Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
Ανεπίσημη και ιδιωτική...

Εφτασε χτες το μεσημέρι στην Αθήνα για ανεπίσημη, όπως χαρακτηρίζεται, επίσκεψη διάρκειας μιας βδομάδας ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος. Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τον υποδέχτηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, η υφυπουργός Εξωτερικών Αγγελική Λαΐου και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Ο Πατριάρχης, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του, τόνισε ότι η επίσκεψή του είναι φιλική και ανεπίσημη, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δε θα συζητήσει για τα θέματα των σχέσεων με την Εκκλησία της Ελλάδος είτε με την ελληνική κυβέρνηση είτε με την ιεραρχία. Ο Πατριάρχης θα εγκαινιάσει σήμερα το γραφείο της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου στην Αθήνα και αναμένεται να έχει φιλικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής.

Την ίδια ώρα κύκλοι του Φαναρίου δεν παύουν να αφήνουν αιχμές για τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος έναντι του Πατριαρχείου. Η επίσκεψη του Πατριάρχη στην Αθήνα, ανέφεραν, με τη δυναμική που ανέπτυξε, «παρέσυρε τα εμπόδια, που ήθελαν να θέσουν ορισμένοι κύκλοι στην Ελλάδα». Και επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος «αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με τις ηγεσίες όλων των ορθοδόξων χωρών και θα ήταν παράλογο να μην ανέπτυσσε ισχυρές σχέσεις με την ελληνική κοινωνία και τις ελληνικές ηγεσίες, που θεωρούν τους δεσμούς τους με την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης - τον Οικουμενικό Θρόνο - ως τμήμα της ελληνικής ταυτότητάς τους». Σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης έχει επιλέξει την τακτική των ίσων αποστάσεων στη διαμάχη ελλαδικής ιεραρχίας-κυβέρνησης για το θέμα των αστυνομικών ταυτοτήτων.

Ο Πατριάρχης κατά την εδώ παραμονή του δε θα κάνει δηλώσεις στον Τύπο και δε θα δώσει συνεντεύξεις και, όπως επισημαίνουν κύκλοι του Πατριαρχείου, «τα όσα έχει να πει προκύπτουν από τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις του στις πολλαπλές εκδηλώσεις όπου θα παραστεί».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ