Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ξεκίνησε η συζήτηση για το περιουσιακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πραγματοποιήθηκε χτες η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το περιουσιακό στα πλαίσια των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου της Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη, παρουσία και του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, εξερχόμενος της συνάντησης σημείωσε ότι διεξήχθη μια «ουσιαστική συζήτηση για το περιουσιακό», κατά την οποία οι δύο ηγέτες παρουσίασαν τις απόψεις της πλευράς τους και τη θέση τους στο τι έχει παρουσιάσει η άλλη πλευρά, ως και τις αρχές που πρέπει να καθοδηγούν τις συζητήσεις και καθόρισαν την επόμενη συνάντησή τους στις 12 Φλεβάρη. Στο διάστημα που μεσολαβεί θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών, του Γιώργου Ιακώβου και του Οζντίλ Ναμί, για να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους προς υποστήριξη των προσπαθειών των δύο ηγετών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Ο Δ. Χριστόφιας, επιστρέφοντας στο Προεδρικό ήταν λακωνικός, λέγοντας απλά «όπως συνήθως, συνεχίζουμε».

Ο Μ. Ταλάτ, από την πλευρά του, είπε ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά, συνέχισε, επιμένει στην επιστροφή στις περιουσίες, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά λαμβάνει υπόψη τρεις επιλογές».

Στην επικαιρότητα των τουρκικών ΜΜΕ εξακολουθεί να παραμένει το θέμα της ομολογίας του Τούρκου ηθοποιού, Αττίλα Ολγκάτς, για τη δολοφονία 10 Ελληνοκυπρίων μεταξύ των οποίων και αιχμαλώτων. Σε χτεσινό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων MAZLUM-DER, Φερέκ Γκεργκερίογλου, ζητά από την Τουρκία να διερευνήσει τους ισχυρισμούς του Ολγκάτς, σημειώνοντας ότι αν διαπιστωθεί ότι οι πράξεις που αναφέρονται πράγματι έλαβαν χώρα, τότε όσα έχουν γίνει αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

«Αυτοσυγκράτηση» για το πλοίο

Οσον αφορά το, με κυπριακή σημαία ρωσικών συμφερόντων, πλοίο «Monchegorsk», το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Λεμεσού, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει δεχτεί πιέσεις ή υποδείξεις από οποιαδήποτε χώρα για αυτή την υπόθεση.

Ερωτηθείς αν η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ζήτησε την κατάσχεση του φορτίου του πλοίου, ο ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι δε θα ήθελε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας, υπογράμμισε πως «καμία κυβέρνηση δεν είπε στην Κύπρο τι να κάνει, και καμία κυβέρνηση δε ζήτησε τίποτα περισσότερο από το να ακολουθηθεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είναι σαφές για όλες τις χώρες, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας». Παράλληλα, ο Μ. Κυπριανού ζήτησε από τα ΜΜΕ αυτοσυγκράτηση, καθώς όπως είπε «σχεδόν όλα όσα γράφονται ή δημοσιεύονται είναι λανθασμένα» και περιπλέκουν τα πράγματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ