Σάββατο 31 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απαιτείται η δυναμική μαζική παρέμβαση του εργατικού κινήματος

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Η Σφήνα»

Ζητήματα της επικαιρότητας όπως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η οικονομική κρίση, οι αγώνες των αγροτών, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης που παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στην εφημερίδα «Η Σφήνα» και το δημοσιογράφο Κ. Αττία. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα:

-- Ενα χρόνο μετά τις εκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν νέες εκλογές. Εχω παρακολουθήσει τις τοποθετήσεις σας και οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πολύ πιο προσεκτικές από αυτές των άλλων κομμάτων. Θέλω να σας ρωτήσω, γιατί δε ζητάτε και εσείς με έντονο τρόπο να στηθούν ξανά οι κάλπες και πώς κρίνετε όσους το κάνουν;

-- Εμείς δεν τις φοβόμαστε τις εκλογές, το αντίθετο μάλιστα. Αν μπορούσαν οι εκλογές να δώσουν λύση προς όφελος του λαού, τότε και εμείς θα τις ζητούσαμε κάθε μέρα. Είναι εντελώς ψεύτικη η αντιπολίτευση που αρχίζει και τελειώνει με το αίτημα να παραιτηθεί ο τάδε υπουργός ή «εκλογές τώρα». Καθαρά πράγματα.

Τα κόμματα που επιλέγουν αυτή την τακτική δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές με την κυβερνητική πολιτική. Συμφωνούν στις κρίσιμες επιλογές. Το μέλημά τους είναι το πώς θα καταλάβουν αυτά την κυβερνητική εξουσία, ή πώς θα συμμετέχουν σε αυτή.

Ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία του. Η δικομματική εναλλαγή στη διακυβέρνηση - με ή χωρίς αυτοδύναμες κυβερνήσεις - σημαίνει συνέχιση και κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων. Δείτε τι συμβαίνει σε όλη την ΕΕ. Είτε νεοφιλελεύθερες, είτε σοσιαλδημοκρατικές, κεντροαριστερές κυβερνήσεις, έχουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί το κριτήριό τους είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των μονοπωλίων. Φιλολαϊκή διέξοδος υπάρχει μόνο με το λαό πρωταγωνιστή στο δρόμο της ανυπακοής και της ανατροπής, εναντίον της πλουτοκρατίας, του «ευρωμονόδρομου» και των κομμάτων τους.

Για να αλλάξουμε δρόμο πρέπει να αλλάξουν επιλογή με τη δράση και με την ψήφο, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

-- Πολλά λέγονται για τις αιτίες και το χαρακτήρα της κρίσης, πολλοί ισχυρίζονται ότι με άλλοθι την οικονομική κρίση οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν στο επόμενο διάστημα να απολύουν εργαζομένους, προκειμένου να διασφαλίσουν τα τεράστια υπερκέρδη τους. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;

-- Την προβλέψαμε και μιλούσαμε για την κρίση όταν τα άλλα κόμματα πρόβαλλαν το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, το ΕΥΡΩ, δηλαδή την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ως το σίγουρο και ασφαλή δρόμο για μια σταθερή ανάπτυξη και ευημερία για όλους.

Οταν τα άλλα κόμματα μιλούσαν για κρίση του «καζινοκαπιταλισμού» των τραπεζών και των «golden boys» και άλλες τέτοιες ανοησίες, εμείς μιλήσαμε καθαρά ότι πρόκειται για καπιταλιστική κρίση που οφείλεται στην τεράστια συγκέντρωση κεφαλαίων από τα μονοπώλια, στην άναρχη και ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού.

Διακρατικοί, εθνικοί καπιταλιστικοί οργανισμοί δεν έχουν τρόπους και πολιτική διαχείρισης για να σταματήσουν την εκδήλωση της κρίσης. Τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που διοχέτευσαν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ στις τράπεζες, στους βιομηχανικούς ομίλους, οι κρατικοποιήσεις που έκαναν, το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να αυξάνουν τη ληστεία σε βάρος του λαού. Η επιδίωξή τους είναι να φορτώσουν τις συνέπειες της κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που δεν ευθύνονται. Ηδη σε πολλούς εργασιακούς χώρους οι κεφαλαιοκράτες απειλούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους με απολύσεις, μείωση μισθών, αύξηση του ωραρίου.

-- Το ΚΚΕ είναι έτοιμο εντός και εκτός Βουλής να δώσει τη μάχη του για να ανατρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς;

-- Για να αποκρουστούν τα νέα αντεργατικά μέτρα που εδώ και καιρό ετοίμαζαν στην ΕΕ, δεν αρκεί η μαχητική δράση του ΚΚΕ. Απαιτείται η δυναμική μαζική παρέμβαση του ίδιου του εργατικού κινήματος. Για να μπορέσει όμως να υψώσει αποφασιστικά το ανάστημά του χρειάζεται να μαζικοποιηθούν τα σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς. Να ξεμπερδέψουν, να ξεκόψουν οι εργαζόμενοι από τον εργοδοτικό και δικομματικό συνδικαλισμό. Η ταξική συναίνεση, η μοιρολατρία και η υποταγή είναι έγκλημα σήμερα σε βάρος της εργατικής τάξης. Χρειάζεται να υπάρξει ταξική και λαϊκή αλληλεγγύη μεταξύ κλάδων και τμημάτων των εργαζομένων. Οι μισθωτοί να βρίσκονται δίπλα στους αυτοαπασχολούμενους και το αντίστροφο. Ταυτόχρονα, για να έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες πρέπει να έχουν προοπτική και πολιτικό στόχο. Λαϊκή εξουσία - κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.

-- Οι αγροτικές κινητοποιήσεις έκοψαν τη χώρα στα δύο, έφεραν αντιμέτωπους αγρότες από διάφορα μπλόκα, και δίχασαν κοινωνικές ομάδες. Το ΚΚΕ πώς στέκεται απέναντι στους αγρότες;

-- Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς που είναι δίκαιος, αγώνας για την επιβίωσή της. Τους καλούμε μάλιστα να μαζικοποιήσουν και να συνεχίσουν με πείσμα την πάλη τους. Δεν πρέπει να ξεγελαστούν, ούτε να φοβηθούν την κυβέρνηση, την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μεγάλους επιχειρηματίες και άλλους που απαιτούν να φύγουν από τους δρόμους. Αν οι μικρομεσαίοι αγρότες εγκαταλείψουν το δρόμο του αγώνα, τότε ανεμπόδιστα θα περάσει η κοινή αγροτική πολιτική που τους ξεκληρίζει γιατί ευνοεί την ενίσχυση των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αγροτικής οικονομίας. Και η αγροτιά αλλά και οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι της πόλης πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Εχουν τον ίδιο εχθρό, την αντιλαϊκή πολιτική, τον «ευρωμονόδρομο» και πρέπει να βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο. Μόνο έτσι μπορούν να τον αντιμετωπίσουν και να τον νικήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ