Κυριακή 8 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες

Μια λέξη που πολύς κόσμος φοβάται ακόμα και να την αναφέρει. Αλήθεια, η λέξη «καρκίνος» συνδέεται πολλές φορές με την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου. Ωστόσο, βρίσκεται στην καθημερινότητά μας και συναντάμε συχνά ανθρώπους που πάσχουν από αυτόν.

Με το νέο του βιβλίο «Η Ιστορία του καρκίνου και της ογκολογίας» (εκδόσεις «ASCENT»), ο καταξιωμένος γιατρός και σπουδαίος συγγραφέας Γεράσιμος Ρηγάτος έρχεται να φωτίσει ένα θέμα που αφορά όχι μόνο τον ιατρικό κόσμο. Με τη συγγραφική δεξιότητά του, αλλά και με την παράθεση επιστημονικών και ιστορικών στοιχείων, «αποκαλύπτει» ότι το ανθρώπινο είδος, από τους πρώτους αιώνες της παρουσίας του στη Γη, προσβάλλεται από το νόσημα καρκίνος, το οποίο προϋπήρχε του ανθρώπου. Η προσπάθεια για την καταπολέμηση του νοσήματος αποτελεί αληθινή εποποιία που τιμά την επιστήμη και τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κεφάλαιο της ιστορικής προσέγγισης του «επαγγελματικού καρκίνου», εκείνου, δηλαδή, που εμφανίζεται λόγω του επαγγέλματος: «...Η ιστορία έχει καταγράψει διάφορες βλάβες της υγείας με το συγκεντρωτικό όνομα "ασθένειες των δούλων", κυρίως εκείνων που δούλευαν στα ορυχεία. [...]μεταξύ του 1876 και του 1938, καρκίνο του πνεύμονα εμφάνιζαν το 80% των εργαζομένων στα ορυχεία. Σε ορισμένα σημεία του ορυχείου που λεγόταν "λάκκοι του θανάτου" αρρώσταιναν όλοι οι εργαζόμενοι»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ