Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανακοινώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει: «Η ΚΕ του ΚΚΕ, με βαθιά συγκίνηση, αποχαιρετά μια σημαντική προσωπικότητα. Η κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου, αγωνίστρια του Κόμματος και του ΕΑΜικού κινήματος, η ηθοποιός Αλέκα Παΐζη έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή πλήρης ημερών.

Η Αλέκα Παΐζη τίμησε την τέχνη, τίμησε και το λαϊκό κίνημα. Αυτές οι δύο αξεχώριστες όψεις χαρακτηρίζουν ολόκληρη την πορεία της. Ευαίσθητη σε όλα και σταθερή απέναντι στην κρατική καταστολή, αλύγιστη στις διώξεις που υπέστη από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του. Οι νεότερες γενιές του καλλιτεχνικού κόσμου έχουν πολλά να διδαχθούν από τη διαδρομή της Αλέκας Παΐζη. Η ΚΕ συλλυπείται τους συγγενείς και τους φίλους της συντρόφισσας Αλέκας Παΐζη».

Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ

«Η ΚΝΕ εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια για το χαμό της μεγάλης πρωταγωνίστριας του θεάτρου και της ζωής, συντρόφισσας Αλέκας Παΐζη.

Αγωνίστρια από σπουδάστρια και μετά, βρέθηκε μέσα στην Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής, τυπώνοντας στο σπίτι της τον πρώτο παράνομο "Ριζοσπάστη". Για τη δράση της συνελήφθη από τους Γερμανούς και έμεινε εξόριστη τρία χρόνια στο Τρίκερι και στο Μακρονήσι, υπομένοντας σκληρά βασανιστήρια. Το πάθος της για τη ζωή και η αγωνιστική της στάση σαν άνθρωπος και καλλιτέχνης την καθιστούσε δραστήρια και δημιουργική, υπηρετώντας τον άνθρωπο και την τέχνη.

Θα τη θυμόμαστε πάντα να απαγγέλλει στίχους των μεγάλων μας ποιητών, σε σταθμούς μεγάλων λαϊκών αγώνων. Η θύμηση της φωνής της αυξάνει το πείσμα μας να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά και αταλάντευτα τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, όπως έκανε και η ίδια σε όλη της τη ζωή.

"Αντιμεθαύριο θα φυτέψουμε το σπόρο εκεί που αποκοιμήθηκε"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ