Σάββατο 17 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Τη Δευτέρα η παγκινητοποίηση
  • Μεθαύριο ξαναβγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους. Συγκεντρώσεις και μπλόκα σε Λάρισα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, Αμφισσα, Νέστο
  • Μέτωπο στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων

Αποψη από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις

Motion Team

Αποψη από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις
Σε αγωνιστική «παράταξη» για τη μαζική και δυναμική μετακίνησή τους, μεθαύριο Δευτέρα, προς την Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, βρίσκονται οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην ΚΑΠ και, γενικότερα, στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Η εκκίνηση των αγροτών με τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, με προορισμό τον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, θα γίνει το πρωί από τις πλατείες των χωριών και άλλα σημεία που είναι παραταγμένα από την περασμένη Δευτέρα.

Στην Καρδίτσα, τα τρακτέρ των αγροτών θα προσυγκεντρωθούν στις 10.30 π.μ. στον κόμβο της Ιτέας και από κει θα κατευθυνθούν στον κόμβο της Νίκαιας. Εκεί θα φτάσουν και τα τρακτέρ των αγροτών των Τρικάλων που είναι παραταγμένα στον κόμβο της Φαρκαδόνας, καθώς και των Λαρισαίων συναδέλφων τους, από τα χωριά και τις επαρχίες του νομού.

Στους δρόμους βγαίνουν και πάλι οι αγρότες της Θεσσαλονίκης. Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κουφαλίων, αποφασίστηκε να ξαναστηθεί το μπλόκο της Ν. Χαλκηδόνας, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, από αύριο το μεσημέρι. Η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα ήδη πραγματοποιεί εξορμήσεις στα χωριά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, καλώντας τους παραγωγούς να συμμετέχουν στην κινητοποίηση με τα τρακτέρ τους. Χτες για μια ακόμη φορά βρέθηκαν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πέντε αγρότες, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Λουδία, Γιάννης Κιουλπεκίδης, που κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια παλαιότερης αγροτικής κινητοποίησης στα μπλόκα της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η δίκη που ήταν εξ αναβολής, αναβλήθηκε και πάλι για το Σεπτέμβρη.

Οι αγρότες της Φωκίδας θα πραγματοποιήσουν τη δική τους συγκέντρωση, την Δευτέρα στις 9 το πρωί, στην είσοδο της πόλης της Αμφισσας και με μηχανοκίνητη πορεία θα πάνε στο κτίριο της Νομαρχίας.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχιζόταν σύσκεψη με μεγάλη συμμετοχή αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών της Χαλκιδικής στα Ν. Μουδανιά, όπου και επρόκειτο να ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Και οι αγρότες της περιοχής Νέστου συντονίζουν τις κινητοποιήσεις τους ξεκινώντας νέες από την Δευτέρα.

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες της Λάρισας, να δώσουν δυναμικό αγωνιστικό «παρών» με τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο της Νίκαιας, απηύθυναν χτες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, (ΕΟΑΣΝΛ). «Ο αγώνας μας στοχεύει στην αιτία του προβλήματος, που είναι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι μονόδρομος για τη μικρομεσαία αγροτιά η σύγκρουση μ' αυτή την πολιτική», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ.

Αισιόδοξα τα μηνύματα

Αγωνιστική αποφασιστικότητα, συνδυασμένη με την επίγνωση ότι ο αγώνας τους δεν αφορά μόνο στο «σήμερα», αλλά και στο «αύριο», εκφράζουν μιλώντας στον «Ρ» αγρότες από χωριά της Καρδίτσας, που βρίσκονται στις επάλξεις της μάχης.

Ο Σ. Γιαννακός, αντιπρόεδρος της ΕΟΑΣΝΚ, λέει: «Οι μικρομεσαίοι αγρότες βιώνουν την πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση. Και τα χειρότερα, οι επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων ήρθαν πολύ πιο γρήγορα, απ' ό,τι και οι ίδιοι περίμεναν. Για πάνω από δύο μήνες βρισκόμαστε σε συνεχή κινητοποίηση. Και από δω και πέρα, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, σύμφωνα και με την απόφαση που πήραμε στη σύσκεψη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, όπου φάνηκε και η έντονη διάθεση των αγροτών για σκληρό αγώνα. Φαίνεται και από την ανταπόκρισή τους, όλες αυτές τις μέρες, στο κάλεσμα για να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών. Παλεύουμε, προβάλλοντας τα αιτήματά μας, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα καθώς διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει. Το δίκιο μας και το μέλλον μας».

Ο Κ. Τζέλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, σημειώνει: «Το κλίμα που επικρατεί στα χωριά μας, είναι ιδιαίτερα θετικό και αγωνιστικό. Οι αγρότες της περιοχής μας δείχνουν αποφασισμένοι να συμμετέχουν δυναμικά με τα τρακτέρ τους, στην αγωνιστική μας μετάβαση στον εθνικό δρόμο. Στις συζητήσεις που έχουμε καθημερινά μαζί τους, δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν καμία πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, όπως ζήτησε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά θα διεκδικήσουν με τον αγώνα τους την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους. Προβλήματα που γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά δε θέλει να δώσει λύσεις, αρνούμενη να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Γι' αυτό και ο αγώνας είναι μονόδρομος».

Ο Δ. Καρράς, από τον Κοσκινά, μέλος της διοίκησης της ΕΟΑΣΝΚ, τονίζει: «Βγαίνουμε στους δρόμους, απαιτώντας, όχι ψίχουλα, αλλά θέτοντας τις ουσιαστικές διεκδικήσεις που δίνουν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των αγροτών. Φέτος, η κατάσταση χειροτέρεψε με τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων μας και τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής. Υπάρχει έντονη αγωνία και ανησυχία στον αγροτικό κόσμο για τα όσα θα ακολουθήσουν. Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι την επόμενη χρονιά, δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους λόγω της κακής οικονομικής κατάστασής τους. Το αισιόδοξο είναι ότι ελπίζουν στον αγώνα, συνειδητοποιώντας ότι μ' αυτόν, μόνο κέρδος μπορεί να έχουν».

Ο Α. Πολυγιάννης, νέος αγρότης, από τη Λεύκη, υπογραμμίζει: «Από τον αγώνα μας δεν περισσεύει κανείς από τους αγρότες, που βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Και βεβαίως, δεν πρέπει να λείψει κανείς από τους νέους αγρότες, για τους οποίους πολλά έταξαν και τάζουν οι κυβερνώντες, με τα διάφορα προγράμματα κ.ά. και ως αποτέλεσμα είχαν να τους εγκλωβίσουν σε μια ασφυκτική κατάσταση υπερχρέωσης και άλλων αδιεξόδων. Γι' αυτό και πρέπει, εμείς οι νέοι, να πρωτοστατήσουμε σ' αυτόν τον αγώνα χωρίς να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ