Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ
Αλλαγή όρου υπέρ των τραπεζών

Ενα ακόμη μεγάλο δώρο πρόσφερε χτες η κυβέρνηση στις τράπεζες, διασφαλίζοντας μηδενικό οικονομικό ρίσκο για τα δάνεια που χορηγούν με εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ), για κεφάλαια κίνησης. Μετά τη συνάντησή του με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι το Ταμείο θα καλύπτει τις τράπεζες ακόμη και αν οι καταπτώσεις των δανείων ξεπεράσουν το 7%.

Μέχρι τώρα, εάν οι καταπτώσεις ξεπερνούσαν το 7% των χορηγούμενων δανείων από μία τράπεζα, το ΤΕΜΠΜΕ διατηρούσε το δικαίωμα να διακόψει τη συνεργασία του μαζί της. Εάν οι καταπτώσεις συνεχίζονταν και ξεπερνούσαν το 12% των δανείων, τότε το ΤΕΜΠΜΕ είχε το δικαίωμα να μην πληρώσει την εγγύηση για τα υπόλοιπα δάνεια που θα κατέπιπταν. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να αναλάβει η ίδια η τράπεζα να αποσπάσει από το δανειολήπτη το υπόλοιπο του δανείου. Με τη νέα ρύθμιση, οι τράπεζες απαλλάσσονται από το «βραχνά». Οσα δάνεια και αν καταπέσουν, το ΤΕΜΠΜΕ θα τα πληρώσει. Εχουν εγκριθεί περίπου 5,5 χιλ. δάνεια σε σύνολο 20-25 χιλιάδων αιτήσεων.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της καταδίκης των τραπεζών για καταχρηστικούς όρους, όπου αναμένεται η οριστική εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο υπουργός είπε - φυσικά - ότι οι τελικές αποφάσεις θα έχουν ισχύ νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ