Τρίτη 27 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Εκσυγχρονισμός» με κριτήρια μακριά από τους σπουδαστές

Μετονομασία και αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών δρομολογούνται στο τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας του ΤΕΙ Πειραιά

Με τη γνωστή «αλχημεία» της μετονομασίας και της αλλαγής στο πρόγραμμα σπουδών προσπαθεί η διοίκηση του Τμήματος Κλωστοϋφαντουργίας του ΤΕΙ Πειραιά να λύσει το πρόβλημα της συρρίκνωσης του Τμήματος.

Οπως καταγγέλλει η Οργάνωση Βάσης της ΚΝΕ στο Τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας του ΤΕΙ Πειραιά, «ενώ η κατάσταση χρόνο με το χρόνο γίνεται χειρότερη για το τμήμα της Κλωστοϋφαντουργίας, το συμβούλιο του Τμήματος, πιστό στις επιλογές του κεφαλαίου και της ΕΕ, έρχεται να μας πουλήσει το παραμύθι του "εκσυγχρονισμού" και της "αναβάθμισης", αλλάζοντας πλήρως το πρόγραμμα σπουδών και τον τίτλο του Τμήματος».

Χτες, έγινε η σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου του Τμήματος χωρίς ωστόσο να υπάρξει απόφαση ούτε για τη μετονομασία του Τμήματος ούτε για τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών. Η πρόταση του προϊσταμένου του Τμήματος ήταν η μετονομασία του σε «Τμήμα διαχείρισης σχεδιασμού ποιότητας (Ινωδών) εύκαμπτων υλικών»... Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, στο πρώτο εξάμηνο του Τμήματος από τους 48 σπουδαστές που είχαν εισαχθεί παρακολουθούν τελικά το τμήμα μόλις 12!

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΟΒ Κ/Υ, «ο κλάδος της Κ/Υ συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αφού σε μια καπιταλιστική κοινωνία δεν έχουν καμία θέση οι ανάγκες του λαού για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα αλλά τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών για ολοένα και περισσότερα κέρδη. Γι' αυτό βλέπουμε τις βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας να κλείνουν η μία πίσω από την άλλη και να μεταφέρονται στις χώρες που βρίσκουν φτηνότερα εργατικά χέρια, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες ανέργων. Γι' αυτό το Τμήμα της κλωστοϋφαντουργίας παρακολουθείται από ολοένα και λιγότερους σπουδαστές. Προφανώς σε μια τέτοια κοινωνία ένα τμήμα Κ/Υ τους είναι άχρηστο (...) Πατάνε στις πέντε ελευθερίες της Συνθήκης του Μάαστριχτ που από κοινού ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ το 1991 και έχουν κάνει τα πάντα για να εφαρμοστούν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι η κλωστοϋφαντουργία ως κλάδος παραγωγής ήταν σε περίοπτη θέση στην ελληνική οικονομία μέχρι τη δεκαετία του '80», σημειώνει η ΟΒ της ΚΝΕ.

«Θεωρούμε ότι η αλλαγή του ονόματος με τη γενικότερη κατεύθυνση απονέκρωσης του τμήματος είναι ταυτόσημη με την έννοια λουκέτο και στη θέση αυτού του συρρικνωμένου αλλά απαραίτητου τμήματος για την ελληνική κοινωνία θα μπει ένα πράγμα που δεν έχει κανένα απολύτως αντίκρισμα», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Οργάνωση και καλεί τους σπουδαστές να παλέψουν και να διεκδικήσουν αποσαφήνιση του αντικειμένου σπουδών του τμήματος της Κ/Υ, ένταξή του σε δίκτυο «μεταλυκειακών» Δημόσιων Επαγγελματικών Σχολών και ταυτόχρονη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Ακόμα, να διεκδικήσουν ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο και συγκρότηση δημόσιας και δωρεάν ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ