Κυριακή 8 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Στο στόχαστρο αγώνες και δικαιώματα

Οι εργοδότες στο Βιομηχανικό Πάρκο του Σχιστού έχουν σύρει στα δικαστήρια τα Συνδικάτα της Ζώνης
Οι εργοδότες στο Βιομηχανικό Πάρκο του Σχιστού έχουν σύρει στα δικαστήρια τα Συνδικάτα της Ζώνης
Στρατευμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων και την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου είναι η κυβέρνηση της ΝΔ (όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ) και κατά συνέπεια οι κρατικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί της. Τα στοιχεία βοούν για την προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας, με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, να προστατεύσουν με κάθε τρόπο τα κέρδη των πολυεθνικών. Για την προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν, να ποινικοποιήσουν κάθε δικαίωμα, κάθε διεκδίκηση, κάθε εργατική αντίσταση.

Μόνο τον περασμένο χρόνο, δεκάδες αγωνιστές συνδικαλιστές συνελήφθησαν, διώχτηκαν, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια γιατί υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεκάδες απεργίες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές. Πάνω πάνω στη λίστα με τις διώξεις βρίσκονται συνδικαλιστές και συνδικάτα που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, επιβεβαιώνοντας το μένος της εργοδοσίας και των κομμάτων της για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ο «Ρ» επιχειρεί σήμερα μια ενδεικτική μόνο αναδρομή σε περιπτώσεις συνδικαλιστικών διώξεων που κατέγραψε το τελευταίο διάστημα στα ρεπορτάζ του.

Διώξεις συνδικαλιστών
  • Κύμα διώξεων σε βάρος 12 συνδικαλιστών και λαϊκών αγωνιστών εξαπολύθηκε από τη μεγαλοεργοδοσία και διοικητές δημοσίων οργανισμών στη Ζάκυνθο, γιατί αυτοί οι συνδικαλιστές τόλμησαν να πράξουν το αυτονόητο, δηλαδή να υπερασπιστούν τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένους από τους συνδικαλιστές και τα «αδικήματα» που διέπραξαν: Ο Τ. Στρούζας (πρόεδρος Εργατικού Κέντρου) και ο Θ. Σαρακίνης (πρόεδρος Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων) διώχτηκαν από την εργοδοσία του ξενοδοχείου «Ζάντε Παρκ», επειδή απαίτησαν καλύτερες συνθήκες δουλειάς στο ξενοδοχείο και επαναπρόσληψη παράνομα απολυμένης εργαζόμενης.
  • Ο Τ. Στρούζας, ο Δ. Κόμης, ο Δ. Κλάδης, ο Γ. Σταθόπουλος διώχτηκαν μετά από μήνυση της διευθύντριας του ΙΚΑ Ζακύνθου γιατί μαζί με άλλους εργάτες και συνδικαλιστές προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του ΙΚΑ στη Ζάκυνθο, όταν η διεύθυνση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ αρνιόταν να αναγνωρίσει σαν εργατικό ατύχημα το έγκλημα που έγινε στις Μαρυές το Μάρτη του 2007.
  • Ο Δ. Σγουρός, ο Δ. Κόμης, ο Δ. Στεριώτης διώκονται μετά από μήνυση της πολυεθνικής «Μεντιτερανέ», γιατί μαζί με εργαζόμενους και συνδικαλιστικά στελέχη την Πρωτομαγιά του 2005 αφαίρεσαν συμβολικά καγκελόπορτα που αυθαίρετα και παράνομα είχε τοποθετήσει η εν λόγω εταιρεία, φράζοντας δασική έκταση και δημόσιο δρόμο.
  • Τον περασμένο Αύγουστο η Αστυνομία προχώρησε σε 4 συλλήψεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη Ζάκυνθο, την ώρα που έγραφαν συνθήματα κατά της εργοδοσίας των καταστημάτων «Ροζαλί» που πίεζε εργαζόμενη να παραιτηθεί επειδή είχε μείνει έγκυος, την οποία και στην πορεία απέλυσε.
  • Στη Ζάκυνθο και πάλι η εργοδοσία των καταστημάτων «Ροζαλί» προχώρησε σε μηνύσεις κατά τριών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ (Τάκης Στρούζας, Γιάννης Κορφιάτης, Νίκος Γόντικας) επειδή υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στη δουλειά της έγκυου πωλήτριας.
  • Τον περασμένο Μάη ο εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Μαρκογιαννάκης με αίτημά του ζητούσε τη δίωξη πέντε μελών του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ανάμεσά τους και ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Ηλίας Σταμέλος, για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα, ως υπεύθυνοι για τις διακοπές ρεύματος την περίοδο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
  • Με αγωγή από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και με κατασκευασμένες κατηγορίες για παράβαση δήθεν 9 άρθρων του Ποινικού Κώδικα, διώχτηκε ο Δημήτρης Πατσιάς. Αυτό γιατί ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής μαζί με άλλους συναδέλφους, περιφρουρούσε το δικαίωμα στην απεργία, στις 14 Δεκέμβρη του 2005, στο πλαίσιο πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης.
  • Στο σκαμνί του κατηγορουμένου έκατσε τον περασμένο Φλεβάρη ο Μπάμπης Τενές, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ, μαζί με άλλους συνδικαλιστές, δικαζόμενοι για απείθεια, επειδή μαζί με άλλους εργαζόμενους είχαν εμποδίσει απορριμματοφόρα, του απεργοσπαστικού μηχανισμού που είχε στήσει ο Δήμος Αθηναίων, να μπουν στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, στο πλαίσιο της πολυήμερης απεργίας των εργαζομένων στου ΟΤΑ για τα ΒΑΕ τον Απρίλη του 2006.
  • Κλήση για απολογία στην Ασφάλεια είχαν δεχτεί οκτώ συνδικαλιστές της Νάουσας, ανάμεσά τους ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε η διευθύντρια του καταστήματος του ΟΑΕΔ στη Νάουσα, με αφορμή τρίωρη κατάληψη του καταστήματος που είχαν πραγματοποιήσει οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί, στις 14 Νοέμβρη του 2007.
  • Στα δικαστήρια έχουν οδηγήσει τις κλαδικές εργατικές οργανώσεις Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας οι εργοδότες του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού με αγωγές που έχουν καταθέσει εναντίον τους. Αίτημα των εργοδοτών ήταν να απομακρυνθεί το παράπηγμα που εγκατέστησαν, μετά από σκληρή μάχη, οι εργαζόμενοι μέσα στο χώρο του Πάρκου, για να στεγάσει τα παραρτήματα των σωματείων τους.
  • Στην παράνομη και καταχρηστική απόλυση του μέλους της διοίκησης του Συλλόγου Λογιστών Πειραιά Γιάννη Κηπουρά είχε προχωρήσει η εταιρεία «ΙΚΕΑ φρανσάιζ πρότζεκτ μάρκετινγκ», λόγω ακριβώς της συνδικαλιστικής του δράσης.
  • Οι μεγαλοκαναλάρχες έσυραν στα δικαστήρια την Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής που προχώρησε σε απεργία του κλάδου για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του.
  • Τον περασμένο Ιούνη με έγγραφό της η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας επιχείρησε να συλλέξει στοιχεία από συνδικαλιστές των ΟΤΑ, με στόχο να προχωρήσει σε ποινικές διώξεις για την απεργία τους το Μάρτη του 2008 ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης.
  • Στα δικαστήρια σύρθηκαν μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά ο Νίκος Ξουράφης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο Πέτρος Κυριακού (πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά) και ο εργαζόμενος Αρης Κουκή, για απεργιακή κινητοποίηση που είχε γίνει στις 9 Νοέμβρη του 2005 στο κατάστημα «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ». Υπενθυμίζεται ότι τη μήνυση είχε καταθέσει αρχικά ο υπεύθυνος του καταστήματος, ο οποίος στη συνέχεια την απέσυρε. Παρ' όλα αυτά ο εισαγγελέας έκρινε ότι η υπόθεση έπρεπε να προχωρήσει!
  • Πριν λίγες μέρες στα δικαστήρια οδηγήθηκε ο Τάκης Τριανταφυλλάκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που διώχτηκε με τη χαλκευμένη κατηγορία του εκβιασμού, επειδή υπερασπίστηκε εργαζόμενη που απολύθηκε.
  • Κλήση να απολογηθεί στην Αστυνομία έλαβε επίσης πριν λίγες μέρες ο Χάρης Χουρδάκης, στέλεχος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), μετά από τις ανυπόστατες κατηγορίες που εξαπέλυσε η διοίκηση της σχολής, περί δήθεν πρόκλησης επεισοδίων στο Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚ ΑμΕΑ) Γαλατσίου, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των σπουδαστών τον περασμένο Οκτώβρη.
Παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες
  • Τον περασμένο Ιούνη, το δικαστήριο έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία που είχαν προκηρύξει τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για τους ναυτεργάτες του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ» στο λιμάνι του Λαυρίου, με αίτημα να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Ακτοπλοΐας, την οποία η πλοιοκτήτρια εταιρεία «ΣΙ ΛΙΝΚ» του Απόστολου Βεντούρη δεν εφάρμοζε.
  • Παράνομη και καταχρηστική έκρινε τον περασμένο Αύγουστο το Πρωτοδικείο Αθηνών την απεργία των εργαζομένων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, οι οποίοι διεκδικούσαν προσλήψεις, την τήρηση της σύμβασης και πάλευαν ενάντια στην τροπολογία της κυβέρνησης για τις ΔΕΚΟ. Σε βάρος της απεργίας είχε προσφύγει η «ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ».
  • Ανάλογη ήταν και η πορεία της απεργίας των εργαζομένων στην εταιρεία «ΙΒΜ ΒΤΟ», που παρέχει υπηρεσίες λογιστηρίου, καθώς κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική τον περασμένο Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι αντιδρούσαν ενάντια στο πρόγραμμα που είχε εγκαταστήσει η εργοδοσία, μέσω του οποίου τους εξαναγκάζει κάθε στιγμή να καταγράφουν οι ίδιοι τι κάνουν.
  • Αντίστοιχα παράνομες και καταχρηστικές κρίθηκαν επίσης τον Οκτώβρη, όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στο Μετρό.
  • Παράνομη έκρινε το δικαστήριο την 24ωρη απεργία που είχε εξαγγείλει τον περασμένο Οκτώβρη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής για τους εργαζόμενους στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστέρας Βουλιαγμένης». Μια απεργία που είχε προκύψει μετά από αίτημα των ίδιων των εργαζομένων για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
  • Στα δικαστήρια είχε σύρει η κυβέρνηση την απεργία των Τελωνειακών τον περασμένο Σεπτέμβρη, την οποία και το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε παράνομη.
  • Παράνομη είχε κριθεί την ίδια περίοδο και η απεργία που είχε κηρύξει το προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), αντιδρώντας στη μη καταβολή δεδουλευμένων πρόσθετων αμοιβών, μετά από προσφυγή της διοίκησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
  • Τον περασμένο Ιούνη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των αρχαιολόγων, όπως και έγινε. Κύρια αιτήματα της απεργίας τους ήταν η απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μετατροπή του Μουσείου Ακρόπολης σε ΝΠΔΔ, η αύξηση των αποδοχών για αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων.
  • Παράνομη κηρύχτηκε η απεργία που είχε κηρύξει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην εφημερίδα «CITY PRESS», τον περασμένο Σεπτέμβρη, με αίτημα ανάκληση παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης δημοσιογράφου.

Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ