Κυριακή 8 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Μεγαλώνει η δυσαρέσκεια

Ενα σύννεφο καθολικής λαϊκής δυσαρέσκειας πλανιέται στον ουρανό της Ελλάδας. Η χώρα μοιάζει σα να βγήκε από μια καταστροφή που ο λαός της προσπαθεί να μαζέψει τα υλικά και ψυχικά του αποθέματα που του απέμειναν.

Η νέα κυρίως γενιά κινδυνεύει να γίνει ολοκληρωτική βορά ενός νέου Μινώταυρου. Το κεφάλαιο ντυμένο με την ιμπεριαλιστική του λεοντή δεν αρκείται στα εφτά κορίτσια κι αγόρια του αρχαίου Μινώταυρου. Οσο περισσότερο αίμα ρουφά τόσο περισσότερο θέλει. Είναι η αναγκαία εσώτερη λειτουργία του αυτό, η προϋπόθεση ύπαρξής του. Καταφανής απόδειξη η πορεία του από την αρχή της δεκαετίας του 1990 μέχρι και τώρα που συνεχίζεται με τον πιο τραγικό τρόπο για την Ελλάδα και το λαό της. Η κυριότερη για την Ελλάδα τραγική γραμμή αυτής της δραστηριότητας συνοψίζεται σε μια λέξη-δόγμα: «Διείσδυση». Είναι όλη η προσπάθεια του ελληνικού καπιταλισμού να εισέλθει στις βαλκανικές χώρες με πολιορκητικό κριό το κεφάλαιο.

Ως πρώτη κύρια και βασική πράξη στο ξεκίνημά του ήταν η δραματική υπερσυσσώρευση κεφαλαίων με την ανατροπή σταθερών εργασιακών σχέσεων. Ανατράπηκε όλο το πλαίσιο νόμων και θεσμών που διατηρούσε την τιμή της εργατικής δύναμης σε μια σχετική ισορροπία. Πολύτιμο εργαλείο γι' αυτή την ανατροπή ήταν η ενδοτική πλειοψηφία της επίσημης εργατο-υπαλληλικής συνδικαλιστικής ηγεσίας κι η έλευση άθλιων μαζών από γειτονικά κράτη που διόγκωσε τον εφεδρικό στρατό των ανέργων.

Αυτή η καπιταλιστική αθλιότητα συντελέστηκε στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Οι ρημαγμένες πρώην Λαϊκές Δημοκρατίες των Βαλκανίων έγιναν προνομιακός χώρος στρατηγικής «διείσδυσης» με την εγκατάσταση πολυεθνικών ιμπεριαλιστικών εκστρατευτικών σωμάτων και τη μετατροπή τους σε κάθε μορφής προτεκτοράτα. Ετσι δόθηκε η δυνατότητα στον ελληνικό καπιταλισμό να ασκήσει κεφαλαιοκρατική «διείσδυση» ως αφεντικό και πράκτορας μαζί. Η χαρακτηριστική ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «ανασυγκρότηση των Βαλκανίων» υπήρξε το πολιτικό πλαίσιο να επιδοτηθούν ελληνικές επιχειρήσεις που μεταφέρθηκαν στις γειτονικές χώρες.

Το ελληνικό χρηματιστικό κεφάλαιο με τη μορφή τραπεζών στήριξε αυτή τη λειτουργία. Επιπλέον, επεξέτεινε τις δικές του δραστηριότητες σε συνδυασμό με μεγάλες ημικρατικές επιχειρήσεις όπως, π.χ., ο ΟΤΕ. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεχιζόμενης, τραγικής για το λαό, πορείας βαίνουν αυξανόμενα. Στην απομύζηση και της τελευταίας ικμάδας λαϊκής αποταμίευσης, στις κραυγές των άνεργων εργατών, στην αύξηση της εξαθλίωσης και του περιθωρίου έρχεται να προστεθεί η διεθνής καπιταλιστική κρίση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Παρ' όλα αυτά η ελληνική μεγαλοαστική τάξη ζητά εκτίμηση και επιπλέον αύξηση της κοινωνικο-οικονομικής εξαθλίωσης.

Η στέρηση των εργατο-υπαλληλικών ασφαλιστικών ταμείων, η έλλειψη στοιχειωδών υγειονομικών υλικών στα νοσοκομεία με το τεράστιο χρέος, η άθλια στέρηση όλων των βαθμίδων της Παιδείας κι όλα τα τόσα άλλα είναι παράγωγα της απαίτησης της κεφαλαιοκρατίας να απομυζήσει ακόμη μεγαλύτερα κεφάλαια στο ατέρμονο παιχνίδι της περιφερειακής ιμπεριαλιστικής επικράτησης. Οταν, π.χ., οι αστικοδημοκρατικοί μπούφοι ζητούν από τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν το μικροαστικό κεφάλαιο με τα παρεχόμενα από το αστικό κράτος 28 δισ. ευρώ είναι σα να λένε στη μεγαλοαστική τάξη, στο μεγάλο χρηματιστικό κεφάλαιο να ανατρέψει τον εαυτό του.

Οι ηλίθιοι της εκσυγχρονιστικής αριστεροθολούρας αδυνατούν να καταλάβουν ότι η σύγχρονη πορεία του ελληνικού καπιταλισμού στηρίζεται στην κεφαλαιοκρατική «διείσδυση» στα Βαλκάνια ως φορέα του περιφερειακού ιμπεριαλισμού με τη στήριξη του αστικού κράτους. Κάθε οικονομικός φορέας, είτε είναι ιδιωτικός, είτε είναι κρατικός, έχει «επιστρατευτεί» σ' αυτό το σκοπό. Οι πάλαι ποτέ αριστεροδημοκρατικές καντρίλιες ξέμειναν για να νοστιμεύουν την ξεπεσμένη αστικοφιλελεύθερη φλυαρία.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ