Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Οι ταξικές δυνάμεις σημάδεψαν την απεργία

Η στάση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που υπονόμευσε ανοιχτά την κινητοποίηση, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για τους εργαζόμενους

Από τη χτεσινή περιφρούρηση της απεργίας
Από τη χτεσινή περιφρούρηση της απεργίας
Με προσυγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου και πορεία ενάντια στις απολύσεις απάντησαν οι εργαζόμενοι στην Πάτρα που συσπειρώθηκαν στο μπλοκ του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της χτεσινής 24ωρης παμπατραϊκής απεργίας που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ). Από νωρίς το πρωί, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν με επιτυχία μια σειρά εργασιακούς χώρους (εργοστάσια, πολυκαταστήματα κ.ά.). Μαζική παρουσία στο μπλοκ του ΠΑΜΕ είχαν οι εργαζόμενοι της «Φριγκογκλάς», που αυτές τις μέρες δίνουν μάχη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο.

Την ίδια στιγμή που η πορεία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ κατέφτανε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο, η συγκέντρωση της πλειοψηφίας του ΕΚΠ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) μετά δυσκολίας προσέγγιζε τριψήφιο αριθμό. Η υπονόμευσή της ήταν κάτι παραπάνω από ορατή. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετούς χώρους δουλειάς όπου ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός έχει την πλειοψηφία ελάχιστοι συμμετείχαν στην απεργία. Μάλιστα στα εργοστάσια της «ΑΜΣΤΕΛ» και του «ΤΙΤΑΝ» οι συνδικαλιστές (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) μετέτρεψαν την απεργία, που οι ίδιοι αποφάσισαν, σε δίωρη και τρίωρη στάση εργασίας αντίστοιχα.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με προμετωπίδα τα πανό που έγραφαν «Πάρτε πίσω τις απολύσεις», «Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία». Νωρίτερα, ο Αντώνης Ταβουλάρης, στέλεχος της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ, στην ομιλία του στην πλ. Γεωργίου, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Η ασυδοσία του κεφαλαίου πατάει στο νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισαν κι εφάρμοσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η στρατηγική του κεφαλαίου χαράχτηκε στη Συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισαν από κοινού τα κόμματα της πλουτοκρατίας και ο ΣΥΝ. Το κεφάλαιο έχει συμμάχους μέσα στο εργατικό κίνημα. Τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΕΚ Πάτρας, που εκλιπαρούν για περισσότερα κίνητρα στο κεφάλαιο. Μάλιστα σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΟΚΕ Ν. Αχαΐας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του οικονομικού επιμελητηρίου, των βιομηχάνων, μαζί με εκπροσώπους των πλειοψηφιών της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας συμφώνησαν ότι η οικονομική κρίση μας πλήττει όλους το ίδιο, εργάτες και βιομήχανους, ότι πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα για το κεφάλαιο και αποφάσισαν από κοινού να οργανώσουν ημερίδες!!!».

Καταλήγοντας τόνισε: «Εχουμε πείρα. Οι εργατοϋπάλληλοι, ανεξαρτήτως κλάδου, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, οι νέοι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, οι άνεργοι, οι φοιτητές κι οι σπουδαστές έχουμε σήμερα κάθε συμφέρον να συνενώσουμε την πάλη μας, με αιτήματα και στόχους που θα θίγουν τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής που όλους μας πλήττει. Με αιτήματα και στόχους που θα φέρνουν στην επιφάνεια τις σύγχρονες ανάγκες μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ