Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υποκλίθηκαν στο μέγεθός της

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε χτες την Αλέκα Παΐζη

Eurokinissi

Αγάπη, σεβασμό, απεριόριστη εκτίμηση. Αυτό γεύτηκε σ' όλη της τη ζωή η μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, η συντρόφισσα της καρδιάς μας, που μας έδινε δύναμη από τη δύναμη της ψυχής της, η Αλέκα Παΐζη. Αγάπη, σεβασμός, εκτίμηση τη συντρόφευσαν και χτες στο «μακρύ ταξίδι» της. Στο Β` Νεκροταφείο στον Περισσό, χτες το μεσημέρι, πλήθος κόσμου και σύσσωμος ο κόσμος του θεάτρου - άνθρωποι που δούλεψαν μαζί της, την αγάπησαν, τη θαύμασαν, την εκτίμησαν, συναγωνιστές και σύντροφοί της στο δρόμο του αγώνα, άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι ηθοποιοί, συγγραφείς, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, συνεξόριστές της στο Τρίκερι και τη Μακρόνησο, κρατώντας ένα λουλούδι, υποκλίθηκαν όλοι στο μέγεθος, στο παράδειγμα, στο ήθος, στη δύναμη, στην αξιοπρέπεια που επέδειξε έως το τέλος. Αλύγιστη, γοητευτική, ακέραιη, συνεπής, παρούσα σ' όλους τους αγώνες, ταλαντούχα και ευαίσθητη κατακτούσε τις καρδιές όλων όσοι τη γνώριζαν.

Μέσα της κράτησε πάντα «τη δίψα της δημιουργίας» - όπως είπε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θόδωρος Τζιαντζής (μέλος του ΠΓ) - «με γνώση και πίστη στον απελευθερωτικό ρόλο της τέχνης, του πολιτισμού, στα πλαίσια μιας ηθικής που ενδιαφέρεται για το κοινό καλό, αλλά και για την εξύψωση και ολοκλήρωση της ανθρώπινης προσωπικότητας. Παρά τις δυσκολίες που βίωσες στη νεοελληνική μας πραγματικότητα και στη σύγχρονη βαρβαρότητα της "νέας τάξης", που σπέρνει θλίψη και υποταγή, ήσουν πάντα αισιόδοξη, χαμογελαστή, με ακλόνητη πίστη στη δύναμη του αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού. Δε συμβιβαζόσουν με την ηττοπάθεια, πολύ περισσότερο με την ενσωμάτωση στους μηχανισμούς της εξουσίας, με το πρόσχημα των δυσκολιών. Σήμερα που εξαπλώνεται τόσο η φτώχεια της ζωής, όσο και της συνείδησης, αισθανόμαστε περήφανοι μ' αυτήν την κληρονομιά σου».

Η Αλ. Παπαρήγα, ο Σπ. Χαλβατζής και ο Θ. Τζιαντζής αποχαιρετούν την Αλ. Παΐζη
Η Αλ. Παπαρήγα, ο Σπ. Χαλβατζής και ο Θ. Τζιαντζής αποχαιρετούν την Αλ. Παΐζη
«Οι ποιητές δε ρυπαίνουν με δάκρυα τις κρυσταλλένιες πολιτείες. Αγρυπνούν με το βλέμμα τους ίσο κι αθόλωτο/ Για να μετρούν τους παλμούς του σύμπαντος». Μ' αυτούς τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου, αποχαιρέτησε την Αλέκα Παΐζη η ΚΝΕ. Η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε: «Οι νέοι καλλιτέχνες έχουν πολλά να διδαχθούν, να μάθουν από τη στάση και τη διαδρομή της. Κι εμείς, όλοι, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες... Σε κάθε αγώνα μας θα κοιτάμε πάντα μπροστά, με αισιοδοξία, όπως έκανε μέχρι το τέλος της ζωής της».

Συγκινητικός ο αποχαιρετισμός, εκ μέρους των συνεξόριστων γυναικών, της Νίτσας Γαβριηλίδου: «Σε χάνουμε, Αλέκα. Ενας βαθύς πόνος φωλιάζει στις ψυχές μας. Φεύγεις. Μα, είμαστε ήσυχες, γιατί εκεί που πας θα βρεις πολλές συνεξόριστές μας... Μόνο που αυτή τη φορά δε θα τους μιλήσεις για Παλαμά και Αισχύλο. Αυτή τη φορά θα τους θυμίσεις τον Προμηθέα Δεσμώτη, όπως τον ζήσαμε εμείς οι γυναίκες εξόριστες πάνω στα βράχια της Μακρονήσου. Κι αν συναντήσεις κι αυτόν που σ' έδερνε, ξέρω πως θα τον συγχωρήσεις».

«Αγαπητή Αλέκα» - είπε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Λεωνίδας Βαρδαρός - «μας έμαθες την τρυφερότητα του ατσαλιού. Μας έδειξες πόσο εκκωφαντικά μπορεί να ψιθυρίσει η αλήθεια. Μας απέδειξες ότι η πιο επαναστατική στάση μπορεί να έχει το άρωμα της ευγένειας και τη χάρη της πιο εύθραυστης πορσελάνης. Η κοινωνία που ονειρευόμαστε θα έχει κάτι από την εικόνα της αστείρευτης νιότης σου». Την Αλέκα Παΐζη αποχαιρέτησαν, επίσης, ο ανιψιός της Ορέστης Ζωγράφος και η Σοφία Βούλτεψη.

Στην τελευταία της κατοικία συνόδεψαν την Αλέκα Παΐζη, μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, οι βουλευτές Σπύρος Χαλβατζής (μέλος του ΠΓ), Κώστας Καζάκος και Εύα Μελά, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με επικεφαλής τον Χρήστο Τσιντζιλώνη, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του Συλλόγου Πολιτικών Εξόριστων Γυναικών, παλαίμαχοι κομμουνιστές αγωνιστές, όπως οι Διονύσης Γεωργάτος και Παναγιώτης Μακρής. Μεταξύ των παραβρισκομένων ήταν και πολλοί επώνυμοι: Ελένη Βαροπούλου, Ερη Ρίτσου, Χρύσα Προκοπάκη, Αννα Φιλίνη, Στέλιος Παπαθεμελής, Γιώργος Λούκος (πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ), Γιάννης Χουβαρδάς (διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου), Λευτέρης Βογιατζής, Δημήτρης Μαυρίκιος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Κώστας Τσιάνος, Εφη Θεοδώρου, Αντώνης Αντύπας, Αντώνης Καφετζόπουλος, Μπέτυ Αρβανίτη, Νίκος Καραθάνος, Ευγενία Φακίνου, Ιωάννα Καρυστιάνη, Αρης Φακίνος, Μάρω Δούκα, Βασίλης Κολοβός, Αγγελική Παπαθεμελή, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Ολια Λαζαρίδου, Θέμις Μπαζάκα, Τατιάνα Παπαμόσχου, Στέλιος Γούτης, κ.ά.

Στεφάνια απέστειλαν: ΚΕ του ΚΚΕ, ΚΝΕ, ΚΟΑ του ΚΚΕ, Σύλλογος Πολιτικών Εξόριστων Γυναικών, ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο πρωθυπουργός, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, ΠΟΘΑ, ΣΕΗ, ΤΑΣΕΗ, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Θέατρο Τέχνης, ΕΚΕΘΕΧ, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ