Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Γερά, σταθερά βήματα σε όλα τα μέτωπα

Η βελτίωση της δουλειάς με τη στρατηγική του ΚΚΕ, που έθεσε σαν στόχο και το 17ο Συνέδριο, αποτυπώθηκε στις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων στη Συνδιάσκεψη. Ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία από την πείρα που μεταφέρθηκε από τους ομιλητές:

  • Για τη δουλειά στην εργατική τάξη

-- Η δουλειά μας στα εργοστάσια της βιομηχανίας το διάστημα που πέρασε ήταν καλύτερα δεμένη με τη στρατηγική μας. Γι' αυτό και μετρήσαμε καλύτερα αποτελέσματα. Ανοίξαμε νέους δρόμους. Στρατολογήσαμε εργάτες από 11 εργοστάσια. Βελτιώσαμε την παρέμβαση με τον «Ριζοσπάστη», φτάνοντας να διακινήσουμε πάνω από 800 φύλλα σε εργοστάσια της βιομηχανίας με τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό.

-- Σε μεγάλο χώρο που έγινε πρόσφατα επιτυχημένη απεργία δουλέψαμε με σχέδιο και επιμονή. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των εργαζόμενων. Το σωματείο έγινε μέλος της ταξικής Ομοσπονδίας, οργανώσαμε μαζί με τους εργάτες απεργία, δώσαμε πάνω από 50 φύλλα «Ριζοσπάστη» τη μέρα της κινητοποίησης. Η καλύτερα σχεδιασμένη παρέμβασή μας σε μεγάλους και δύσκολους χώρους, έβαλε εμπόδια στην εργοδοσία, απέδωσε καρπούς. Πρόσφερε νέα πείρα στο ΠΑΜΕ και στο Κόμμα.

-- Η δημιουργία κλαδικών συνδικάτων έδωσε ώθηση στη δουλειά μας. Το παράδειγμα του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) είναι χαρακτηριστικό. Σε δυο χρόνια μετράει 400 μέλη. Καλύπτει έναν αχανή χώρο, όπου ο ανταγωνισμός οξύνεται. Προχωράει η συγκέντρωση, πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα για τους 23.000 εργαζόμενους του κλάδου στην Αθήνα. Το σωματείο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Μέχρι την ίδρυσή του υπήρχαν μόνο τα σωματεία του ΟΤΕ, της «Ιντρακόμ» και της WIND, πανελλαδικά, εργοδοτικά και δύσκαμπτα. Το σωματείο έδωσε και κέρδισε μάχες (15λεπτο διάλειμμα στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ, αποτροπή απολύσεων, καταβολή δεδουλευμένων στη «Λαννέτ» κ.ά.). Χτίζουμε σωματειακές επιτροπές. Οπου λειτουργούν, γίνεται πολύ καλύτερη δουλειά, συσπειρώνουν κόσμο.

-- Ανάλογη είναι η εμπειρία από την ίδρυση και λειτουργία του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Στόχο έχει να συσπειρώσει τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο, με κάθε εργασιακή σχέση. Τα σωματεία των τραπεζών αρνούνται να εγγράψουν μέλη τους εργαζόμενους συμβασιούχους ή απασχολούμενους με άλλες ελαστικές σχέσεις εργασίας. Στον «Ευαγγελισμό» παλεύουμε να γραφτούν οι καθαρίστριες και όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου στο ενιαίο σωματείο, παρά τις αντιδράσεις των άλλων δυνάμεων.

-- Στον στρατηγικό τομέα της Ενέργειας, τρεις κύριες ομάδες επιχειρήσεων ανταγωνίζονται στην ελληνική αγορά και αξιοποιείται όλη η γκάμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Το 2008 η βιομηχανική κατανάλωση έπεσε κατά 15%. Στην Ενέργεια πρέπει να αξιοποιηθεί η θετική πείρα από το κλαδικό σωματείο στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαϊδας, η ίδρυση του οποίου έδωσε ώθηση στη δουλειά μας.

-- Η συνδυασμένη, επίμονη δουλειά, οι εξορμήσεις έξω από χώρους όπου έχουμε οργανωμένες δυνάμεις βοηθάει τη συζήτηση μέσα στο εργοστάσιο, στο γραφείο. Υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι αδύνατο να τους προσεγγίσεις μέσα στο χώρο δουλειάς. Προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους. Παρεμβαίνουμε σε χώρους απ' όπου εργατοϋπάλληλοι αναχωρούν με πούλμαν και άλλα μέσα για τη δουλειά τους. Εδώ οι εδαφικές Αχτίδες και ΚΟΒ έχουν να κάνουν πολλή δουλειά.

-- Να αξιοποιήσουμε με μεγαλύτερη απαιτητικότητα τους οπαδούς του Κόμματος και τις επιρροές της ΚΝΕ. Συμβαίνει πολλές φορές να ζητάμε από έναν οπαδό να κατέβει στη διαδήλωση μαζί μας, ενώ θα πρέπει να κουβεντιάζουμε για το πώς ο ίδιος θα κατεβάσει κι άλλους μαζί του, να βάλει κι άλλους στον αγώνα.

  • Για το ΠΑΜΕ

-- Με το ΠΑΜΕ κατακτήσαμε σπουδαία βήματα στο περιεχόμενο και τις μορφές της πάλης, αξιοποιώντας τις καλύτερες παραδόσεις του εργατικού κινήματος. Το ΠΑΜΕ καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση της εργατικής τάξης. Συσπειρώνει σωματεία και συνδικαλιστές όπου πλειοψηφούν άλλες δυνάμεις. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε καλύτερα προσανατολισμένοι στους μετανάστες, στις γυναίκες, στους νέους εργαζόμενους. Παρεμβαίνουμε καλύτερα σε όλα τα μέτωπα, όπως η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον, το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων.

-- Στους εκπαιδευτικούς υπάρχει η υλική βάση για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια του οπορτουνισμού. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τη δύναμη που έχουν αυτές οι δυνάμεις στο χώρο. Χρειάζεται πιο αποφασιστικά να δουλέψουμε με τη στρατηγική μας. Να ανοίγουμε ολοκληρωμένα το ζήτημα της Παιδείας, συνδεδεμένο με την ανάγκη για ριζικές αλλαγές. Οπου το κάναμε, βγήκαμε κερδισμένοι. Συσπειρώσαμε, ανεβήκαμε και εκλογικά.

  • Για τη δουλειά στη νεολαία

-- Στα πανεπιστήμια κάναμε αποφασιστική στροφή, προσανατολίζοντας τη δουλιά μας στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, όπως και στα ΤΕΙ. Δώσαμε καλύτερα τη μάχη στο μέτωπο των ιδεών στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου ο αντικομμουνισμός όχι μόνο αναπαράγεται, αλλά διδάσκεται κι όλας. Προσπαθούμε για τη συνδυασμένη δουλειά με τις κλαδικές Αχτίδες, η οποία, όπου προχώρησε, έδωσε αποτελέσματα.

-- Το ΠΑΜΕ και οι αγώνες του εμπνέουν χιλιάδες νέους υπάλληλους και εργάτες. Οι διαπαιδαγωγική δουλειά από το Κόμμα και την ΚΝΕ εντάθηκε. Νεολαίοι εργάτες πήραν μέρος σε απεργίες και απολύθηκαν. Εκτός από τον Ν. Νικολόπουλο, τρία ακόμα μέλη της ΚΝΕ έκαναν απεργία στις 10/12/2008 και απολύθηκαν. Πάνω από το 25% των φοιτητών της Αθήνας εργάζονται. Πρέπει διαρκώς να αναζητούμε τρόπους να προσεγγίζουν οι νέοι το ΠΑΜΕ. Πολλοί από αυτούς δεν έρχονται καν στο πανεπιστήμιο. Οι εδαφικές Αχτίδες μπορούν να συμβάλλουν με τη δράση τους στον τόπο κατοικίας αυτό το ζήτημα.

-- Γερές Οργανώσεις της ΚΝΕ σε ΟΑΕΔ και νυχτερινά σχολεία σήμερα, σημαίνει γερές Κομματικές Οργανώσεις στους κλάδους αύριο. Σημαίνει ισχυροποίηση του Κόμματος εκεί που σήμερα δυσκολευόμαστε να μπούμε. Η οικοδόμηση κλαδικών ΟΒ στη συνοικία βοήθησε συνολικά τον προσανατολισμό της δουλειάς στη συνοικία.

  • Για τη δουλειά με τους μετανάστες

-- Στις γειτονιές δουλέψαμε καλύτερα με τη συγκρότηση επιτροπών μεταναστών, με συσκέψεις. Ανοίξαμε δρόμους στη «Lady Fashion» και σε άλλους χώρους που οι εδαφικές Αχτίδες παρέβηκαν αποφασιστικά και με σχέδιο. Καθοριστική συμβολή έχει το Τριήμερο Μεταναστών του ΚΚΕ, τα σχολεία που λειτουργούν στο ΠΑΜΕ και στο στέκι στα Πατήσια. Πρέπει πιο αποφασιστικά να προχωρήσουμε σε σωματειακές επιτροπές μεταναστών. Να τους εντάξουμε στους μαζικούς φορείς. Υπάρχουν περιοχές όπου περισσότερο από το 30% των μαθητών είναι μετανάστες και οι γονείς τους δε συμμετέχουν στο σύλλογο γονέων. Οι διάφορες ΜΚΟ, η εκκλησία και άλλοι μηχανισμοί χειραγώγησης παρεμβαίνουν στους μετανάστες.

-- Η κρίση θα χτυπήσει και κλάδους με μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών. Λόγω και της ελλείψης μεροκάματου, θα αντιμετωπίσουν ακόμα και οικονομικό πρόβλημα για την ανανέωση του δικαιώματος παραμονής στην Ελλάδα. Οι εμπειρία από τη δουλειά στους μετανάστες πρέπει να συζητηθεί μέχρι την τελευταία ΚΟΒ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ