Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ΗΠΑ ζητούν στρατό για το Αφγανιστάν
  • Πρώτη επαφή της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Ρ. Χόλμπρουκ
  • Προγραμματίζεται επίσκεψη της υπουργού στις ΗΠΑ στις 23 του Φλεβάρη

Τις πρώτες απαιτήσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για συνδρομή με περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στον πόλεμο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, άκουσε την περασμένη Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Απ ό,τι φαίνεται, η πρώτη επαφή της Ελληνίδας υπουργού με τον «ειδικό εντεταλμένο» της Ουάσιγκτον για τις υποθέσεις του Αφγανιστάν και του Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ στο Μόναχο, «πήγε καλά», καθώς εξασφαλίστηκε η πρώτη επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός και από το παρελθόν Ρ. Χόλμπρουκ διατύπωσε απερίφραστα την αμερικανική απαίτηση για την ελληνική συνεισφορά σε δυνάμεις (ελικόπτερα «Απάτσι»), που θα μπορούν να εμπλακούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Οπως είναι γνωστό, αυτή είναι παλιά και πάγια αμερικανική απαίτηση, η οποία, όμως, επανέρχεται με «δημοκρατικό» περίβλημα από τη νέα αμερικανική ηγεσία, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι το Αφγανιστάν είναι το κύριο μέτωπο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, ο νέος Πρόεδρος αποφάσισε να διπλασιάσει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Η ...συμβολή της Ελλάδας στην επιδρομή διαρκείας των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, προφανώς, θα συζητηθεί λεπτομερέστερα στην επίσκεψη στις ΗΠΑ που «έκλεισε» η Ντόρα Μπακογιάννη μετά την πρώτη επαφή που είχε με τον Χόλμπρουκ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 23 Φλεβάρη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εφημερίδες, η ΥΠΕΞ θα μεταβεί αρχικά στη Νέα Υόρκη και εν συνεχεία στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν και την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον. Οπως λένε στο ΥΠΕΞ συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη, στόχος της συνάντησης είναι να ανοίξει νέος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ, μετά το τέλος της διακυβέρνησης Μπους και της ανάληψης της προεδρίας από τον Μπαράκ Ομπάμα. Στη διάρκεια των επαφών που θα έχει η υπουργός δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο Λευκό Οίκο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ