Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πρόστιμο

Πρόστιμο ύψους 29,8 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εταιρεία «Nestle Ελλάς ΑΕ» για παραβάσεις του νόμου περί ανταγωνισμού στο στιγμιαίο καφέ (ΝΕΣΚΑΦΕ) που διαπιστώθηκαν για τις χρονιές από το 2002 μέχρι και το 2006. Και, μπορεί κάποιοι να παρασυρθούν σε εκδηλώσεις ... ενθουσιασμού για τον πέλεκυ που υποτίθεται πως έπεσε επί της εταιρείας - αφού πράγματι το ποσό ακούγεται καθόλου ευκαταφρόνητο - ωστόσο, θα καταλάβαινε πολλά, εάν είχε υπ' όψη μια άλλη λεπτομέρεια. Σε τι αντιστοιχεί αυτό το ποσό με βάση τα κέρδη της επιχείρησης.

Για την ουσία, λοιπόν, του πράγματος, αξίζει να γνωρίζει ο καθένας ότι τα 30 εκατ. ευρώ ισοδυναμούν με ποσοστό της τάξης του 7,9% επί των επίσημων κερδών που εμφάνισε η εταιρεία στη διάρκεια των πέντε αυτών χρόνων. Κέρδη που ασφαλώς της απέφερε η πολιτική που ασκήθηκε και από τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάχτηκαν στην εξουσία και εξακολουθεί να ασκείται με... υποδειγματική συνέπεια.

Από τη μια, δηλαδή, με την ασκούμενη πολιτική εξασφαλίζεται η διαρκής κερδοφορία των μονοπωλίων και από την άλλη έρχεται πότε - πότε και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, και προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιες ισορροπίες με τους ανταγωνιστές, επιβάλλει κάνα πρόστιμο, ψίχουλα μπροστά στα κέρδη τους, νομιμοποιώντας, ουσιαστικά, την ασυδοσία των μονοπωλίων στην αγορά. Ετσι έχουν τα πράγματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ