Κυριακή 8 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Επιδημία» οι αυτοκτονίες στον αμερικανικό στρατό

Τους 24 έφθασε ο αριθμός των μελών του αμερικανού στρατού που αυτοκτόνησαν το Γενάρη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πενταγώνου, αριθμός που είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στα ιμπεριαλιστικά πεδία μαχών, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Το επιτελείο του αμερικανικού στρατού επιβεβαίωσε ότι τον περασμένο μήνα έγιναν επτά αυτοκτονίες, αλλά υπάρχουν ακόμα 17 περιπτώσεις που διερευνώνται, και οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτοκτονίες.

Το Γενάρη του 2008 είχαν καταγραφεί πέντε αυτοκτονίες στο αμερικανικό στράτευμα, τον Γενάρη του 2007 είχαν αναφερθεί έξι περιπτώσεις αυτοχείρων και άλλες 10 το Γενάρη του 2006, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού.

Συνολικά τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν τουλάχιστον 128 αυτοκτονίες, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί, αφού τελούν υπό διερεύνηση ακόμα 15 θάνατοι. Πρόκειται πάντως για το μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών στο αμερικανικό στράτευμα από το 1980, όταν άρχισε η καταγραφή συγκεκριμένων στοιχείων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά παρατηρείται αύξηση του αριθμού των αυτοχείρων στο στρατό, παρά τις προσπάθειες για έγκαιρο εντοπισμό των περιπτώσεων στρατιωτών που εκδηλώνουν τέτοιες τάσεις.

Εκατόν σαράντα τρεις περιπτώσεις αυτοκτονιών έχουν καταγραφεί επισήμως από το στρατό των ΗΠΑ. Ποσοστό που θεωρείται το υψηλότερο από το 1980 και δείχνει ότι ο αριθμός των Αμερικανών νέων που αυτοκτονούν στο στρατό αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Το 2007 έχουν καταγραφεί 115 περιπτώσεις αυτοκτονιών, ενώ 102 το 2006. Με τον αριθμό των αυτοχείρων Αμερικανών στρατιωτών να έχει εκτιναχτεί το 2008, το επίπεδο αυτό εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερο από τα «συνήθη όρια» για πρώτη φορά από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ.

Μέχρι πρόσφατα για τις αυτοκτονίες ή τους «αυτοτραυματισμούς» όπως αρέσκεται να τις αποκαλεί το Πεντάγωνο, των Αμερικανών στρατιωτών αλλά και βετεράνων των πολέμων του Ιράκ και του Αφγανιστάν ή για τα ψυχικά νοσήματα που έχουν γίνει ενδημικά φαινόμενα, λίγα έως ελάχιστα μάθαινε ο αμερικανικός λαός ή τα διεθνή ΜΜΕ. Πλέον όμως τα φαινόμενα αυτά λαμβάνουν τέτοιες τραγικές διαστάσεις που δεν μπορούν να αποκρυβούν.

Οι στρατιώτες, ακόμη και εάν είναι επαγγελματίες, πληρώνουν το πραγματικό κόστος των ιμπεριαλιστικών πολέμων του Λευκού Οίκου. Ακόμη και όταν δεν αφαιρούν οι ίδιοι τη ζωή τους συνεχίζουν να είναι ψυχικά άρρωστοι. Ενας στους τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα ανέλαβε την περίθαλψή τους η αμερικανική κυβέρνηση, είναι ψυχικά άρρωστοι, όπως ανέφερε η τελευταία έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Αν μάλιστα σε αυτά συμπεριληφθούν και τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα λόγω της βίας, το ποσοστό των πρώην στρατιωτών που πλήττονται από σοβαρές ψυχικές διαταραχές φτάνει στο 31 τοις εκατό. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν το πώς ο ιμπεριαλισμός πέρα από τον σκορπάει το θάνατο σε όλο τον κόσμο, τρώει και... τα παιδιά του, που είτε σκοτώνονται στις ανά τον κόσμο επεμβάσεις είτε γίνονται ράκος και αυτόχειρες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org