Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Η πολλή «Πετρούλα» ... τυφλώνει

Πριν τέσσερα περίπου χρόνια είχε γίνει μέγα θέμα - και σωστά - η κρατική επιχορήγηση που με τη μορφή των κρατικών διαφημίσεων έπαιρνε κάποιος λαθρόβιος ιδιοκτήτης περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος επιδιδόταν στα «090», πίσω από τα οποία ακμάζει η τηλεοπτικώς διακινούμενη «βίζιτα».

Εχουμε την απορία: Τι διαφορετικό συμβαίνει, αυτή τη στιγμή, στα κεντρικά και πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια των μεγαλοεργολάβων; Στα κανάλια, δηλαδή, των εκπροσώπων της «καλής κοινωνίας» που, πέραν του τομέα της «ψυχαγωγίας», ελέγχουν και τον τομέα της «ενημέρωσης»...

*

Η παρατήρησή μας για τα κρατικώς επιδοτούμενα τηλε-βιζιτοπωλεία δεν εκκινεί από κάποια σεμνότυφη διάθεση ή από πρόθεση ηθικοπλαστικού κηρύγματος. Αφενός δεν πάσχουμε από τέτοια ηθικοπλαστική διάθεση. Αφετέρου δεν είμαστε και τόσο αφελείς ώστε να πιστεύουμε ότι ανάλογα κηρύγματα έχουν την ελάχιστη απήχηση στους ιδιοκτήτες των καναλιών.

Πρόκειται πολύ απλά για καταγραφή του «άι σιχτίρ» απέναντι στην υποκρισία την οποία υφιστάμεθα εμείς και κάθε τηλεθεατής από τα κανάλια της «Πετρούλας» και του μεσημεριάτικου ξεκατινιάσματος της «Ρούλας». Τα οποία αφού τις μεγάλες ώρες υποδύονται τους «φωτεινούς φάρους» του έθνους, κατόπιν, και μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, φροντίζουν να διακινούν στο πανελλήνιο τα βίντεο με τις «προσωπικές στιγμές» της τάδε ή της δείνα «καρατιβιόλας».

*

Εν ολίγοις, καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή (πλην ελαχίστων). Αλλά αν ορισμένοι θέλουν να μεγαλουργήσουν στον τομέα των «νταβατζήδων». Αν το «επιχειρηματικό τους δαιμόνιο», αντίστοιχο των «βλαχοδήμαρχων» της εκάστοτε «Πετρομαγούλας», εξαντλείται στον εξευτελισμό κακόμοιρων κοριτσιών και αγοριών που οι «ξύπνιοι» διευθυντάδες τα κρεμάνε στης AGB το κάγκελο. Αν τα διαφημιστικά τους έσοδα κυμαίνονται ευθέως ανάλογα με τον σεξιστικό προτεσταντισμό του «μετεωρολογικού» δελτίου (του κακού τους) του καιρού. Κι αν, τελικά, η ύψιστη καταξίωσή τους είναι να αναδεικνύονται «ευφυείς» πραματευτάδες του εμπορίου της βλακείας και της αυτοϊκανοποιούμενης ονείρωξης, γιατί θα πρέπει να το κάνουν μέσω των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, που - αν δεν κάνουμε λάθος - παραμένουν, βάσει του Συντάγματος, δημόσια περιουσία;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ