Τρίτη 27 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Αναθέρμανση των σχέσεων

Ατυπη συνάντηση των πρεσβευτών των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με θέμα την αναθέρμανση σχέσεων των δύο πλευρών, που είχαν παγώσει λόγω του πολέμου Ρωσίας - Γεωργίας τον περασμένο Αύγουστο. Ουσιαστικά πρόκειται για την προσπάθεια που κάνει η καπιταλιστική Ρωσία να συμβάλλει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διεκδικώντας το μερίδιό της.

Οπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε στις 6 Φλεβάρη να πραγματοποιηθεί επίσημη συνάντηση αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, με επικεφαλής τον Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον Α` αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Σεργκέι Ιβανόφ. Η συνάντηση θα γίνει στο Μόναχο, στα πλαίσια της συνδιάσκεψης για την «ασφάλεια».

Οπως δήλωσε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης «συζητήθηκαν τα νέα βήματα για την αποκατάσταση της συνεργασίας». Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας δήλωσε πως πρέπει άμεσα να ξεπαγώσει η στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών, υποστηρίζοντας πως έγινε «ένας σκληρός, αλλά εμπιστευτικός και την ίδια ώρα διπλωματικός διάλογος». Ο ίδιος σημείωσε πως η χώρα του τάσσεται ενάντια στη «λογική των μπλοκ», που ακολουθούν οι νατοϊκοί «εταίροι» της Ρωσίας.

Συνέντευξη Ρογκόζιν

Να σημειωθεί πως στις 26/1 η ρωσική εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζέτα» δημοσιεύει εκτενή συνέντευξη του Ντ. Ρογκόζιν για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ.

Σ' αυτήν, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, αναφέρει την ανάγκη γενικότερης ανάλυσης των σχέσεων της χώρας του με τη βόρειοατλαντική ιμπεριαλιστική συμμαχία και προσθέτει πως «η ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ αποτελούν την κόκκινη γραμμή, που δε συμβουλεύουμε να διέλθει το ΝΑΤΟ».

Ο Ρογκόζιν τάσσεται στη συνέντευξη υπέρ της συνεργασίας της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, γιατί εκτιμά πως σε περίπτωση ήττας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, αναπόφευκτα η Ρωσία και ο Οργανισμός Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), που έχει συγκροτήσει η χώρα του με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, θα εμπλακεί σε σύγκρουση με τους εξτρεμιστές ισλαμιστές. Ετσι ο ίδιος αναφέρεται στις «καλές υπηρεσίες», που έχει παράσχει ως τα τώρα η χώρα του στο ΝΑΤΟ, για την κατοχή του Αφγανιστάν κι εκφράζει την ετοιμότητα της Ρωσίας για τη συνέχιση και διεύρυνση αυτής της βοήθειας.

Εκτιμά επίσης πως η «τρομοκρατία», όπως και η αντιμετώπιση της «αστάθειας» σ' αυτήν την περιοχή, όπου βρίσκεται και το Πακιστάν, μια χώρα με πυρηνικά όπλα, καθώς και η «πειρατεία», είναι «κοινοί στόχοι» της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ. Επαναφέρει για άλλη μια φορά την πρόταση του Ρώσου Προέδρου, Ντ. Μεντβέντεφ, για Σύνοδο Κορυφής σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, που τη χαρακτηρίζει σήμερα «υπερφορτισμένη».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ