατί η προσυνεδριακή συζήτηση απαιτούσε και θεωρητική δουλειά. Ξεχωριστά παραδείγματα είναι οι κινητοποιήσεις στα «Τζάμπο», στον «Κατσέλη», στη «Φριγκογκλάς» κλπ. Και φάνηκε ότι μπορούμε να βάλουμε ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων από τους εαυτούς μας στην πάλη για τη συγκέντρωση των δυνάμεων για το σοσιαλισμό. Που σημαίνει δράση για κινητοποίηση ακόμη πιο πλατιών δυνάμεων από την εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα, αποφασιστική συμβολή στην ενίσχυση των ταξικών συνδικάτων, στην ανασύνταξη του κινήματος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στη δημιουργία προϋποθέσεων και όρων για την κοινή αντιμονοπωλιακή τους δράση, για τη συμμαχία τους. Και ταυτόχρονα να κάνουμε πιο ισχυρό το ΚΚΕ, δυναμώνοντας τις ΚΟΒ στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους, χτίζοντας νέες σε εργοστάσια που δεν έχουμε δυνάμεις, για να κάνουμε το ΚΚΕ ισχυρό και μαζικό στην εμπροσθοφυλακή του κινήματος.

Ψηλά ο πήχης


Μπορούμε να βάλουμε ψηλά τον πήχη δρώντας αποτελεσματικά στην εργατική τάξη και τη νεολαία, τις γυναίκες, όλες οι Οργανώσεις συνδυασμένα, κλαδικές και εδαφικές, μέσα απ' όλα τα κανάλια και τους φορείς του μαζικού κινήματος, των συνδικάτων, στους τόπους δουλειάς και τους κλάδους, αλλά και των μαζικών φορέων για τα προβλήματα της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, των αυτοαπασχολουμένων, στον τόπο κατοικίας. Για όλα τα προβλήματα. Της δουλειάς, των μισθών και των συντάξεων, της υγείας, της παιδείας, της εμπορευματοποίησης της γης, της λαϊκής στέγης, του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της αλληλεγγύης κλπ. Προβάλλοντας και παλεύοντας τη γραμμή της αντιιμπεριαλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης. Πίσω απ' αυτή τη γραμμή πάλης δεν μπορούμε να πάμε. Πίσω απ' αυτή τη γραμμή πάλης υπάρχει ενσωμάτωση.

Αλλωστε, η πείρα των προηγούμενων χρόνων δείχνει ότι είχαμε ανάπτυξη των ταξικών αγώνων της εργατικής τάξης με συσπείρωση πλατύτερων εργατικών δυνάμεων στο ΠΑΜΕ, δείκτης ότι συσπειρώνει η γραμμή του, το πλαίσιο πάλης του κατά της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των φορέων της - κεφάλαιο, ΕΕ και αστικά κόμματα - και των δυνάμεων του ρεφορμισμού, του οπορτουνισμού στο εργατικό κίνημα και του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Σωματεία που δεν ανήκουν στη δύναμή του, το τελευταίο χρονικό διάστημα συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις του, το καλούν για ενημέρωση και ζύμωση στα μέλη τους. Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που έγινε τα προηγούμενα χρόνια να καλλιεργηθεί το έδαφος για τη διεύρυνση των συσπειρώσεων, που έχουν συγκροτηθεί, όπως το ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα, έχουμε βήματα συντονισμού και δράσης των συσπειρώσεων ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΣΕΑ ΕΒΕ. Δυναμώνει αυτή η προσπάθεια με αποτελέσματα. Αυτά τα ως τώρα σταθερά βήματα, μπορούν και πρέπει να επιταχυνθούν.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα είναι σχολειό για να γίνουμε ακόμη πιο ικανοί, πιο αποτελεσματικοί στη δράση μας, σ' αυτή τη ρότα που έχουμε χαράξει. Αλλωστε, μας περιμένει σκληρή δουλειά. Η ταξική πάλη θα οξυνθεί. Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού αποτελεί πεδίο αναμέτρησης του κεφαλαίου, της εξουσίας του, των κομμάτων του και της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις να μην επιτρέψουμε στον αντίπαλο να ξεπερνάει τις δυσκολίες του μπροστά στην κρίση. Να δουλέψουμε έτσι που και το κίνημα να ανασυνταχτεί και να ισχυροποιηθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία ταξικής ενότητας της εργατικής τάξης και η συμμαχία της με τα άλλα στρώματα. Να μη γίνει καμιά εθελοντική θυσία για να σωθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Κανένας συμβιβασμός με την πλουτοκρατία.

Με γραμμή συσπείρωσης την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη, και με αποφασιστικό μέτωπο στον οπορτουνισμό, να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο λαός να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις της αντεπίθεσής του, να φοβίσει όσους ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνει, να συστρατευτεί με το ΚΚΕ, να αναγεννήσει την ελπίδα για το δικό του μέλλον. Η προσυνεδριακή μας διαδικασία έχει ήδη δώσει το μήνυμα και το 18ο Συνέδριο θα το επικυρώσει.

Δείκτης ωρίμανσης η προσυνεδριακή διαδικασία

Μπήκαμε πια στην τελική ευθεία για το 18ο συνέδριο. Σε λίγες μέρες εκατοντάδες αντιπρόσωποι από τις Κομματικές Οργανώσεις όλης της χώρας και τις Οργανώσεις του εξωτερικού θα συζητήσουν στην κορυφαία κομματική διαδικασία το βασικό στόχο αυτού του Συνεδρίου που συνοψίζεται στο σύνθημά του: ΚΚΕ ισχυρό -Αντεπίθεση.

Το σύνθημα του Συνεδρίου κωδικοποιεί ανάγλυφα ολόκληρο περιεχόμενο δουλειάς για να προσεγγίσουμε περισσότερο το βασικό μας στόχο, το σοσιαλισμό. Δεν παλεύουμε γενικά ενάντια στα μονοπώλια, αλλά ενάντια στα μονοπώλια για το σοσιαλισμό. Αυτά πάνε μαζί. Ο δρόμος του ΚΚΕ δηλαδή πάει ως το τέρμα. Σ' αυτόν το δρόμο χτίζουμε το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο Πάλης. Και τέτοιο Κόμμα της εργατικής τάξης οικοδομούμε. Από έναν τέτοιο στόχο πηγάζει η αυξημένη απαιτητικότητα να ανταποκριθούμε όλοι στην αποστολή μας. Και λέμε βάσιμα ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε και θα ανταποκριθούμε. Το δείχνει και η προσυνεδριακή δουλειά. Ηταν ζωντανή, μαχητική και ουσιαστική και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείκτη της ωρίμανσης του ΚΚΕ, μέσα στις σύγχρονες και σκληρές συνθήκες. Ηταν ζωντανή, μαχητική και, ταυτόχρονα, γενίκευε την πείρα από τη δράση μας με τη στρατηγική. Δεν ήταν μόνο θεωρητική, ούτε πρακτικίστικη. Αυτό είναι το ζητούμενο για ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, για ένα κόμμα της ρήξης, της ανατροπής: Να μπορεί, έχοντας ζήσει βαθιά τις διαδικασίες του κινήματος, να κάνει την απαραίτητη θεωρητική και πρακτική γενίκευση.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο προσανατολισμός της συζήτησης ήταν σε αυτά τα μέτωπα δράσης που συγκεντρώνουν την προσοχή του ΚΚΕ, δηλαδή στο εργατικό κίνημα, τα κινήματα των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, δηλαδή των συμμάχων της εργατικής τάξης και, ταυτόχρονα, έγινε συζήτηση για τη δουλειά στις νέες ηλικίες, στις γυναίκες από τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα, σε μεγαλύτερο βαθμό και πιο στοχοπροσηλωμένα. Εγινε ακόμη ουσιαστική συζήτηση για το κίνημα στις γραμμές του οποίου υπάρχει διαπάλη, πολιτική αντιπαράθεση, αντιθέσεις, διαφοροποιήσεις, προβλήματα ανάπτυξης.

Στην προσυνεδριακή περίοδο αποκρυσταλλώθηκε η σημαντική δουλειά της ΚΝΕ στην ανανέωση των γραμμών του Κόμματος και, κυρίως, στην ανανέωση των Οργάνων και στο Σώμα των συνδιασκέψεων με νέους και νέες στην ηλικία, που έχουν δοκιμαστεί στο καμίνι της πάλης. Νέοι και νέες, που προέρχονται, πριν από όλα, και έχουν πάρει μέρος σε αγώνες των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Από την προσυνεδριακή συζήτηση φάνηκε καλύτερα από κάθε άλλη φορά η σύγκρουση ανάμεσα στους δυο δρόμους ανάπτυξης: Ο δρόμος της ανάπτυξης που καθορίζεται από την εξουσία των μονοπωλίων, το κεφάλαιο και ο δρόμος της ανάπτυξης που προβάλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με κορυφαία στιγμή τη δημιουργία του Μετώπου, αλλά και με στόχο και με σκοπό τη Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία. Είναι η πρόταση συμμαχίας που απευθύνουμε στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, όταν θα υπάρξουν, που ενδιαφέρονται να αντιπαλέψουν έως το τέλος τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Αντεπίθεση

Εχουμε λοιπόν το καθήκον: Ανασύνταξη του κινήματος. Και οργάνωση των λαϊκών δυνάμεων. Χωρίς οργάνωση σε ρότα αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική θα είναι αναποτελεσματικός ο αγώνας.

Αλλά και ταυτόχρονα έχουμε το καθήκον να προβάλλουμε στους εργαζόμενους ότι δεν αρκεί μόνο η αντικυβερνητική πάλη. Χρειάζεται πάλη ενάντια στη στρατηγική των κομμάτων εξουσίας και πάλη για τη συγκέντρωση δυνάμεων για την υπόθεση της εξουσίας. Αυτό κάνει το ΚΚΕ. Πρέπει να συμβάλλουμε να γίνει κατανοητό από τους ίδιους τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ είναι εγγύηση για μια πολύ πιο ουσιαστική αναμέτρηση του κινήματος, όχι μόνο με τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και με την κατάργηση των αιτιών της κρίσης, που θα τους βγάλει οριστικά από τα δεινά και τα βάσανά τους.

Με ένταση της ιδεολογικής δουλειάς μέσα στην εργατική τάξη, τους συμμάχους της, στο κίνημά τους. Η ιδεολογική διαπάλη, εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα ήταν πανταχού παρούσα. Στοιχεία από το πώς να κάνουμε καλύτερη τη δουλειά μας δοκιμάστηκαν ήδη στα μέτωπα του αγώνα.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στην τελική ευθεία για το Συνέδριο της Αντεπίθεσης. Εχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για τη μέχρι τώρα πορεία της συζήτησης, για τα αποτελέσματα των διαδικασιών, την υπερψήφιση των Θέσεων, το γεγονός, που καταγράφεται με πολλούς τρόπους, ότι το Κόμμα βγαίνει από αυτή τη διαδικασία πιο δυνατό, πιο ατσαλωμένο, πιο ικανό να τα βγάλει πέρα με τα μεγάλα καθήκοντα που είναι μπροστά.

Με το βλέμμα στραμμένο πια στην ίδια την αίθουσα του Συνεδρίου, να κάνουμε αυτές τις μέρες μια γιορτή. Να φτάσει το μήνυμα του Συνεδρίου παντού, να γίνει ακόμα πιο καθαρό ότι οι κομμουνιστές έχουν βάλει πλώρη για αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ, με ανασυνταγμένο το εργατικό κίνημα, με συσπειρωμένες περισσότερες και καλύτερα προσανατολισμένες δυνάμεις, με τα νέα παιδιά στην πρώτη γραμμή ενός αγώνα που βλέπει σοσιαλισμό.

Αντεπίθεση, λοιπόν, σε όλα τα μέτωπα με την πολιτική του ΚΚΕ. Είναι δοκιμασμένη στη ζωή και φέρνει αποτελέσματα σε όφελος του λαού. Αντεπίθεση, λοιπόν, με ισχυρό ΚΚΕ.


Θ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ