Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Προς το παρόν απλοί συνειρμοί

Σαν έτοιμοι από καιρό... «Σαν», ή, πράγματι, έτοιμοι από καιρό;

Παίζουν σφαλιάρες τα παιδιά στο δρόμο - τι πιο φυσικό; - σπεύδουν διάφοροι να διαγνώσουν αύξηση της παιδικής εγκληματικότητας.

Σκοτώνει ένας μαφιόζος έναν άλλον - τι πιο φυσικό για τη νύχτα; - σπεύδουν διάφοροι να διαγνώσουν Σικελία.

Την ίδια ώρα που οι κανονικοί, οι λαϊκοί άνθρωποι, περπατάνε κανονικά στο δρόμο όλες μα όλες τις ώρες, προσπαθούν να τους δημιουργήσουν ψυχολογία τρόμου και ανασφάλειας, με την αναπαραγωγή μέσω της προπαγάνδας των αστικών ΜΜΕ σε υπερθετικό βαθμό της διαβόητης εγκληματικότητας, απότοκο του συστήματός τους, αν και αυτή δεν υπάρχει στο βαθμό που θέλουν οι οπαδοί του απόλυτα αστυνομικού κράτους να μας πείσουν, για να ενισχύσουν την κρατική καταστολή.

Στο όνομα της εγκληματικότητας, που άλλοτε την ονομάζουν «ποινική» και άλλοτε «τρομοκρατία», οι διαφόρων τύπου και αποστολών αστυνομικοί, από 20.000 που ήταν πριν να ανακαλύψει το ΠΑΣΟΚ ότι «λείπει η αστυνόμευση», έχουν ήδη ξεπεράσει τους 80.000, χωρίς να υπολογίζονται οι χιλιάδες που λειτουργούν ως επίσημες ιδιωτικές εταιρείες παροχής «προστασίας», δηλαδή ιδιωτικός κατασταλτικός μηχανισμός.

Ποιος εργάτης χρειάζεται όλους αυτούς τους αστυνόμους; Αντίθετα, οι εργάτες έχουν ανάγκη να καταργηθούν και αυτοί οι αστυνόμοι, και το κράτος που τους έχει στη διάθεσή του, και το σύστημα που έχει αυτό το κράτος για προστάτη του. Από μια τέτοια άποψη ξεκινάμε τους συνειρμούς με αφορμή διάφορες μέχρι τώρα εξελίξεις.

Εχουμε και λέμε:

-- Από τον καιρό της «17Ν» στο ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για σύνδεση της «τρομοκρατίας» με το ποινικό έγκλημα.

-- Μετά την απόσυρση της «17Ν», επί ΝΔ πια, ελικόπτερο παίρνει μέσα από τις φυλακές έναν κρατούμενο (τόσο εύκολα, ή, μήπως, το έκαναν εύκολο;) και λίγο καιρό μετά απάγεται ένας βιομήχανος. Επανέρχεται το θέμα σύνδεσης του ποινικού με την τρομοκρατία.

-- Πριν ακόμα πυροβοληθεί και σκοτωθεί ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, διάφορα κέντρα ενημέρωναν ότι κάτι θα συμβεί.

-- Οταν ξέσπασε η δικαιολογημένη οργή στους δρόμους, διάφορα κέντρα μίλησαν για νεκρό αστυνομικό.

-- Και πριν αυτός πυροβοληθεί, γεμίσαμε αναλύσεις για το «νέο κίνημα», που δήθεν προβάλλει με σύμβολο την πέτρα και την κουκούλα.

-- Ο Χρυσοχοΐδης του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο έσπευσε να μιλήσει για νέα γενιά τρομοκρατών, αλλά και να συμπληρώσει με αφορμή τον Παναγόπουλο πως χρειάζεται περισσότερη και καλύτερη αστυνομία. Στο σύνολό του, το ΠΑΣΟΚ ασπάστηκε αυτήν την άποψη.

-- Εντυπα, όπως το «Τάιμ», έσπευσαν να συνδέσουν την τρομοκρατία με την απαγωγή.

-- Στο σύνολό του σχεδόν ο αστικός Τύπος (με καρμπόν, μάλιστα, στις εφημερίδες του συστήματος έστω και διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων) έσπευσε να συνδέσει τις σπασμένες βιτρίνες με την απαγωγή και να ζητήσει περισσότερη και καλύτερη αστυνομία.

-- Ο βιομήχανος που είχε απαχθεί σπεύδει να συνδέσει την απαγωγή του με αυτήν του εφοπλιστή και βάζει θέμα έλλειψης ασφάλειας σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

-- Αυτοί που χαρακτήριζαν «νέο κίνημα» την «πέτρα και κουκούλα», όχι μόνο σφυρίζουν κλέφτικα, αλλά και σπεύδουν καθημερινά, λεκτικά τουλάχιστον, να πάρουν αποστάσεις από την «πέτρα και κουκούλα».

Κι όλα αυτά σε μια «στιγμή» που γύρω βράζουν τα πάντα και απαιτείται η μέγιστη αγωνιστική λαϊκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση.

Από την απαγωγή το σίγουρο είναι ότι θα μας μείνει - και από αυτήν, μετά τη δολοφονία του μαθητή Γρηγορόπουλου και τον πυροβολισμό του αστυφύλακα Ματζούνη - κελεπούρι περισσότερη αστυνομία, χώρια τις χρυσές δουλειές που ήδη κάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες προστασίας, οι οποίες από το λαϊκό κίνημα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εφεδρείες της κρατικής καταστολής.

Οι συνειρμοί μπορεί να μην οδηγούν σε κανένα ασφαλές συμπέρασμα, σίγουρα, όμως, είναι καλύτερα να συνδέεις όσο μπορείς περισσότερο τα πράγματα γύρω σου, παρά να βρεθείς δεμένος πριν ακόμα προλάβεις να αποφασίσεις μιαν απλή στάση εργασίας...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ