Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αδεια για ιδιωτική λιγνιτική μονάδα

Η εξάπλωση των ιδιωτών σε όλες τις μορφές ενέργειας με την κυβερνητική στήριξη, παρότρυνση και διευκόλυνση, συνεχίζεται σταθερά. Αδειοδοτήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η πρώτη λιγνιτική, ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 460 MW, η οποία σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο Αμύνταιο Φλώρινας από την εταιρεία ΗΡΩΝ, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος έχει συνάψει και συμφωνία συνεργασίας με τη γαλλική GDF SUEZ για τις μονάδες φυσικού αερίου που εκμεταλλεύεται και κατασκευάζει. Είχε προηγηθεί η θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, πριν από μερικούς μήνες, μετά από τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας για την εξασφάλιση λιγνίτη τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε υποβάλλει προσφορά και για την εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος στη Βεύη Φλώρινας, αλλά η σχετική διαδικασία έχει «παγώσει».

Στην ίδια περιοχή, στη Μελίτη, προωθεί και η ΔΕΗ δεύτερη μονάδα με καύση λιγνίτη. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμάχη της ΔΕΗ με την ΕΕ απέναντι στην απαίτηση να εκχωρήσει σημαντικό μερίδιο των λιγνιτικών κοιτασμάτων που εκμεταλλεύεται σε τρίτους, ή εναλλακτικά, την παράδοση μονάδων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ