Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
Βιβλίο
ΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ:
«Των Ανθέων»

Η ποιητική συλλογή «Των Ανθέων», του Κύπριου Λάκη Δημητριάδη, κλείνει μέσα της τον προσωπικό πόνο του αλλά και του κυπριακού λαού που τεμαχίστηκε στα δυο, κοντά τριάντα χρόνια τώρα, όμως το χάσμα ακόμα να γεμίσει με άνθη. Αυτή την πλήρωση προσδοκά ο ποιητής, για τις πληγές που χαίνουν στο νησί του ή όπου αλλού στον κόσμο.

Το βιβλίο προλογίζουν η ζωγράφος και ποιήτρια Βάνια Κούλεϊ και ο Γιώργος Φράγκος, επισημαίνοντας την αισθητική αξία του και την αγωνιστικότητα του ποιητή στη ζωή και στην τέχνη.

Ο Λ.Δ. σκαλίζει μέσα του το τραύμα θέλοντας να πονέσει και για λογαριασμό των νεκρών συνειδήσεων. Προκαλώντας «εθελοπλήγωση», πασχίζει ν' αποδείξει ότι ο άνθρωπος, μπορεί να σταθεί όρθιος κι αξιοπρεπής ακόμα και μέσα απ' την έσχατη οδύνη. Ποιος θα 'ταν τόσο αλύγιστος, ώστε να παραμένει άνθρωπος; «Ενας γλύπτης ακρωτηριασμένος,/ ένας φωτογράφος τυφλός/ ένας ποιητής αναλφάβητος/ στο ψαλτήρι/ της ρημαγμένης σου εκκλησίας», απαντά ο ποιητής στις «γυναίκες μιας χρήσης» που «καραδοκούνε στα πεζοδρόμια», απλώνοντας το χέρι του να τις τραβήξει από το βούρκο.

Οι ελπίδες μπορεί να 'ναι αναιμικές ή ανύπαρκτες, μα ξαναγεννιούνται μέσα απ' τις θυσίες. Οταν «ξαναγίνονται όλα οδυνηρά/ έχεις ξανά ένα Γολγοθά/ ν' ανέβεις», λέει ο Λ.Δ. σα να μιλά στην ψυχή του. Οχι πως θα 'θελε να υπάρχουν ήρωες. Απλά πιστεύει στη φιλία των λαών, θυμούμενος ενωμένο το λαό της Κύπρου: «Ω φιλία που χάθηκες/ δε θέλουμε να πλάθουμε ήρωες,/ θέλουμε τους ανθρώπους να 'ναι ζωντανοί/ στη μεγάλη γιορτή που θα 'ρθεί/ να σε τραγουδήσουμε χιλιοπόθητη/ να σ' αναστήσουμε Ειρήνη». Αυτή η ανάσταση είναι στα όνειρα του Ανθρώπου: «Δεν είμαστε οι πλέον/ αρμόδιοι να προσδιορίσουμε το Θεό/ Μα σταθήκαμε όρθιοι για/ ν' ατενίσουμε τ' άστρα».

Ο ποιητής, μάς οδηγεί στην «ορατότητα» των αξιών. Στην ποίησή του, η αγάπη κι η κοινωνική δικαιοσύνη, είναι έννοιες τόσο ορατές, όσο και τα χρώματα «των ανθέων». (Εκδ. «ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ» - ΒΟΥΛΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ).


Γιάννης ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ