Σάββατο 31 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Κόμμα ισχυρό, πολιτικά, ιδεολογικά, οργανωτικά

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης της Κρήτης

Η πορεία του Κόμματος προς το 18ο Συνέδριο και τα άμεσα καθήκοντα των κομμουνιστών κυριάρχησαν στην παρέμβαση που έκανε στη Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης της Κρήτης ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο ομιλητής, ανάμεσα στα άλλα, είπε:

«Πετύχαμε σε έναν κεντρικό στόχο. Να μένουμε στα ντοκουμέντα, να επιμένουμε σε αυτά. Τα ντοκουμέντα - και η απόφαση της Επιτροπής Περιοχής και οι αποφάσεις του Συνεδρίου για τα δύο θέματά του - είναι κείμενα, τα οποία, μαζί με τις Αποφάσεις της ΚΕ μετά το 18ο Συνέδριο, θα μας δίνουν καθημερινά την κατεύθυνση της πάλης μας.

Για όσους γνωρίζουν την Οργάνωση της Κρήτης και έχουν εικόνα και από παλιά, είναι φανερό ότι έχουν γίνει ανοδικά, θετικά βήματα. Ειδικότερα από το 17ο Συνέδριο μέχρι σήμερα, έχουμε μια καλύτερη οργάνωση, πιο συγκροτημένη, πιο συσπειρωμένη. Σήμερα έχουμε μια καλύτερη βάση απ' ό,τι χτες. Σε αυτή θα στηριχτούμε για να κάνουμε ένα ξεπέταγμα, ένα άλμα.

Η συζήτηση και στην Οργάνωση της Κρήτης επιβεβαίωσε και την αναγκαιότητα και την ορθότητα της απόφασης της ΚΕ του Κόμματος να συζητήσει και τις Θέσεις-απολογισμό και τις Θέσεις για το σοσιαλισμό. Οι σημερινές συνθήκες κρίσης σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση των αγορών, με την ενίσχυση και τη σκλήρυνση της επιθετικότητας του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα, διαμορφώνουν μια διαφορετική, από το χτες, κατάσταση. Η επικαιρότητα, η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού ως απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, μας οδηγεί όχι απλά στη μελέτη των αιτιών των ανατροπών, αλλά στην ανάγκη να προσδιορίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον, πώς θα καταχτήσουμε αυτήν τη διαδικασία για την οποία αγωνιζόμαστε, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Πώς, μέσα από το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο (ΑΑΔΜ) πάλης, θα προχωρήσουμε στη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία.

Ποιο είναι το πρώτο καθήκον που έχουμε να αντιμετωπίσουμε; Μιλήσαμε για το τι κόμμα χρειάζεται για την αποτελεσματικότητα της αντεπίθεσης. Κόμμα ικανό να αντέχει στις θύελλες. Κόμμα ικανό να παλεύει με τη στρατηγική του. Κόμμα το οποίο θα οργανώνει την εργατική τάξη στην πάλη για τα συμφέροντά της, αλλά θα συνδυάζει και θα πείθει για την ανάγκη της αλλαγής συσχετισμών, για την πάλη για τη διαμόρφωση όρων, συνθηκών και προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ, για τη λαϊκή εξουσία, για το σοσιαλισμό. Και έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα συνολικά σε όλο το Κόμμα αλλά και στην Οργάνωση της Κρήτης.

Καπιταλιστική κρίση

Ολοι μιλάνε για την κρίση. Δώσαμε απαντήσεις συνολικές ως Κόμμα. Είπαμε ότι είναι κρίση υπερπαραγωγής, υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, υπερκερδών των μονοπωλίων. Ο κύκλος άνοιξε. Η κρίση δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα σε βάθος στη χώρα μας. Ωστόσο, έχουμε τα σημάδια της στις κατασκευές, στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στο εμπόριο. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε. Είναι γνωστό ότι δυναμώνουν οι πιέσεις, οι εκβιασμοί, η τρομοκρατία της αστικής τάξης, της εργοδοσίας απέναντι στην εργατική τάξη, στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ηδη κάτω από την πίεση έχουμε περιπτώσεις όπου υποκύπτουν εργαζόμενοι, αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις και έχουμε καταστάσεις εγκληματικές από την πλευρά του αστικού κράτους. Και αυτή η επίθεση που έγινε και εδώ, στην Κρήτη, σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση κλαδικού σωματείου στα τρόφιμα και ποτά και το γεγονός ότι πολλοί εργάτες "έσκυψαν" σε αυτό το χώρο, δείχνει τι προσπάθειες πρέπει να καταβάλουμε, πώς πρέπει να στηρίξουμε το μέλος του Κόμματος που είναι εκεί και σε κάθε επιχείρηση και πώς όλοι πρέπει να βοηθούμε και να στηρίζουμε τη δουλειά μέσα στα εργοστάσια και στους τόπους δουλειάς.

Εχουμε ένταση του αυταρχισμού, της καταστολής, του περιορισμού των δικαιωμάτων και καταχτήσεων της εργατικής τάξης. Την ίδια στιγμή προβάλλεται η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ολα αυτά μας οδηγούν στην επιβεβαίωση της πολιτικής μας πρότασης για διέξοδο από τα σημερινά προβλήματα. Και εδώ μπαίνει η προβολή του άλλου δρόμου ανάπτυξης της κοινωνίας, για τη συσπείρωση, για τη συγκέντρωση δυνάμεων, για το Μέτωπο, για το σοσιαλισμό. Το κύριο βρίσκεται στο με ποια γραμμή, με ποιους στόχους, σε ποια κατεύθυνση, με ποιες δυνάμεις. Και μέσα από την εισήγηση δίνεται η κατεύθυνση, δίνονται οι στόχοι, δίνονται οι δυνάμεις.

Να μιλήσουμε για τη διάταξη των δυνάμεων. Για τις κλαδικές ΚΟΒ ή τις εδαφικές ΚΟΒ. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι εργάτες και οι εργαζόμενοι δε ζούνε σε γκέτο. Θα δώσουμε τη μάχη στον τόπο δουλειάς και απ' έξω και από μέσα και από παντού. Αλλά και στις γειτονιές κατοικούν εργάτες και η εδαφική ΚΟΒ ζει με εργάτες και με άλλους εργαζόμενους. Και η ΚΟΒ του χωριού ζει με εργάτες και με άλλους εργαζόμενους. Δε βλέπουμε τη χωροταξική διάταξη των ΚΟΒ σχηματικά. Δίνουμε ένα ιδιαίτερο βάρος στις κλαδικές Οργανώσεις, αλλά παντού όπου υπάρχουν εργάτες, εργαζόμενοι. Μπορούμε να τους βρούμε, να επικοινωνήσουμε, να έρθουμε σε επαφή από κάθε μεριά. Και στη γειτονιά και σε κάθε μαζικό φορέα.

Η κρίση θα βγάλει στο δρόμο πλατιές λαϊκές και εργατικές μάζες. Και αυτές οι μάζες είναι πολιτικά ανώριμες. Να προετοιμαζόμαστε καθημερινά. Να είμαστε μέσα στις εργατικές λαϊκές μάζες. Και όχι απλά να είμαστε, αλλά να συμβάλλουμε με επιχειρήματα στην ωρίμανση αυτών των μαζών.

Αυτές τις μέρες χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το πού θα βρεθούν τα 500 εκατ. ευρώ για τους αγρότες και την ίδια στιγμή μιλάνε για την ανάγκη νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, πολλών δισεκατομμυρίων, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Να δώσουμε αποφασιστικά τη μάχη

Μπορούμε να δώσουμε αποφασιστικά τη μάχη; Είναι το κομματικό μας δυναμικό εξοπλισμένο; Θωρακίζεται καθημερινά, σταθερά, μόνιμα;

Ας μιλήσουμε για το "Ριζοσπάστη". Κυριολεκτικά όλοι μας, από τον πρώτο τη τάξει, μέχρι το πιο καινούριο μέλος μας, χωρίς τον "Ρ" δεν μπορούμε να παλέψουμε, δεν μπορούμε να βαθαίνουμε καθημερινά στις θέσεις και την πολιτική του Κόμματος και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε και να ενδυναμώνουμε καθημερινά με βάση την προσωπική προσπάθεια, αλλά και τη συλλογική προσπάθεια όλου του Κόμματος.

Σύντροφοι, τι Κόμμα χρειαζόμαστε, τι Κόμμα απαιτούν οι καιροί, ποια θα είναι τα μέτρα εκείνα για να προχωρήσουμε να καταχτάμε αυτό το στόχο, έχουν δοθεί και αποτυπώνονται και στην εισήγηση. Ολοι συμφωνούμε στο σύνθημα του Συνεδρίου, ως Συνέδριο αντεπίθεσης. Αλλά για να κάνεις την αντεπίθεση πρέπει να έχεις εφόδια, η φαρέτρα σου να είναι γεμάτη με πολεμοφόδια, με επιχειρήματα πειστικά, καθημερινά. Ετσι θα ενισχύεται καθημερινά το Κόμμα στους σημερινούς καιρούς. Ενα Κόμμα ισχυρό πολιτικά, ιδεολογικά, οργανωτικά. Να μπορεί να παλεύει, να προωθεί τη στρατηγική του, να κάνει βήματα στη συγκρότηση του ΑΑΔΜ πάλης που θα καταχτήσει τη λαϊκή εξουσία. Η εισήγηση σημειώνει ότι έχουμε βήματα στο εργατικό κίνημα, έχουμε όμως και δυνάμεις που δεν είναι πλήρως ατσαλωμένες.

Στο μαζικό κίνημα δεν είναι απλά να συμμετέχουμε. Και εκεί, όπως παντού, υπάρχουν δύο γραμμές. Από τη μια μεριά είναι η νεοφιλελεύθερη, η ρεφορμιστική, η οπορτουνιστική, συμβιβαστική γραμμή, η γραμμή που οδηγεί στην ενσωμάτωση και από την άλλη είναι η ταξική αντίληψη και γραμμή. Χρειάζεται σκληρή αντιπαράθεση απέναντι στην εφαρμοζόμενη αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική από τη ΝΔ, που είναι ο πρώτος μας στόχος, αλλά ταυτόχρονα μια οξύτατη ιδεολογική, πολιτική αντιπαράθεση με το ρεφορμισμό, με τον οπορτουνισμό, που δημιουργούν αναχώματα γιατί στηρίζονται από τα ΜΜΕ της αστικής τάξης. Ετσι θα προωθούμε την πολιτική μας, τη γραμμή μας. Μέσα από την ιδεολογική, την πολιτική σύγκρουση για όλα τα ζητήματα.

Ο σοσιαλισμός

Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε το σοσιαλισμό. Υποστηρίξαμε το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και είναι βασική γραμμή η επιθετική μας προσπάθεια για την προώθηση αυτών των στόχων. Εχει σημασία να σημειώσουμε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε με το κείμενο της ΚΕ για το σοσιαλισμό βοήθησε συνολικά. Εδωσε πολλά ερεθίσματα να μελετήσουμε όλοι μας ξανά και ξανά, όχι μόνο αυτά τα κείμενα, αλλά και μια πλούσια βιβλιογραφία. Η ίδια η συζήτηση, η ενασχόληση με το θέμα του σοσιαλισμού, με όλα αυτά τα προβλήματα που συζητήσαμε βοήθησαν συνολικά να ωριμάσει το Κόμμα. Μας έχει καταστήσει πιο ώριμους, πιο ικανούς να αντιμετωπίζουμε και να λύνουμε προβλήματα. Αυτά που θα συναντάμε στην πορεία, αυτά που θα συναντάμε και στο μέλλον. Η αναγκαιότητα-επικαιρότητα του σοσιαλισμού, ως απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, είναι ανάγκη να προβάλλεται όχι συνθηματολογικά, για κάτι που αφορά το μέλλον, αλλά για κάτι που πρέπει από σήμερα να προβληματίζει, να στοχεύει. Και φυσικά πειστικά, αποδεικτικά, να προωθείται η διαδικασία της συσπείρωσης δυνάμεων.

Για τον ΣΥΝ

Να εξοπλιστούμε περισσότερο, να ενημερώσουμε καλύτερα τον κόσμο, να κατανοήσει τι είναι ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να το δώσουμε να περάσει πλατιά στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα, ότι μεταξύ του ΚΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία σχέση, καμιά σύγκριση, κανένας συσχετισμός. Είναι κάτι άλλο. Δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά που γνώριζε ο κόσμος στο παρελθόν. Η Αριστερά στην Ελλάδα -και όταν το Κόμμα ήταν στην παρανομία - ήταν πάντα αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή. Αυτός που έλεγε ότι ήταν αριστερός, ήταν αντικαπιταλιστής. Και αυτό πρέπει να γίνεται καθημερινά συνείδηση. Εμείς είμαστε ένα επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αυτοί είναι ένα κόμμα με σοσιαλδημοκρατικές, συμβιβαστικές, διαχειριστικές αντιλήψεις και πολιτικές πρακτικές. Επειδή είναι ο βασικός εκπρόσωπος του οπορτουνισμού, λειτουργεί και δρα τυχοδιωκτικά. Αλλα λένε, άλλα εννοούν, άλλα γράφουν, άλλα πράττουν. Αλλα ψηφίζουν στην ΕΕ, άλλα λένε εδώ. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά ανάλογα με το ακροατήριο κάνουν και τις τοποθετήσεις τους. Χρησιμοποιούνται από τη σοσιαλδημοκρατία, τις δυνάμεις της άρχουσας τάξης και ενισχύονται ως ανάχωμα στην ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης και αντίληψης».

Οι ευρωεκλογές

Ο Σπ. Χαλβατζής, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, τόνισε: «Σε λίγους μήνες έχουμε ευρωεκλογές. Κάποιος σύντροφος είπε να φτάσουμε σε διψήφιο ποσοστό. Εχουμε όλες τις προϋποθέσεις να δώσουμε αποτελεσματικά τη μάχη. Να ανεβάσουμε τον πήχη. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το ξεπέταγμα της συνολικής δράσης. Το Κόμμα μας ξεχωρίζει σε όλα, αλλά εδώ είναι πιο ευδιάκριτο σε πιο πολλούς, και σε πολιτικοποιημένους και σε απολιτικοποίητους. Μας καταλαβαίνουν πολύ καλά. Να αποκαλύψουμε την πολιτική της αστικής τάξης, την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, των ρεφορμιστών, την πολιτική των οπορτουνιστών, οι οποίοι επιμένουν να ...βελτιώσουν από τα μέσα την ΕΕ. Εχουμε όλες τις προϋποθέσεις να τους δώσουμε ένα πολύ σοβαρό πλήγμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ