Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η εμπορευματοποίηση και το ... νοικοκύρεμα!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση», είπε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αλφα».

Το μεν πρώτο, θα το λύσει - όπως είπε ο υπουργός - με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την κλαδική σύμβαση των γιατρών, στο οποίο προβλέπεται η πρόσληψη 2.500 γιατρών και 5.500 νοσηλευτών και το δεύτερο, με το «νοικοκύρεμα των οικονομικών της υγείας». «Και μόνο τα λεφτά που θα εξοικονομούμε, να το πω απλά για να το καταλάβει ο κόσμος, από το να σταματήσει η ρεμούλα στο χώρο της Υγείας, θα έχουμε αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε το ΕΣΥ».

Οσον αφορά στις προσλήψεις και μόνο το γεγονός ότι πριν λίγο καιρό ο ίδιος ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι για να λειτουργήσουν υποφερτά τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται άμεσες προσλήψεις 18.000 νοσηλευτών δείχνει ότι και αυτές οι ελάχιστες προσλήψεις - όταν βέβαια φτάσουν στα νοσοκομεία, που αδειάζουν απ' τις συνταξιοδοτήσεις - θα είναι σταγόνα στον ωκεανό των μόνιμων κενών, που υπολογίζονται σταθερά σε 25.000 την τελευταία δεκαπεντατία. Οσον αφορά το νοικοκύρεμα των οικονομικών της Υγείας για τη χρηματοδότηση της Υγείας είναι η μόνιμη επωδός της αντιλαϊκής πολιτικής εμπορευματοποίησης στα δημόσια νοσοκομεία που εφαρμόστηκε, επίσης, τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Ολα αυτά τα βαρύγδουπα - και στο φόντο του νέου προγράμματος σταθερότητας - σημαίνουν σκληρότερη λιτότητα στα νοσοκομεία με μισθούς πείνας, εντατικοποίηση της εργασίας, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και κυνηγητό των ασφαλιστικών ταμείων, των ασθενών, των ανασφάλιστων και των μεταναστών να πληρώνουν ακόμη περισσότερα στα νοσήλια, για να αντιμετωπιστούν τα χρέη των νοσοκομείων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ